logo

trugen jacn

DÜNYA MÜSLÜMAN AZINLIKLAR ZİRVESİ’NDE ÇİN’İN BASKI VE YASAKLARI GÜNDEME TAŞINDI

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, kalabalık ve iç mekan

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Başbakanlık  Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı tarafından  ortaklaşa düzenlenen Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi’nde  Komünist Çin yönetiminin işgalı altında tuttuğu DOğu Türkistan’daki Müslümanlara karşı uyguladığı baskı,engel ve yasaklamalar gündeme getirildi ve islam dünyası’nın  bu konuda Çin’e  çağrıda bulunması ve baskı yapması talep edildi.

Dünyanın yakalaşık 100 ülkesinden Müslüman azınlık temsilcilerinin katıldığı Zirve’ye İstanbul merkezli Doğu Türkistan Alimler Birliği Derneği’nden bir heyet iştirak etti.

 Azizi  :  Çin, Müslüman kimliğimiz yok etmek istiyor

 Doğu Türkistan Ulemaları Derneği Başkan Yardımcısı Siracuddin Azizi ise Doğu Türkistan’da Müslüman azınlık olarak büyük sorunlarla karşı karşıya olduklarına dikkati çekti.

Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere  karşı büyük baskılar uyguladığını  kaydeden Azizi, şöyle konuştu:

“Müslümanlar olarak Çin istilası karşısında kıvranıyoruz. Müslüman kimliğimiz yok edilmek isteniyor. Dini eğitim tamamen yasak. Dini eğitim aldığı tespit edilenler hapse atılıyor. Uygurca eğitim yasak. Hükümet dairelerinde bu dil yasaklanıyor. Yüzlerce mescidimiz yakıldı ve yıkıldı. Oruç ibadeti de yasaktır. Yaklaşık 1 milyonun üzerinde kardeşimiz rehabilite edilmeleri gerekçesiyle tutuklandı. Ezher Üniversitesi’nde okuyan 4 bin öğrenci Mısır hükümeti tarafından ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldı. Dönenler hapse atılıyor. Türkiye ve Suudi Arabistan’dan dönenler tutuklanıyor.”Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, Abdirazzak Ujat ve Nizamudin Mazharudin Temkiyni dahil, ayakta duran insanlar ve takım elbise

Kaynak : https://www.timeturk.com/dunya-musluman-azinliklar-zirvesi/haber-88382

Etiketler: » » » » » » »
Share
1885 Kez Görüntülendi.