logo

trugen jacn

ALMANYA :ÇİN’İN Dr.TOHTİ VE UYGURLARA BASKI VE SOYKIRIM UYGULAMALARI KAYGI VERİCİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Federal Almanya Başbakanı Angela Markel, Çin’in  idaresindeki Uygur Bölgesinde özellikle son aylarda günden güne kötüleşen  baskılar ile  hukuk ve temel insan hakları ihlallerini kaygı ile izlemekte olduğunu açıkladı.

Almanya Başbakanlık  Ofisi bu açıklamayı  Çin’in  ömür boyu   hapis cezasına çarptırdığı ve halen Urumçi 2.No.lu Hapishane’de tutulmakta olan Uygurların Vicdanı Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı İnsiyafi  Girişimi Başkanı Enver Can’a yolladığı cevabı mektubunda açıkladı.

Münih merkezli    Dr.Tohtı İnsiyatif Gurubu  Başakanı Enver Can, 06 Mart 2018 tarihinde Almanya Başbakanı başta olmak üzere ABD.Kanada,AB.ülkeleri Lidrleri ile Dış işleri Bakanlıklarına Doğu Türkistan’da günden güne artmakta olan  Çin baskı zulüm,asimilasyon ve soykırım uygulamaları ile Do.Dr.İlham Tohtı’nın  2 yıldır ailesi ile görüştürülmediği ve 18 aydır kendisinden hiçbir haber alınamadığına dikkat çekmiş  ve bu duruma BM.başta ilgili ülkelerin müdahil olması ve Çin’e baskı uygulaması yolunda bir mektup  göndermişti.

Almanya : Dr.İlham Tohti’nun Durumu ile Çin’in Uygurlara Baskı ve Zulmü Kaygı Verici

Almanya Başbakanı Angela Markel adına Jan Bitner  imzası ile gönderilen  mektupaynen şöyle  ;

” Sayın Enver Can

Almanya Basbakani Dr. Angela Merkel’e  yolladığınız   ve Uygurların ana  vatanı  Uygur bölgesinde hapiste tutulan ve Çin yönetimince   ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Dr.Tohtı’nın  serbest birakılmasi  ve Doğu Türkistan’da günden güne artmakta olan durum hakkındaki  dikkat çekici  mektubunuz icin tesekkür ederiz.
Almanya hükümeti Cin’in Uygur Özerk bölegesinde gün geçtikçe   kötülesen durumu ve özellikle de Uygurlar üzerindeki  gün geçtikçe artan baskı ve şiddeti  dikkatle ve büyük bir kaygiyla izlemektedir.
Size su konuda teminat verebilirimki, Almanya Federal hükümeti, gecmiste oldugu gibi, bundan sonra da, Çin  yönetimi ile yapacakları  temaslarında ve Uluslararasi Forumlarda, Prof. Ilham Tohti meselesini devamli gündeme getirmekte ve getirmeye de devam edecektir.
Nitekim, Federal hükümetimiz, BM Insan Haklari Yüksek Sorasinin (UNHCR) Cenevede devam etmekte olan toplantı’da yayınladığı  14 Mart 2018 tarihli resmi Bildirisinde,  Prof. Ilham Tohti’in  bir an önce serbest bırakılması  ve Uygurların   evrensel  hukuk ve temel  insan haklarına saygı göstermesi  konusunda Çin yönetimine çağrıda  bulunmustur.”

Saygılarımla

Jan Bittner
Birinci Maslahatgüzar
Asya, Orta Dogu, Afrika ve Latin Amerikasi Ülkeleriyle
Doğrudan Iliskiler Bölümü
Federal Basbakanlık – Berlin       22 Mart 2018

Görüntünün olası içeriği: yazı

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
2717 Kez Görüntülendi.