Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kırgızistan’da altın madeni açmak isteyen Çinli şirketlere olan tepki büyüyor. 1 Mart’ta Kırgızistan’ın Celal Abad idari bölgesine bağlı Toguz-Toro şehrinde maden karşıtı mitinglere bir yenisi eklendi.

Kırgızistan’da geçtiğimiz haftalarda da Çinli şirketlerin açmak istediği altın madenlerine karşı mitingler düzenlenmişti. Çevreci aktivistler ve yerel halkın katıldığı mitingde altın madenlerinin çevreye vereceği zararlara vurgu yapıldı.

Bölge hakimi Tilek İdirisov’a göre mitinge 100 küsür kişi katıldı. Madene giren göstericilerin inşaatı durdurup bazı kapıları yerinden söktüğünü belirten İdirisov, göstericilerin maden sahiplerine 10 Mart’a kadar süre verdiğini belirtti.

Kırgız köylüler Çinli şirketin maden inşaatını protesto etti

Kırgızistan’da Tanrıdağlarında ve ülkenin diğer bölgelerinde açılan madenler nedeniyle nehirlerin kaynağı olan dağ buzullarının erimesi sorunu oluşuyor. Kırgızistan’daki dağ buzullarının erimesi Orta Asya’nın akarsu kaynakları açısından büyük bir tehlike olarak görülüyor. Ayrıca yapılması planlanan altın madeninde kullanılacak kimyasalların havayı ve suyu kirletmesinden endişeleniliyor.

http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/kirgizistan-da-cin-sirketlerine-tepki-devam-ediyor/167079/QHA