logo

trugen jacn

M.EMİN HAZRET’İN “EJDERHANIN KORKUSU : TÜRKİYE “ KİTABININ YENİ BASKISI YAPILDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’a yönelik çalışmalar yapması için tesis edilen Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’nin kurcucularından ve Uyghurnet.org Haber Sitesi’nin yönetici ve yazarlarından Mehmet Emin Hazret’in “EJDERHANIN KORKUSU : TÜRKİYE” adlı  önemli kitabının  yeni baskısı  okuyucuları ile buluştu.
Çin konusunda çarpıcı bilgilerin yer aldığı ve bir çok bilinmeyen hususların kanıt ve belgeleri ile birlikte ifşa edilerek belki de ilk kez ortaya konulduğu bu kitabın ilk baskısı 2011 yılında yapılmış ve ilk çıktığında büyük yankı yapmış ve kamu oyunda büyük ses getirmişti. TRT.Türk Tv.’nda yazar eseri hakkındaki bir programa katılmış ve kitap hakkında bilgi vermiş ve  soruları  cevaplandırmıştı. Kitap,ayrıca, Cumhurbaşkanlığı,Başbakanlık,bir çok Bakanlık ve yüksek düzey bürokrat ile bir çok Milletvekili ve bilim insanı ve akademisyen’e takdim edilmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Ayrıca,bir çok ulusal gazete haftalık kitap eklerinde bu eserin tanıtımını de yapmıştı. Kitap hakkında bir çok gazetede tanıtım yazıları yayınlanmıştı.
Anlaşmalı yayinevi okuyuculardan ve kamu oyundan gelen yoğun talep üzerine yaklaşık 6 yıl sonra kitabın yeni baskısını yapmış bulunuyor.
Kitap  toplam 7 bölüm,  51 makale ve 330 sayfadan oluşuyor.
Sayın Mehmet Emin Hazret’in “Ejderha’nın Korkusu : Türkiye” adlı eserinin Medya ve sosyal medya’da yayınlanan tanıtım yazısı şöyle ;

“ Hayatının 39 yılını Çin sınırları içerisinde geçiren ve lisansüstü tahsilini Beyjing’de yapan yazar Mehmet Emin Hazret, Mao dönemine ve Mao’dan sonraki Çin’in kalkınma sancılarına şahit olan biri olarak, Türkiye-Çin ilişkisinin bilinmeyen yönlerini inceliyor. Çin’in ekonomik kalkınmada büyük başarılara ulaşmasındaki acılarla dolu gizemli sırlarını Çince kaynak ve verilere dayanarak gözler önüne seriyor. Bununla beraber gelişmek için Türkiye’yi model alan Çin’in, daha sonra Türkiye’yi düşman ülkeler listesine almasının çok çarpıcı ve ilginç sebeplerini de sunuyor. o Türkiye’deki gizli Çin istilası nasıl gerçekleşiyor? o Orta Asya’daki Türkiye-Çin çekişmesinin sebep ve sonuçları hangi aşamada? o Çin, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika yatırımlarında neden Türkiye ile stratejik ortak olmak istiyor? o Çin-Türkiye ilişkisi tarihinde her zaman sıkıntı unsuru olarak duran Uygur Türkleri, iki ülke arasında köprü mü veya var olan köprüyü uçuracak dinamit mi olacak? o Türkiye, Çin’in diplomatik tuzağına düşebilir mi?… Ve daha birçok sorunun cevabını bu kitapta bulabilirsiniz. Çin’i ve Çinceyi çok iyi bilen yazar, kendine has üslubu ile Çin’in dış dünyaya göstermediği yüzünü görebilmemizi sağlıyor. Asya devinin ekonomisiyle birlikte büyüyen siyasi ve toplumsal problemin her an patlayabilecek kriz noktasında olduğu konusundaki verileri okurken, okuyucu sosyalist sistemin çöküş öncesi çatırdayan seslerini duyabiliyor. Türkiye’nin Çin ile ilişki kurarken tarihten ders alarak Çin’in bilinmeyen yönlerini görebilmesi için aydınlatıcı ve önemli kaynaklar sunan bu kitap, Çin’in kalkınması ve sorunlarını geniş bir perspektifle inceleyen akıcı ve başarılı bir akademik çalışmadır.

Mehmet Emin Hazret Kimdir ?

Mehmet Emin Hazret,Çin işgalindeki Doğu Türkistan’in  Hoten Vilayetine bağlı Karakaş İlçesinde 1950 yılında dünyaya gelmiştir. Lise öğreniminden sonra girdiği Üniversite imtihanını  derece  ile kazanarak  Urumçi Üniversitesi  Edebiyat Fakültesine kayıt olmaya hak kazanmış ve başarılı bir eğitim ve öğretimden sonra   buradan 1976 yılında mezun oldu. 1982- 1983 yılları arasında Pekin Sinema Üniversitesinde Senaryo Yazarlığı dalında Yüksel Lisansını tamamladı ve Doğu Türkistan’a dönmüştür.

Senaryosunu yazdığı”Rana’nınToyu (1984) ” Nurnisa(1988)Bekarlar(Boytaklar) Ailesi  adlı senaryolarının filmi yapıldı.

Temmuz 1986’da Çekoslovakya’nın Karlovi-Varı  filim festivaline katıldı ve senaryosunu yazdığı  bir filmi ödüle layık görüldü.

Bunun yanında 1976-1989 yılları arasında bir çok şiir,hikaye,roman ve araştırma yazıları kaleme aldı ve bunların bir kısmı  kitap olarak Doğu Türkistan’da  ve daha sonra Türkiye’de yayınlandı.

1989 yılında siyasi  baskılar nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı ve Türkiye’ye gelerek yerleşti.

1989-1994 yılları arasında bir ulusal günlük gazetede “Doğu Türkistan Mektupları” adı ile köşe yazarlığı yaptı.

Aralık 1992 yılında İstanbul’da toplanan  Doğu Türkistan Milli Kurultayı’nın Tertip Komitesi üyesi olarak Kurultayın toplanmasında önemli görevler  üstlendi. Kurultayda yapılan seçimlerde Doğu Türkistan Milli Kurultayı İcra Komitesi Başkanlığı’na seçildi.Kurultayın aldığı kararların  hayata geçirilmesi amacı ile kurulan Doğu Türkistan Dayanışma Derneği’nin kurucularından ve  genel Sekreteri oldu.

1993 -1996 yılıları arasında Doğu Türkistan Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekereteri olarak görev yaptı.

İşgalci Çin yönetimi tarafından 2014 yılında tutuklanarak ömür boyu hapse mahkum edilen Uygurların vicdanı Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri  Doç.Dr.İlham Tohti’nin Vetenim.org adlı Uygurca ve Çince sitesinde fikir yazıları ile siyaset ve haber  analizleri kaleme alarak yayınladı ve bu yazıları  Uygur Türkleri arasında ilgi ve beğeni ile karşılandı ve okundu.

2014 yılında Hamit Göktürk ile birlikte Uygur Haber ve Araştırma Merkezi  ile  onun bünyesinde yayın yapan  Uyghurnet.org sitesini kurdu.Bu sitenin en önemli fikir ve siyasi yazarlarındandır.

Mehmet Emin Hazret  2016 yılında Japon Normal  Üniversitesinin  daveti üzerine  Tokyo’ya giderek Uygur Sineması hakkında konferanslar verdi  ve çeşitli temaslarda bulundu.

Mehmet Emin Hazret, muhacerette yaşayan  Doğu Türkistan toplumu arasında    ferasetli, olumlu ve sağlam fikir ve  duruşu,  çelik iradesi   ve  ileriye dönük ilham veren görüş ve düşünceleri  ve bu özelliklerini yansıtan  çok sayıdaki  yazıları ile saygın  bir kişilik olarak tanınmakta ve  kabul görmektedir.

 

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1894 Kez Görüntülendi.