logo

trugen jacn

PROF.DR.YÜCEL OĞURLU : DÜNYA, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ÇİN VAHŞETİNE SESSİZ !

Doğu Türkistan Türklerinin sorunlarına karşı derin ilgisi ve bu sorunların çözümü noktasında özgün görüş ve  ve akılcı önerileri ile tanınan  Saray-Bosna Üniversitesi eski Rektörü ve halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardıımcılığı görevini yürüten Sayın Prof.Dr.Yücel Oğurlu  Bursa merkezli Yusuf Yüzlüler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Cuma söyleşilerine konuşmacı olarak katıldı ve Doğu Türkistan Türklerinin sorunlarını bir kez daha gündeme taşıdı.  Sayın  Prof. Dr. Yücel Oğurlu Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmüne dünyanın sessiz kaldığını belirterek, “Gözlerimizin önünde Kurtlar kuzuları, Aslanlar ceylanları parçalamaya devam ettiğini ifade ederek   Doğu Türkistan’da Çin vahşeti devam ediyor ” dedi. 

prof. dr. yücel oğurlu ile röportaj

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Yaptıkları sosyal ve kültürel etkinliklerle  adından sıkça söz ettiren Yusuf Yüzlüler Derneği yönetimi, etnik ve dini anlamda akıl almaz baskılara maruz kalan Doğu Türkistan Türklerinin sorunlarını sıkça gündeme getiren Prof. Dr. Yücel Oğurlu’yu Bursalılarla buluşturdu.

Dernek binasından gerçekleşen konferansta selamlama konuşması yapan Başkan Veysel Aşkın, Çin’in devletinin yaptıklarına dünyanın kulaklarını tıkadığını söyledi. Aşkın,özgür ve medeni dünya’ dediğimiz o tek dişi kalmış, medeniyetten nasibini almamış kesimin bu konuda gözleri kör, kulakları sağır. Nedense kendisine ‘aydın’ denilen kesimler ise üç maymunu oynamaya devam ettiklerini ifade etti. Geceye Bursa’da yaşayan ve öğrenim gören Uygur Türkleri yoğun ilgi gösterirken, siyasi parti ve STK temsilcileri ve vatandaşlarda programı ilgiyle takip etti.

Görüntünün olası içeriği: 15 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

‘DÜNYA CİNNET VE DELİLİK DÖNEMİNE GİRDİ’

Zulme uğrayan Doğu Türkistan halklarının çığlığını dünyaya duyurmaya çalışan akademisyen ve hukuk profesörü Yücel Oğurlu, dünyanın cinnet ve delilik dönemine girdiğini, birinci ve ikinci dünya savaşında ne yaşanmışsa aynısının 21’nci yüzyılda yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Oğurlu, şöyle konuştu: “Kitleler halinde insanlar öldürülüyor,  milyonlarcası yurtlarından sürülüyor, kovuluyor. Ülkelerin, devletlerin demografik yapılarının değiştirildiğini görüyoruz. Ülkelerde insanların huzurlu bir şekilde yaşamalarına müsaade edilmiyor. Başımızı nereye çevirsek 90’lı yıllarda gördüğümüz tablo aynı. Bosna’da, Çeçenistan’da, daha sonra Cezayir’de, Mora’da Orta Asya’nın farklı bölgelerinde ve Doğu Türkistan’da yaşanan zulümler insanlık adeta filim izler gibi izliyor. Gözlerimizin önünde bir şeyler oluyor ama elimiz kolumuz bağlı.  Adeta insanlar buralarda, kurtların önündeki kuzular gibi, aslanların önündeki ceylanlar gibi paramparça ediliyor” diye ifadeler kullandı.

‘BIYIK VE SAKAL BIRAKMAK YASAK’

İnsanların en temel hak ve özgürlükleri ellerinden alındığına dikkat çeken Oğurlu, “Türkistan dediğimiz yerin içinde Kazakların, Özbeklerin, Taciklerin, Uygurların, Türkmenlerin ve Kırgızların bulunduğu bir yerdir. Yani Türkiye’den 10 kat daha büyük coğrafyadır. Bizlere ilkokul tarih kitaplarında öğretildiği gibi Orta Asya çöl değildir. Yeşillikler içinde olan topraklara sahiptir. Maalesef bu coğrafya Rusya ve Çin arasına sıkıştırıldı ve farklı devletler çıktı. Doğu Türkistan Çinliler tarafından işgal edilme sürecinde insanlara çok iyi davrandılar. Sokaklardaki çöpleri topladılar, iyilik yaptılar. Sonra bu maskelerini çıkardıklarında kocaman bir Çin ırkçılığı, canavarlığı ortaya çıktığı görülüyor. Yani ortada işgalci bir devlet var. Etrafındaki ülkeleri işgal eden, tarumar eden bir devlet var. Bugün Doğu Türkistan’da zulüm olmamış olsaydı biz burada bunları konuşmayacaktık. İnsani değerleri, yok ediyorlar. En son Çinlilerin karşısına dirençli bir millet olan Uygurlar çıktı. Bölgeden gelen haberlere göre 4 binin üzerinde cami yıkılmış durumda. Cemaat sayısı 15’e düştü diye mescitleri yıkıyorlar. Çünkü ibadet yasağı var. Gençlerin ibadet hakları ellerinden alınıyor. Bıyık ve sakal bırakma yasağı uygulanıyor. Ay yıldızlı forma giyen gençler şuan zindanlarda. En ufak işaretleri bile suç sayan bir Çin var orta yerde. İnsanların evlerinde ekmeği kesmek için bulundurdukları bıçaklar bile suç aleti kabul edilerek yargılanıyorlar, hapse atılıyorlar” dedi.

İLAÇ YASAĞI VAR

Çin’in Uygur Türklerine uygulandığızülmün akıl almaz bir şekilde devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Oğurlu, İnsanlar hastalanıyor, ilaç almalarına müsaade edilmiyor. Yaşı 80’ni bulmuş ihtiyarlar bu yüzden ölüme terk ediliyor. Ancak burada yaşanan kahredici olayları dünya görmüyor, duymuyor. Doğu Türkistanlıların giyimlerine karışılıyor, aileler parçalansın diye ahlaki yozlaşma politikalarıyla gençler dejenere ediliyor. Burada yaşayan insanların bütün değerleri alt üst edilmiş durumda. İnsanların piyasada iş bulmaları neredeyse imkânsız. Çinliler iş vermiyor. İşlerini büyüten Uygurlar tehdit alıyorlar. Uygurlar sosyolojik açıdan ölme eşiğine gelmiş durumda” şeklinde konuştu.

Kaynak ;  http://www.bursahayat.com.tr/haber/dogu-turkistan-da-cin-vahseti-devam-ediyor-125870.html (Elif Kuş- Bilal Kayaaltı)

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1288 Kez Görüntülendi.