logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’IN EFSANE LİDERİ İSA YUSUF ALPTEKİN

İsa Yusuf Alptekin Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Mehmet ÇELEBİ

İsa Yusuf Alptekin, 1901’de Doğu Türkistan’ın Kaşgar Şehrine bağlı Yenihisar kazasında dünyaya geldi. Babası Yusuf Bey, Yenihisar Saylık köyünden Kasım Hacı Muhammed Ali’nin oğludur. Annesi Ayşe Hanım ise Yenihisar’a bağlı Yeniösten köyünden Hasan isimli bir zatın kızıdır.

1926 yılında Batı Türkistan’a geçerek burada milli mücadele taraftarlarıyla irtibata geçti. 1931’de Hoca Niyaz tarafından başlatılan ayaklanma sırasında Doğu Türkistan’daki valilerin halka yaptıkları zulmü Çin hükümetine anlatarak, bu durumun önlenmesini, aksi takdirde ayaklanmanın yayılacağını, Rusya’nın işgalinin söz konusu olacağını anlattı. Ayaklanma sırasında ve sonrasında milliyetçilik faaliyetlerini sürdürdü.

1954 yılında Türkiye’ye geçti. Türkiye’ye gelir gelmez İstanbul’da Doğu Türkistan Göçmenler Cemiyeti’ni kurarak, bundan sonraki faaliyetlerini Doğu Türkistan davasının dünya kamuoyuna anlatılmasında yoğunlaştırdı. Yabancı ülke yöneticileri nezdinde olduğu kadar Türkiye hükümetleri nezdinde de Doğu Türkistan davasının anlatılması için mücadele verdi. Parti liderleriyle görüştü. Başbakan ve cumhurbaşkanlarıyla görüştü. Bu günden itibaren Doğu Türkistan Türkleri’nin durumunu bütün dünyaya anlatmaya devam etti. Bütün ömrünü bu konuya yoğunlaştırdı.

‘’Davayı sizlere emanet ediyorum..’’
O, her zaman şunu söylerdi: “Gönül arzu eder ki, Türkistan meselesinin halledilmesi
davasında öncülük şerefi, Türkiye’nin olsun…”
İsa Yusuf Alptekin’in bütün ömrü; mahrumiyetler içerisinde, esir Türkistan’ın hürriyet ve
bekası için inanç ve azimle mücadele içinde geçti. Ve o “koca çınar”, 17 Aralık 1995’te 95
yaşında vefat etti. Vefat etmeden biraz önceki son sözleri şunlar oldu:
“Doğu Türkistan davasını sizlere emanet ediyorum…”

İsa Yusuf Alptekin Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Kaynak : http://sonmatbaa.com/dogu-turkistanin-efsane-lideri-isa-yusuf-alptekin/

 

Etiketler: » » » » »
Share
1028 Kez Görüntülendi.