logo

trugen jacn

BM.YÜKSEK KOMİSERİ ZE’İD : BM.UYGUR SORUNUNU BİLİYOR, FAKAT,GEREKEN YAPILMIYOR

ئامېرىكا دۆلەت مەجلىسىدە زەيىد ھۆسەيىن بىلەن ئۆتكۈزۈلگەن سۆھبەت يىغىنىدىن بىر كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 7-دېكابىرUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Prens Ze’id Ra’ad El -Hüseyin, BM.’in ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin Uygur sorunundan haberdar ve  yeterli bilgi’ye sahip olduğunu,ancak, bu konuda gerekenlerin yapılmadığını açıkladı.
BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ze’ed bu sözleri Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesinin ilanının 70.yılı münasebetiyle ABD.Kongresinde yapılan özel bir Toplantı’da sarfettiği bildirildi.
Özgür Asya radayosunun verdiği bilgelere göre BM.İnsan Hakları beyannamesinin ilanının 70.yıl dönümü münasebeti  ile ABD.Kongresi’ne bağlı Tom Lantos İnsan Hakları Komitesi tarafından bir özel bir yuvarlak masa toplantı düzenlendi.Bu toplantı’yı ABD.Kongresi Üyesi ve Tom Lantos İnsan hakları Komitesi Başkanı James Mc.Govrin yönetti. Kongre Üyesi Mac Govrin toplantının açılış konuşmasında BM. İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Hüseyin’e bu toplantı’ya  özel onur konuğu  olarak katıldığı için   teşekkür etti. Komite Başkanı ayrıca Zeid Hüseyin’in BM.İnsan hakları yüksek komiseri olarak yıllardan beri insan hakları sahasında fedakarane çalıştığını ve bunun için kendisine müteşekkir olduklarını de belirtti.  Onun dünyanın çeşitli ülkelerinde mevcut  rejimlerin insan hakları ihlallerini  adil ve  tarafsız   bir şekilde tesbit ettiğini  ve bu hak ihlallerinin  ortadan kaldırılması için ilgili ülkeler nezdinde sürekli uyarı ve  girişimlerde  bulunduğunu  belirterek  kendisini  kürsüye davet etti.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

Uygur İnsan hakları Direktörü Kanat : Uygurlar  Soykırım Tehdidi Altında,BM,Buna Ne Zaman Müdahale Edecek ?
Bu özel toplantı’ya davet üzerine katılan Washington merkezli Uygur İnsan hakları Programı Direktörü Ömer Kanat,toplantının soru-cevap bölümünde söz alarak kendisini bu özel oturuma davet eden ABD.Kongresine teşekkür etti.ve Cevaplaması için Zeid El Hüseyin’e şöyle bir soru yöneltti ;  ” Siz biraz önceki konuşmanızda Rohinga Müslümanları hakkında bilgi verirken çok önemli ve çarpıcı bir tesbitte bulundunuz: “Rohingga Müslümanlarına Myanmar’da “ Aşağı Tabakaya Mensup İnsanlar” olarak bakılıyor. BM. Ve ilgili Kurum ve Kuruluşların ne zamana kadar ve bu insanlara karşı baskı.zulüm ve ırkı aşağılamaların dozajinin hangi seviye’ye kadar çıktığında BM.lerin dikkatını çekebileceğini ve müdahale edileceğini bilemediğinizi ifade ettiniz. Günümüzde Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin insan hakları durumu günden güne kötüye gitmektedir.Baskı zulüm ve asimilasyonun şiddeti günden güne artmaktadır.Acaba Uygurlara karşı baskı ve zulmün seviyesi hangi seviye’ye çıkması gerekir ki BM.bu konuda  ne zaman tedbirler alacak ve   ve müdahale edecek ?  Bu konuda  görüşlerinizi öğrenmek istiyorum.”dedi.

ب د ت نىڭ ئىنسان ھەقلىرى مەسىلىلىرى بويىچە ئالىي دەرىجىلىك ھەيئىتى زەيىد ھۆسەيىن. 2017-يىلى 7-دېكابىر، ۋاشىنگتون شەھرى

BM.Komiseri Zeid ; BM. Uygurların Sorunlarından Haberdar Ancak,Gereken Yapılmıyor
Uygur İnsan Hakları Programı Yöneticisi Ömer Kanat’ın bu çarpıcı sorusunu BM.İnsan hakları Yüksek Komiser Zeid şöyle cevaplandırdı ; “ BM. Ve özellikle İnsan Hakları Komitesi Uygurların sorunları hakkında ve insan hakları ihlalleri konusunda yeterli bilgiye sahiptır ve haberdardır.Ama, BM. Ve ilgili birimlerinin çalışmalarında bazı çetrefli ve katmal amiller mevcuttur.  Bu giriftlı ve yanlı tutumlar sebebiyle BM.İnsan hakları Komitesi Uygur meselesine gereken ilgi ve önemi göstermiyor. Mesela, biz Uygur İnsan Hakları Savunucusu Dr.İlham Tohtı tutuklandığında bu meseleyi ciddi olarak gündeme getirdik.Sizin de bildiğiniz gibi Dr.Tohtı herkesin ve dünyanın bildiği ve tanıdığı önemli bir Uygur bilim adamı ve  aynı zamanda tanınmış bir insan hakları aktivisti idi. O,ömür boyu hapse mahkum edildiğinde İnsan hakları Komitesi olarak gündeme getirdik ve üyeleri bilgilendirdik ve tavrımızı ortaya koyduk.Ayrıca Vatandaşlarının hak ve hukuku için ortaya çıkan ve cezalandırılan Çinli aktivist Liyu Şavbo meselesini de dikkate sunduk.Ancak,biz şimdiye kadar bu konular hakkındaki  önerilerimizin cevabını hala alabilmiş değiliz. BM.İnsan Hakları Komitesi Uygurlar,Dr.Tohtı ve Çinli İnsan hakları savunucusu Liyo Şavbo ve diğer meselere samimi,adil ve ciddi olarak bakması ve çözüme yönelik tedbirler ortaya koyması gerekirdi. Bu sorunlara karışan siyasi  içerikli karakterler meselenin önüne konulan engeller yüzünden öne çıkarılan müdahalelerin de  dikkate alınması gerekir. Biz şimdi bu önemli meseleler hakkında dikkatle çalışıyor ve bu meselelere  de  günlük mesaimizin en önemli öğesi olarak bakıyoruz.Ancak,bu meseler maalesef o kadar kolay çözüme kavuşturulabilecek  sorunlar değil.. Ancak,biz bu konularda sürekli çalışıyor ve çabalarımızı sürdürüyoruz.”şeklinde cevaplandırdı.


Uygur İnsan Hakları Yöneticisi Kanat : Zeid’e Uygurların Ağır Siyasi Durumunu Özel Olarak Anlattım
Washington merkezli Uygur İnsan Hakları Program Yöneticisi Ömer kanat bu toplantı hakkında Haber Merkezimize özel olarak şu bilgileri aktardı ;  ”Toplantı bitiminde BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Hüseyin ile özel olarak görüştüm ve Doğu Türkistan’daki mevcut durum ve Uygurların gün geçtikçe artar hak ve hukuk ihlalleri hakkında kendisine bilgiler sundum.Bana çok içten  yakınlık  gösterdi ve beni dikkatle dinledi.Bu konuda bundan sonra da elinden  geleni yapacağını bildirdi.İlerideki tarihlerde kendisinin Uygur bölgesini  bizzat ziyaret etme arzusunda olduğunu   ve Uygurların  durumu ile sorunlarını yerinde bizzat görmek ve incelemek istediğini de belirtti. Ayrıca,Cenevre’ye geldiğimde  benimle görüşmek istediğini de belirtti. Ben de kendisinin bu görüşme arzusunu en kısa zamanda yerine getireceğimi beliirterek  teşekkürlerimi ifade ettim.” şeklinde konuştu.

Zehir Ra'ad Hüseyin Resimleri ile ilgili görsel sonucu

BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Prens Zeid Ra’ad El Hüseyin Kim ?
BM.İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid El-Hüseyin, Haşimi Ürdün Krallığı Kral ailesine mensup bir prens olup,1964 Amman doğumludur. 1993 yılında İngiltere’nin dünyaca ünlü Kambridge Üniversitesinde Uluslar arası ilişkiler ve siyaset belimi dalında  Siyaset doktoru ünvanını  aldı. 1996 yılında Ülkesi Ürdün’ün BM.Nezdindeki Daimi Temesilciliği   ile ülkesinin Washington  Büyükelçiliği görevini birlikte   yürüttü.   2014 yılından beri de Birleşmiş Milletler Örgütü’ne bağlı İnsan hakları Yüksek Komiseri olarak çalışmaktadır.

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1740 Kez Görüntülendi.