logo

trugen jacn

KAZAKİSTAN,ÇİN’İN KAZAK TÜRKLERİNE BASKI VE ZULMÜNE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Çin’in  işgalı altındaki Doğu Türkistan’da  yaşayan  Uygur Türklerine karşı yıllardan beri yaptığı  baskı,zulüm ve soykırım  icraatlarını bu kez Kazak Türklerine  de uygulamaya başlaması  Kazakistan yönetiminin tepkisine sebep oldu.Çin’in Kazak Türklerine yaptığı baskı ve zulümler Haziran ayında başkent Astana’da yapılan Dünya Kazakları 5. Kurultayı  esnasında Doğu Türkistan asıllı Türkiye’de yaşayan Ömürhan Altun adlı bir delege tarafından gündeme getirilmişti.Cumhurbaşkanı Nazarbayev  Ömürhan Altun’nun şikayeti ile ilgili olarak Dış İşleri Bakanlığına  direktif vererek bu konuyu araştıracağını söylemişti.  Kazakistan Hükümetinin  Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Kazak Türklerine  artan baskı ve zulmüne karşı harekete geçtiği bildirildi.  Kazakistan dış işler Bakan  Yardımcısı  Kamaldinov Doğu Türkistan’da yaşayan Kazaklardan gelen şikayetlerin  artması üzerine düzenli istişare yaptığı Çin Büyükelçisi Hanhuey ile bu konuyu görüştüğü belirtildi.

Nazarbayev Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kamaldinov’un, Çin’in Doğu Türkistan Bölgesi’nde yaşayan Kazaklardan gelen şikayetlerin artması üzerine düzenli istişare yaptığı Çin Büyükelçisi Hanhuey ile görüştüğü belirtildi.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Akılbek Kamaldinov, Çin’in Doğu Türkistan Bölgesi (Sincan Uygur Özerk Bölgesi)’nde yaşayan Kazakların şikayeti üzerine Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Hanhuey ile görüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Yardımcısı Kamaldinov’un, Çin’in Doğu Türkistan Bölgesi’nde yaşayan Kazaklardan gelen şikayetlerin artması üzerine düzenli istişare yaptığı Çin Büyükelçisi Hanhuey ile görüştüğü belirtildi.

Görüşmede Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Kazakların durumunun ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, aralık ayında başkent Pekin’de düzenlenecek Kazakistan ile Çin dışişleri bakanları istişare toplantısında Kazakların yaşadığı sorunların gündeme getirileceği vurgulandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Muhtar Tleuberdi’nin yıl sonuna kadar başkent Urumçi’ye giderek yerel yetkililerle sorunları görüşeceği belirtildi.

Kazakistan ve Çin arasında

Doğu  Türkistanlı  Kazak Türklerinin Çin İle Sorunları  

Çin işgalindeki Doğu Türkistan’daki Çinhay ve Hans eyaletlerinde yaşayan 1,5 milyondan fazla Kazak, yerel yönetim tarafından pasaport ve diğer resmi evrakların verilmemesi nedeniyle yurt dışına çıkamıyor.

Çin hükümetinin, Uygur Özerk Bölgesi’nin bağımsızlığını elde etmek için 1997’de kurulan Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi ile mücadele kapsamında Kazak kökenlilere yönelik baskılarını artırdığı belirtiliyor.

Basına yansıyan haberlere göre, Doğu Türkistan’da ekim ayında 10 Kazak kökenli vatandaş, Uygur “ayrılıkçılarla” bağlantısı olduğu suçlamasıyla gözaltına alınmış ve bu kapsamda Kazaklara baskı uygulandığı ileri sürülmüştü.

DÜNYA KAZAKLARI KURULTAYI

Kazakistan, 1992 yılından bu yana Dünya Kazakları Kurultayı’na ev sahipliği yapıyor. Dünyadan Kazak diasporasının katılımıyla her 5 yılda bir düzenlenen kurultayda Kazakların yaşadığı yerdeki sorunlar, diasporaların Kazakistan ile olan ilişkileri ele alınıyor.

Dünya Kazak Kurultayı Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Kurultay çerçevesinde oluşturulan Dünya Kazaklar Birliğinin Başkanlığını Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev yapıyor.

Kaynak : http://www.dunyabulteni.net/manset/412527/kazakistan-ve-cin-arasinda-kazak-sorunu

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
4995 Kez Görüntülendi.