logo

trugen jacn

ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA CENAZE NAMAZININ CAMİ’DE KILINMASINI YASAKLADI

ئاۋات ناھىيىسىدىكى مەسچىتكە خىتاي دۆلىتىنىڭ بايرىقىنى ئېسىش كۆرۈنۈشى. 2011-يىلى 9-ئاۋغۇست.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin yönetiminin işgalı altındaki Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerinin cenazelerini islami usullere göre hazırlanması ve Cami’ye getirerek cenazı namazı kılınmasını yasakladığı  belirtiliyor.
Özgür Asya radyosunun  Aksu Vilayeti Karatal Kenti ÇKP.yerel Teşekilatının bu konudaki bir genelgesine dayanarak bildirdiğine göre 2012 ’de çıkarılan bu genelgenin şimdiye kadar gizlendiğini ancak, en son ÇKP.kıdemli üyesi Nurettin Turdi’nın cenaze namazının evinde kılınmayıp Mescit’de  eda edildiği için bu genelgeye aykırı olduğu gerekçesi ile adı geçinin yönetimce verilen 3 bin Yuan Cenaze gideri ile 6 aylık maaş tutarındaki sosyal yardım parasının ödenmemesi üzerine açığa çıktığı bildirildi.

Haber’de ayrıca bu genelgenin “4 Pişkadem = Kıdemlı ” adı verilen ÇKP.’nin yaşlı  ve ileri gelen üyelerinin  cenaze namazlarının Mescit ve Camilere götürülerek kılınmasının yasaklandığı bilgisi de yer alıyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve takım elbise

Aksu Karatal Kenti yönetimi Cenaze Namazı Konusunda Genelge Olduğunu Doğruladı
Radyonun telefonla ulaştığı Karatal kentinin etenik Çinli ÇKP.yetkilisi böyle bir genelgenin varlığını doğrulayarak şunları ifade ettiğini bildirdi, “ Yeni doğan çocuklara ad verilmesi,dini nikah kıyılması ve cenazelerin defni ile ilgili ideolojik faaliyeteler için yukarının gönderdiği genelgede açık hükümler var. Cenazenin defni için Cenaze sahibi cenaze olayını Kent ÇKP.yönetimine haber verecek ÇKP. 1.Sekreterinın onayından sonra cenaze defin işlemleri bu işle görevli Kent Hizmet gurubu yetkililerinin gözetiminde yerine getirilir.Bu konuda daha ayrıntılı bilgileri Kent Hizmet Gurubu yetkilisinden alabilirsiniz. ”şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, düğün, ağaç ve açık hava
Cenaze genelgesine aykırı Defin Yapanlar Elbette Cezalandırılırlar.
Karatal kenti ÇKP.yetkilisi ve ölen bu kent ÇKP. Kıdemli Üyesi Nurettin Turdi’nin cenazesinin Mescit’te kılındığı için neden cezalandırıldiği yolundaki soruyu ise şöyle cevaplandı ; “ Cenaze sahipleri(Hazadarlar) cenaze işlemi için Kent ÇKP.1.Sekreterini haberdar edecektir.Kent 1.Sekreteri Hizmet Gurubu ile birlikte istişare ederek Cenazenin nasıl defnedileceğini karalaştıracaklar ve nasıl olması gerektiği  konusunda  Cenaze sahiplerini  yönlendirirler. ÇKP.üyesi ve devlet Memuru olanların cenaze işlemleri böyle icra edilirler. “4 Pişkadem = Kıdemli “ olduğu haldi ÇKP.’nin bu cenaze genelgesine uygun hareket etmeyenler bu şekilde Cenaze yardımı ve sosyal yardımlardan mahrum bırakılarak cezalandırılırlar.Bu normal bir uygulamadır.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, yazı
Uygur Asıllı ÇKP.Yetkilisi de Çinli ÇKP.Sorumlusunun Açıklamalarını Teyit Etti
Radyo’ya konuşan Karatal kenti ÇKP. Teşkilatı Uygur Nöbetçi Yetekilisi Çinli yetekilinin açıklamalarını teyit ederek şunları ifade etti “ Cenaze sahibi ÇKP.1.Sekreterine haber verdiği zaman bütün cenaze işlemleri ÇKP.1.Sekreterinin talimatı ile Hizmet gurubu tarafından gerçekleştirilir. ÇKP.Sekreteri  cenaze namazını kılacak imam ve ölü yıkayıcılarını cenaze sahibinin evine gönderek cenaze işlemlerini evinde gerçekleştirirlerdi. Nurettin Tursun ÇKP.Kıdemli üyesi olmasına rağmen Genelge hükümlerine göre harekete etmemiş ve bu nedenle devletimizin maddi yardımından mahrum kalmıştır.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi

Ölen Kıdamli ÇKP.lı Turdi Öldükten Sonra da Tenkit edilmekten Kurtulamadı
Radyonun bildirdiğine göre Karatal Kenti 23.Kent ÇKP. Yerel Teşkilatı özel oturumla toplanarak oy birliği ile bir karar aldı ve ölen Nurettin Turdi’nin Cenaze genelgesine aykırı hareket ettiği için eleştirilmesi kararlaştırıldı. ÇKP.23.Kent Organlarının bu kararı onay için Aksu il ÇKP Teşkilatına yolladı. Kararı onaylayan Aksu İl ÇKP.Teşkilatı “ 4 Pişkadem=Kıdemli “ ÇKP.üyesi Nurettin Turdi’nın cenaze yardımı ile 6 aylık maaş tutarındaki sosyal yardım parasının kesilmesini kararlaştırmıştır.
Uzmanlar ; Çin işgal yönetiminin yıllarca kendilerine sadakatle hizmet eden ve kendi Milletine ihanet eden ÇKP.üyesi işbirlikçi Uygurlara öldükten sonra dahi cezalandırmasının aslında etnik bir dışlama ve cezalandırma olduğunu ifade ediyorlar.  Etnik Çinli ÇKP.üyeleri i çin böyle bir kayıt ortada yok iken,Sırf etnik Uygur ÇKP.üyelerine böyle ayırımcı uygulama yapılmasının Çin faşizmi ile Han Şövenizminin  ve Uygurlara duyulan etnik kin ve nefretin açık ve net bir  yansıması ve uygulaması olduğunu” ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
885 Kez Görüntülendi.