logo

trugen jacn

KAŞGAR SAKİNLERİ : ÇİN’İN YIKTIĞI CAMİLER YENİ VE VE SAĞLAM İNŞA EDİLMİŞTİ

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin  bir süredir,  Kaşgar’ın Yenihisar İlçesini pilot bölge olarak  Doğu Türkistan’ın güney bölgelerinden başlattığı “ Cemaat Biheterliki ve Ala’laştırmak’Kamu güvenliği ve Camileri İyileştirmek“ iddiası ile başlattığı Camileri yıkarak yok etme kampanyası bütün hızı ile sürüyor.
Camilerin yıkıldığı bölge ve kentlerin Sakinleri ve bazı Mahalli yetkilileri yıkılan camilerin aslında “Ala’laştırımaya “’ya  ihtıyacı  olmayan fırınlanmış tuğla, sağlam ve iyi malzemelerden inşa edilen veya çok yakın tarihlerde sağlam ve çok iyi şekilde elden geçirilerek tamir ve yenilenen  ve sağlamlaştırılan camiler olduğunu belirttikleri   açıklandı.

Özgür Asya radyosuna konuşan kent sakinleri ve bazı Mahalli yöneticiler Çin işgal idaresinin Mescit ve camileri yıkarken,ibadet edenler için hayatı tehlike arzettiklerini ve bu camilerin alaştırmak = iyileştirmek amacı ile yıktıklarını öne sürdüklerini gerçekte ise, sağlam ve ibadet için hiçbir tehlikesi bulunmayan sağlam camileri yıkarak yok ettiklerini bildirdiler.
Özgür Asya radyosuna konu ile ilgili verilen bilgi ve açıklamalar ise yıkılan camilerin çoğunun aslında sağlam,yeni inşa edilmiş veya yakın bir süre önce elden geçirilmiş ve sağlamtırılmış camiler olduğu belirterek şunları ifade ettiler ;

Otomatik alternatif metin yok.
Yenihisar İlçesi Lavar Yiza (Haftada Pazar kurulan kalabalık Nüfuslu Merkezi Köy) Yerel Yetekilisi(İsmini vermekten kaçınıyor.)  Camimiz önceden ham tuğla,ağaç malzeme ve kerpiçten yapılmış ve eski idi. Biz 3 yıl önce kendi aramızda para topladık.Biz Yiza halkı olarak her yıl kurban derilerini toplayarak sattık. Toplanan bu paralar ile  tuğla,çimento ve sağlam malzemeler kullanarak modern bir cami yaptık.Camimiz 80-100 kişi civarında cemaat alabiliyordu.Toplam harcadığımız para 70 -80 bin Yuan arasında idi.(Yaklaşık 10-12 bin dolar arası) Fakat Hükümet buna rağmen Kamu güvenliği ile Mescit ve Camileri Ala’laştırımak(İyileştirmek) adı altında diğer Camiler ile birlikte bu Camimizi de yıkarak ortadan kaldırdı.
Tokkuzak Lenger-2.kent 3.Mahalle Sakini : Kent’te toplam 5,Mahallemizde ise 2 Mescit vardı.Hepsi yeniden sağlam malzemeler ve çimento kullanılarak tamir edilmiş ve bazıları yeniden yapılmıştı.Ancak,yönetim bu yeni Mescit ve camileri de yıkarak ortadan kaldırdı.Lenger’de tek bir cami kaldı.Biz, en az 2 Km.uzaklıktakı 2.mahallediki bir cami’ye yayan olarak giderek namazlarımızı kılıyoruz.Biz yaşlılar için bu durum çok zahmetli olmaktadır.

Otomatik alternatif metin yok.
Uzmanlar,Çin işgal yönetiminin bu ve benzer dini hayat ile ilgili hususlar ile dini ibadet mekanlarını “Kamu Güvenliği ve İyileştirmek = Cemiyet Bihaterliki ve Ala’laştırmak adı ile parlak sloganlar ile yürüttüklerini iyileştirmeden amacın yıkmak olduğunu sinsice ve ustaca gizlediklerini ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1560 Kez Görüntülendi.