logo

trugen jacn
26 Aralık 2016

KIRIM TÜRKLERİNİN LİDERİ KIRIMOĞLU : KIRIM-TATAR ÖZERK YÖNETİMİ KURULMALI

Kırımoğlu: "Kırım Tatar Özerkliğinin kurulması gerekiyordu"

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Özerkliği’nin kurulmuş olması halinde 2014 yılında tarihin daha farklı bir yönde seyredeceği fikrini paylaştı.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın güç kullanarak işgalden kurtarılamayacağını, bundan dolayı yaptırımların sertleştirilmesi ve uzatılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kırımoğlu, Ukraynalı gazetecilere yaptığı açıklamada, “Benim için Kırım’ın ve Ukrayna’nın doğu bölgelerinin işgalden kurtarılması, belki de yaşamımın sonuna kadar esas amaç olacak. Bu, Putin rejiminin süresi ve yaptırımların etkisinin sonuçları olmak üzere iki unsura bağlı” dedi.

Kırım’ın günümüzde hayli kötümser durumda olduğunu ifade eden Kırımoğlu yarımadada insan kaçırma olaylarının devam ettiğini, yaşam düzeyinin düştüğünü, düzenli olarak elektrik kesintilerinin olduğunu, içme suyu rezervlerinin azaldığını ve maaş düzeyinin de çok düşük olduğunu belirtti.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Kırım’ı işgal ettikten sonra Ruslar maaş ve emeklilik maaşlarını yüksek düzeye çıkardıysa da insanlara 50-60 bin maaş ödenmiş. Günümüzde 12 bin ruble (200 dolar), yani 4,5 bin grivna maaşlı iş bulmak bile büyük başarı sayılıyor. Gıda ürünleri Rusya’dakilerine göre daha yüksek fiyatlı ve kötü kaliteli, ilaçlar ise kalitesiz. Günnümüzdeki kötümser şartlarda Kırım’ın geçindirilmesi Rusya’ya yılda 2-3 milyar dolara mal olacak. Bunun dışında bir de Ahbazya, Güney Osetya ve Transdinyester var”diye kaydetti.

Daha önce Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Kırım’da insan hakları kararının, Kırım’ın işgaline son verilmesinde ilk adım olduğunu ifade etmişti. Kırımoğlu, yarımadada insan hakları durumunun birkaç ay devamında uzun süre gözlemlenmesi gerektiği kanaatinde olduğunu kaydetmişti.

Kaynak:   Jeaopolitürk / QHA/Kiev

Etiketler: » » » » » »
Share
722 Kez Görüntülendi.