logo

trugen jacn

TÜRK DÜNYASI ARAŞT. VAKFI’NIN KURUCUSU Prof. Dr.TURAN YAZGAN- TURAN YAZAN ADAM

t-yazgan

Fadime Nuran BOZTOPRAK

Yıllar önce babamın alıp gelip geldiği gazetelerden hoşuma giden yazıları muhakkak kesip dosyalardım, saklardım. Yine bir gün babam bir gazete getirdi eve ve bir hevesle hemen okumaya başladım. Çok iyi hatırlıyorum, Ortadoğu gazetesinin üçüncü sayfasındaydı. “Turancılık, Türkçülük” anlatılıyordu. “Turan ellerde bir Turan” cümlesi geçiyordu yazıda. Çok etkilenmiştim yazıdan, hatta o gün kıskanmıştım ismini Turan Hocamızın.

Yine kavga etmiştim babamla: Niye bize Türk ismi koymadın, diye.

Velhasıl Turan Yazgan Hocamla ilk tanışmam gazeteyle başladı. Ardından Türk Dünyasına gösterdiği ilgi ve çalışmalar bende büyük bir hayranlık uyandırdı. Çok defa İstanbul’a gelip kendisinin ellerinden öpüp hayır duasını almayı çok istedim; fakat kısmet olmadı.

22 Kasım 2012’de aldığım haberle yıkılmıştım. Yine bir çınar uçmağa varmıştı.

Ardından Turan Yazgan’ı Anma Programları ve her yıl Turan Yazgan Türk Dünyası Büyük Ödülü verilmeye başlandı.

O kadar çok istemişim ki bu yıl bu programa katılabildim sonunda. Bir yandan Turan Hocamı özlemle anarken bir yandan da mutluluk gözyaşları akıttım. Dünyanın dört bir yanından insanlar vardı. Türk Dünyası oradaydı.

Bir an içimden dedim ki:

Turan, İşte Bu!

Yurt içinden ve yurt dışından akın akın insan seliydi…

Gagavuz Kurucu Cumhurbaşkanı Stephan Topal, Azerbaycan Eski Milli Eğitim Bakanlarından Prof. Dr. Feridun Ağasıoğlu Celilov (E.Elçibey’in Dönemi), Tataristanlı yazar ve devlet adamı Rinat Muhammediyev, Kazakistanlı tanınmış Tıp Akademisyeni Prof. Dr. Bolat Mırzaliyev, Macar-Turan Vakfı Başkanı Andras Zsolt Biro, Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, Azerbaycanlı sevilen sanatçı Azerin, Yağmur Tunalı Hocam, değerli sanatçımız Zafer İşleyen ve birçok gönül dostu…

“Son Pan Türkist değiliz!”

Diyordu bir röportajında Turan Hocam.

Haklısınız Hocam, ömür verdiğiniz, gönül verdiğiniz vatan, bayrak ve millet davasının, Türlük şuurunun, Türkçe sevdasının, Turan aşkının muzaffer olacağından emin olabilirsiniz.

Bu aşk sizler sayesinde bizler de asla sönmeyecek bir meşaledir.

Turan Hocam mirasın emin ellerde, ruhun şad, mekânın uçmağ olsun!

Bu vesileyle Türk Dünyası Araştırmaları Vakfıyla beni tanıştıran Muhsin Kadıoğlu Hocama, Vakıfta her türlü ilgi ve alakalarını eksik etmeyen Közhan Yazgan ve Karahan Yazgan Hocalarıma, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na çok teşekkür ediyorum.

Saygılar…

NOT: Turan Yazgan Türk Dünyası Büyük Ödülü Gagavuz Yeri Kurucu Başkanı Stefan Topal’a verildi. Başkanımızla tanışırken söylediği söz çok onur vericiydi: “Gençler sıra sizde artık, biz ölüyoruz, bu dava sizin…” Ömrün uzun olsun Başkanım!

Kaynak : http://haberiniz.com.tr/kose-yazisi/367205/prof-dr-turan-yazgan-turan-yazan-adam–fadime-nuran-boztoprak.html

Etiketler: » » » » » »
Share
883 Kez Görüntülendi.