logo

trugen jacn
02 Kasım 2016

UYGURLARIN VİCDANI Dr.TOHTI “ÖZGÜRLÜĞÜ KONUŞANLAR” ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLDİ

Dr.Tohtı Mahkeme

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin’in İşgal altındaki tuttuğu Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin Çin anayasası ve Sözde Özerk Bölge yasalarında vaat ettiği temel insani hak ve hukuklarının verilmesini yasalar çerçevesinde ve barışçıl yollarla talep ettiği için “Bölücülük yapmak ve devleti Parçalamak” iddiası ile haksız ve hukuksuz bir şekilde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve 15 Ocak 2014 tarihinden beri Urumçi’de Çin zindanlarında tutulan Uygurların vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı 11 Ekim’de verilen Martin Ennals Özgürlük ödülünden sonra Almanya’da başka bir ödüle daha aday gösterildiği açıklandı.
Özgür Asya Radyosunun haberine göre geçtiğimiz aylarda Almanya merkezli olarak kurulan “Dr.İlham Tohtı İnsiyatif Gurubu”’nun Koordinatörü ve aynı zamanda  Avrupa Doğu Türkistan Birliği Derneği Başkanı Enver Can,Almanya’nın prestij ödüllerinden biri olan ve devlet yayın kuruluşu, Almanya’nın Sesi ( Dochee   Welle) radyosunca her yıl verilmekte olan “ Özgür lüğü Konuşanlar” ödülüne Dr.Tohtı’nın aday olarak listeye alınması için baş vurduklarını  bildirdi.
Almanya’nın Sesi radyosunca küresel  verdiği  “ Özgürlüğü  Konuşanlar “ ödülü her yıl insan hakları aktivistleri ile medya mensuplarına veriliyor. Dr.Tohtı de 2017 yılı için bu ödüle aday gösterilmiş bulunuyor.
“Özgürlüğü  Konuşanlar “ ödülü 30 dilde yayın yapan Almanya’nın sesi radyosunca tesis edilmiş olup, bu ödül özellikle İnsan hakaları aktivistleri ve Ülke yönetimlerinin insan hakları ve hukuk alanındaki eksiklikleri ile yanlışlıklarını cesaretle dile getiren ve bu  eksikliklerin giderilmesini talep ettikleri için kovuşturma ve soruşturmalara tabi tutulan ve hapisle cezalandırılan medya mensupları ile Gazete muhabirlerine veriliyor.

Bu ödül 2015’de Suudi Arabistanlı Serbest İnternet Haber Sitesi yazarı Raif Bedevi’ye 2016’te ise Türkiye’den Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin’e verilmişti.

«ئىلھام توختى گۇرۇپپىسى» ئەزالىرى يىغىندىن كېيىنكى زىياپەتتە. 2016-يىلى 26-ئاپرېل، بېرلىن.

Dr.İlham Tohti İnsiyatif Gurubu : Bu gurup Çin’in haksız ve hukuksuz olarak ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı ve halen Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de Çin  zindanlarında tutulan  Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri ve Uygurların vicdanı Dr.Tohtı’yi  gündemde tutmak ve onun serbest bırakılmasını sağlamak için amacı ile kurulmuştur. AB.ülkelerinde yaşayan bir gurup Uygur ve diğer Avrupalı insan hakları ve hukuk savunucular bu guruba üye olmuştur.Bunların içinde en önemlilerinden biri ise,  Uygurların barışçıl tepki eylemlerinin normal ve meşru bir hak arama mücadelesi olduğunu ifade ederek  bu görüşlerini Fransız L’Obs (Gözleim) dergisinde yayınladığı için Ocak 2016’de Çin’den sınır dışı edilen ünlü Fransız Gazeteci Ursula Gauthier ve Franasız insan hakları aktivisti Marie Holzman gibi bir çok tanınmış sima bu gurupta üye olarak yer alıyor.
Gurubun başkanlığını Almanya merkezli Doğu Türkistan Birliği Derneği Başkanı Enver Can yürütüyor.Gurup,geçtiğimiz ayın başlarında AP.üyesi ve Bulgaristan’ın Türk asıllı Milletvekili İlham Kücük’ün himayesinde Martin Ennals Özgürlük ödülünün verilmesini sağlamak amacı ile Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda bir sempozyum düzenlemişti. Gurubun Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde benzer çalışmaları sürdüreceği  de belirtiliyor.

Etiketler:
Share
977 Kez Görüntülendi.