logo

trugen jacn
02 Kasım 2016

İRAN ŞURA MECLİSİ’NDE 40 MİLYON TÜRK’ÜN SESİ OLMAK İÇİN TÜRK FRAKSİYONU KURULDU.

40 milyon Türkün yaşadığı,ancak onların varlığının inkar edildiği İran’da, İslam Şurası Meclisinde 100 Azerbaycan Türkü milletvekilinin bir araya gelmesi ve ortak imzası ile ilk kez   Türk Fraksiyonu  kurulduğu açıklandı.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İran Meclisinde Türk fraksiyonu kuruldu
İran  İslam Cumhuriyeti’nin   yasama Meclisi olan İran İslam Şurası Meclisi’nde ilk kez   40 milyon Türkün de temsilciliğini yapan 100 kadar Azerbaycan Türkü milletvekilinin katılımıyla “Türk Bölgeleri Milletvekilleri Fraksiyonu” oluşturulduğu açıklandı. Bu  Türk Fraksyionun oluşumu, İran’da  Fars  şövenizmi   temelli  Mollalar  rejimin Türklüğü inkar etmesi açısından  çok önemli olduğu bildirildi.

Kurulan fraksiyonun ilk divanı üyeleri başta Tebriz olmak üzere Tahran, Urmiye, Mişkinşehir, Kum, Elbruz ve Hudabende kentlerinden Türk kökenli milletvekillerinden oluşutuğu belirtildi.

Fraksiyon temsilcilerinden Tebriz milletvekili Ahmet Alirıza Beygi, İslam Şurası Meclisindeki fraksiyonların önemine vurgu yaparak İran’da yaşayan 40 milyon Türk’ün  arzu ve isteklerinin takipçileri olacaklarını ifade etti.

Türk Fraksiyonu’nun  Sözcüsü Tebrizli Reform yanlısı Türk  asıllı kadın milletvekili Zehra Sai tarafından İSNA haber ajansına yapılan açıklamada, bir başka Tebrizli reformcu milletvekili ve İslam Şurası meclisi başkanının birinci yardımcısı Mesud Pezeşkiyan’ın başkan olarak seçildiğini kaydetti. Ayrıca,  Türk Fraksiyonunun yönetimde hem muhafazakar, hem de reformcuların olduğu bildirilirken, çoğunluğun reformculardan oluştuğu  de açıklandı.

İran Etnik Haritası ile ilgili görsel sonucu

İran’da rejimi Türk Kimliğini  Reddediyor!
İran resmi siyasetine göre, İran coğrafyasındaki Türklere özellikle Güney Azerbaycan olarak bilinen  bilinen İran’ın kuzey batı  coğrafyasındaki Türklere kasıtlı olarak ne anlama geldiği belli olmayan “Azeri” ifadesi kullanılıyor. Ancak İran Türklüğü bu ifadeyi kabul etmiyor. Kendilerini Türk olarak ifade eden Güney Azerbaycan’da yaşayan Türkler ,kendilerinin  zaman zaman bunu “Törk” şeklinde de yerel ağızla dillendiriyorlar.

İran yönetimi, Güney Azerbaycan’da yaşayanlara karşı yürüttüğü asimilasyon ve baskı politikası olarak onları “Azeri” diye adlandırmakta ısrar ediyor. Bu ifade ile de tarihteki Ari/Arya ırkından gelen topluluklara atıfta bulunarak, buradaki Türklerin aslında asimilasyona uğrayarak Türkleştikleri ileri sürülüyor. İran Türkleri bu  tezi kabul etmiyor ve kesinlikle reddediyorlar.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, İran adı da Ari ırkından gelmektedir ve 1925 öncesine kadar bu deyime rastlanmıyordu. Türk Hanedanı olan Kaçarların  iktidardan uzaklaştırılmasından sonra resmi  söylem  olarak  bu  Arı  ifadesi dillendirilmeye başlandı.

Bu nedenle İran’ın İslam Şurası Meclisi’nde Türk adı taşıyan bir fraksiyonun oluşturulması son derece önemli olduğu belirtiliyor.  Ancak, bu Fraksiyonu oluşturan milletvekillerinin  İran’da yaşayan 40 Milyon Türk’ün haklarını savunmada ne kadar başarılı olabilecekleri tartışılıyor.Çünkü, Türk Fraksiyonu üyeleri arasında İran’ın mevcut rejimini savunanların de yer almış oldukları ifade ediliyor.

Türk Fraksiyon kurulması,    İran Şura Meclisi üyesi 100 Türk asıllı Milletvekili’nin  ortak imzaları ile bir  Müşterek  Deklarasyonun  yayınlanması ile kamu oyuna duyurulduğu belirtildi.

Kaynak : https://www.kurultay.com.tr/haber/iran-meclisinde-turk-fraksiyonu-kuruldu-40-milyon-turkun-sesi-olacak-mi-2016-10-31.html

Etiketler: » » » » »
Share
958 Kez Görüntülendi.