logo

trugen jacn
23 Ekim 2016

DOĞU TÜRKİSTAN VE GÜNCEL MESELELERİ KANAL( t ) TV.DA GÜNDEME GETİRİLDİ.

Sequence 01.Still005.png görüntüleniyor

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İstanbul merkezli ve uydu üzerinden yayın yapan Kanal t televizyonunda Doğu Türkistan ve sorunları 1,40 saat süren bir kültür programında bir kez daha gündeme getirildi.
MHP. E. Genel Sekreter Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili,Gazeteci yazar ve Tv.programcısı Sayın Op.Dr.Seyfi Şahin’in hazırlayıp sunduğu Türk dünyası ağırlıklı genel kültür programı olan “Kuş Bakışı” programının canlı program konuğu bu kez uyghurnet.org haber sitesi yayın yönetmeni Hamit Göktürk oldu.

Sequence 01.Still013.png görüntüleniyor
Program Kuş Bakışı programının yapımcısı Dr.Seyfi Şahin’in Doğu Türkistan’ı ve programın konuğu Hamit Göktürk’ü tanıtması ile başladı.Daha sonra Doğu Türkistan  ve güncel sorunları  ekranda gösterilen çeşitli resimler  üzerinde  bilgiler verilerek  ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.Program konuğu Göktürk Doğu Türkistan’ın kısa bir tarihi geçmişini gözler önüne serdikten sonra bu ülkenin Türk dünyası ve bölge’deki önemi üzerinde durdu.Doğu Türkistan’ın jeopolitik ve jeostratejik öneminin yanında günümüzde bu ülkede keşfedilen ve dünya için çok önem arz eden enerji kaynakları üzerinde yeni bilgiler verdi.

Sequence 01.Still008.png görüntüleniyor

Doğu Türkistan’ın tarihte ipek yolu üzerinde doğu – batı arasında karşılıklı üretilen malların satılmasında önemli rol oynayan  birer becerikli ve mahir  Tüccarlar olmaları yanında aynı zamanda batı-doğu arasında birer gönüllü barış ve kültür elçeleri olduğunu belirtti. Budizm başta bir çok diğer dinlerin Doğu’ya ta Japonya’ya kadar Doğu Türkistan üzerinden yayıldığı ifade ettiğini belirterek şunları söyledi ; “ Doğu Türkistan Türkleri ile Çinliler arasında 741 Talas meydan savaşından sonra yaklaşık bin Sekiz yıl ( 10 asır) süren bir barış dönemi yaşanmıştır.Bundan sonra da bu barış karşılıklı olarak tekrar tesis edilebilir. Ancak,Çin Talas Meydan savaşındaki ezici ve ağır mağlubiyetlerinden günümüzde Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini sorumlu tutuyor ve bunun intikamını almak için onları yer yüzünden silip yok etmek istiyor.Tarihte Türklerden korunmak için yaptıkları Çin seddinin yapılış nedenlerini hiç unutmuyorlar. Ecdatmlarımızdan dolayı bizden intikam almak istiyorlar” şeklinde konuştu.
Daha sonra ekrana gelen Doğu Türkistan kültür ve medeniyeti,Doğu Türkistan lideri merhum İsa Yusuf Alptekin ve diğer şahsiyetler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Sequence 01.Still007.png görüntüleniyor

Program Kuş Bakışı programının yapımcısı Dr.Şahin tarafından özetlenen cümleler ve özellikle Güneydoğu Asya yolu ile Türkiye’e gelen Uygur Türklerinin durumu ve onlara hitaben uyarıcı sözler,öneriler  ve nasihatları  ile sona erdi.

Sequence 01.Still006.png görüntüleniyor

Sequence 01.Still012.png görüntüleniyor

Sequence 01.Still011.png görüntüleniyor

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1079 Kez Görüntülendi.