logo

trugen jacn
07 Ekim 2016

BELÇİKA’DA ” Dr. TOHTI VE SAHAROV BARIŞ ÖDÜLÜ ” KONULU TOPLANTI DÜZENLENİYOR

İlham Tohtı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin temel ve insanı haklarının elde edilmesi  ve  sözde Çin anayasası ve sözde Özerk bölge yasalarında verildiği iddia edilen  yasal haklarının uygulamalarda da fiili olarak uygulanmasını  talep ettiği için Çin yönetimi tarafından  tutuklanarak hapsedilen 2014’da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların Vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı içir “ Dr.Tohtı ve Saharov Ödülü “konulu bir toplantı düzenleneceği açıklandı.
Özgür Asya radyosunda konu ile ilgili verilen bilgilere göre,11 Ekim 2016’da açıklanması beklenen AP.Saharov Barış Ödülü’nden önce Avrupa Parlamentosu, AB. ülkeleri yönetimleri ile  uluslar arası toplumun bu ödülün en güçlü adaylarından  olan Dr.Tohtı ‘nın barışçıl fikir ve eylemleri ile onun eşitlikçi ve hümanist düşüncelerine dikkatı çekmek ve bu  nedenlerle Saharov ödülünün kendisine verilmesini temin  amacıyla düzenlendiği bildirildi.
Temsil Edilmeyen Milletler Teşkilatı (UNPO) tarafından toplantı ile ilgili olarak yapılan açıklamada, toplantı 10 Ekim 2016’de Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek.Dr.Tohtı ile ilgili  bu toplantı Avrupa Parlamentosu Mililetvekili ve AP. Gençlik,Hukuk ve Özgürlük hareketi Lideri İlhan Küçük’ün girişimi ve başkanlığında yapılacağı belirtildi.Ayrıca,bu toplantı’ya Dr.Tohti’nin ABD’de öğrenim gören kızı Cevher İlham’ın de katılması bekleniyor.
Bir gün sürecek bu toplantı’ya Avrupa Parlamentosu üyeleri,Akademisyen ve Araştırmacılar, İnsan Hakları Uzmanları Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden siyasetçiler ile bazı Uygur STK.Temsilcileri ile Uygur İnsan hakları aktivistlerinin katılmaları bekleniyor. Toplantı’da katılımcılar AP.Saharov Ödülünün Dr.İlham Tohtı’ye verilmesinin gerekçeleri hakkında fikirlerini ortaya koyacaklar.Ayrıca katılımcılar Uygurların günümüzde toptan yok edilime  tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu bir ortamda bu sorunun dialog ve barışçıl yöntemler kullanılarak çözümü konusunda Dr.Tohtı’nın önerdiği progmatik ve insancıl düşüncelerin önemi hakkında duracaklar ve Dr.Tohtı’nın bu ödül için ne kadar layık bir kişi olduğunu irdeleyecekler.
Bilindiği üzere Avrupa Parlamentosu tarafından verilen  bu önemli ve prestij bir ödül olan Saharov mükafatının kime verildiği 11 Ekim 2016 Çarşamba günü açıklanacak, Dr.Tohtı’nın bu ödüle aday gösterilmesi önde gelen  insan hakları ve kuruluşları ile aktivistler tarafından çok olumlu karşılanmıştı.

Uzmanlar, Saharov ödülüne en uygun adayın Dr.İlham Tohtı olduğunu ifade ederek,” Avrupa Parlamentosu Çin’in bu konudaki baskılarına boyun eğmemeli  ve 2016’da  bu ödülü mutlaka Dr.Tohtı’ye vermelidir” şeklinde ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »

Share
1074 Kez Görüntülendi.