logo

trugen jacn
24 Ağustos 2016

İŞGALCI ÇİN’DEN NAZİ USULÜ FAŞİST BİR ZULÜM DAHA : ÇİNLİ KIYAFETİ İLE ÇİNCE DANS

1116896739_14454217467251n

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin, Doğu Türkistan’da  Nazi Almanyası’nın uyguladığı bir Faşist uygulamaya daha imza attı. Müslüman Uygur Türklerine geleneksel Çin kıyafetleri giydirerek “ TEYCİ GUMPASI İLE HİTAYÇE OYUN OYNAŞ = Çince kıyafetler giydirerek Çin davulu eşliğinde Çince dans etmek” adı ile   Çince dans etmeye zorladığı açıklandı.
Özgür Asya radyosu’nun  Çin’in  resmi Tengritağ haber portalını kaynak göstererek verdiği  habere göre Çin’in bu yeni Nazıvarı Assimilasyon zulmünü 18 Ağustos’ta Doğu Türkistan’ın önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden olan Yarkent şehrin’nin On İki Mukam meydanında gerçekleştirdikleri  belirtildi.
Haber’de Çinli İşgalcılar Yarkent’in Uygur Türklerinin kültür ve medeniyetinin en iy şekilde korunduğu Yarkent ırmağının güney  bölgelerinde  yer alan Beşkent,Abat(Avat) ve Mirşah(Mişa) kentleri başta 25 yerleşim bölgesinden zorla topladığı yaklaşık 10 bin Uygur Türkünü Yarkent Kent merekezine topladığı ve bu insanlara geleneksel Çin kıyafetleri giydirerek Çin usulu dans ettirdiği bilgisi yer aldı. Sözde bu Çin faşizmi  temelli bu  asimilasyon uygulamasının “Cunghua Milletlerinin Asıl kültür ve medeniyetinin sürdürmek ve Vatanserverlik eğitiminin yaygınlaştırılması “ olduğu da  iddia edildi.

1114749216_14271930141411n

Yarkent Şehir ÇKP genel sekreteri Wang Yungçi tümen(10 bin )kişinin Çin devlet marşı eşliğinde Çince kıyafetler giyerek Çince dans ettirilmesi faaliyetinin ,Yarkent halkının vatanperverlik duygularının zirve yaptığınını bir göstergesi olduğunu ileri sürdü.Ayrıca ÇKP güdümündeki Kadınlar Birliği’nin genel sekreteri de “Uygur gençlerinin Çince kıyafetler eşliğinde Çince dans etmeye çok hevesli oldukları”  yalanını ileri sürmekten geri durmadığı belirtildi.

Ilshat Hassan, president of the Uyghur American Association, testifies May 24, at the Congressional-Executive Commission on China, on China's constant harassment of his family residing in China. (Gary Feuerberg/ Epoch Times)

Dr.Hasan : Çin’in Bu Kültürel  Dönüştürme  Uygulamaları Çin faşizmi ile Çin Kültür Soykırımının  Açık bir kanıtıdır.
Çin’in Yarkent kenti’nde onbun kişiyi toplayarak Çince kıyafetlerle Çin davulu eşliğinde Çince dans ettirmesi uygulamasını değerlendiren Uygur Amerika Derneği Başkanı Dr.İlşat Hasan şöyle konuştu ; “Çin işgal yönetimi geçen yılın Kasım ayında Çinlilerin geleneksel Milli bayaramı Çağan arafesinde Kaşgar’da yine buna benzer bir asimilasyon uygulamasına imza atmıştı.Cami imamları,ev hanımları genç kızlar ve yaşlılardan on binlerce  kişiyi zorla toplamış ve tarihi Eyidgah camii meydanında Çince kıyafetlerle Çince “Yarım Elma” oyunu oynamaya mecbur etmişti.Bu ve benzer Uygulamalar Çin işgal yönetiminin Müslüman Uygur Türklerine karşı yürüttükleri faşist temelli asimilasyon ve Nazi Lideri Hitler’in uyguladığı  kültürel soykırımının en bariz  bir örneği ve kanıtıdir. Uluslar arası toplum bu konuda Çin’e baskı yapmalıdır. Bu ve benezeri assimilasyon temelli  Zorla  kültürel dönüştürme uygulamalarına son vermesi için Çin’i uyarmalıdır. ”şeklinde konuştu.

1114230405_14229292828681n

Etiketler: » » » » »
Share
1981 Kez Görüntülendi.