logo

trugen jacn

PARİS’TE ” 05 TEMMUZ 2009 URUMÇİ KATLİAMI VE DR.İLHAM TOHTI ” SEMPOZYUMU YAPILDI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalcı Çin’in 05 Temmuz 2009 Urumçi Kaliamının 7.yıl dönümü ve 2014 yılından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların vicdanı ve Uygur Hukuk ve Demokrasi ihareketi Lideri Doç.Dr. İlham Tohtı’nın durumunun ele alındığı sempozyum 08 Temmuz 2016 tarihinde Paris’te gerçekleştirildi.
Özgür Asya radyosu ile Paris’te yaşayan Doğu Türkistan gönüllüsü Sayın Tahsin tek’in kişisel sosyal medya hesabında  yer alan bilgilere göre Fransa Uygur Derneği’nin girişimi ve Fransa Türk dernekleri ile bazı uluslara arası insan hakları ve hukuk teşkilatlarının desteği ile “05 Temmuz 2009 Urumçi Katliamı ve Doç.Dr.İlham Tohtı” konulu sempozyum Paris Büyükşehir Belediye Başkanlığı salonlarında yapıldı.
Toplantı’ya Dünya Uygur Kurultayı başkanı Rabia Kadir, Fransız Parlamentosu üst kanadı üyesi senatör Gattolin , DUK icra Komitesi başkanı Dolkun İsa,Ünlü Freansız gazeteci Ursula Gauthier,Fransız insan hakları aktivisti Marie Holzman ve  Gattolin  başta bir çok ile bir çok tanınmış insan hakları savunucuları ile gazeteciler katıldı.


Toplantı,Fransa Uygur Derneği başkanı Erkin Abdulhamit’in açış konuşması ile başladı. Abdulhamit konuşmasında İşgalçı Çin’in 05 Temmuz 2009’da Urumçi’de gerçekleştiği Uygur katliamında hayatlarını kaybedenleri rahmet ile andığını belirterek şunları ifade etti ; “ Bugün Fransa’nın başkenti ve demokrasi ve özgürlüğün sembolu, küresel kültür medeniyet ve siyasetin önemli merkezlerinden biri kabul edilen tarihi Paris şehrinde Uygurların günümüzdeki dramatik sorunlarının ele alındığı böyle bir toplantı düzenlenmesini çok önemsiyoruz. Bu sempozyumun Paris’te toplanması Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri meselesinin uluslar arası bir sorun haline gelmesinin en açık bir kanıtıdır. Bu tarihi bina’da bizim bu sempozyumu yapabilmemizi için  imkan sağlayan ve evsahipliği yapan Paris Belediyesine çok teşekkür ederim.Ayrıca bu toplantı’ya katılım,  katkı ve sunumları ile destek veren  çok değerli insan hakları ve hukuk aktivistlerine ve gazeteci dostlarımıza de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu toplantı’nin Uygurların diaspora’daki hak hukuk ve özgürlük mücadelesinin en üst çatı kuruluşu Dünya Uygur Kurultayı’nın son genel kurulunun toplanması arefesinde yapılmış olması de çok önem arzetmektedir.”şeklinde konuştu.
Dünya Uygur Kurultayı başkanı Rabia Kadir hanım ile DUK İcra Komitesi başkanı DOlkun isa da birer konuşma yaparak toplantıyı düzenleyen Fransa Uygur dereneği ile szempozyumun düzenlenmesine katkı sağlayan Kurum ve kuruluşlara minnettar olduklarını ifade etti.


Toplantı’ya Çin’in Aksu/Bay Sogan kömür Madeninde meydana gelen bebek,çocuk ,kadın ve yaşlıların de içinde bulunduğu 28 Uygur Türkü’nün Çin İşgal Ordusu tarafından yakılarak,bombalanarak yayılım ateşi açılarak insanlık dışı bir şekilde katledilmesine tepki gösteren ve tenkit ederek  yazdığı ve temsilcisi olduğu “L’OBS= Gözlem” dergisinde yayınladığı bir makaleden dolayı Aralık 2015’de Çin’den sınır dışı edilen ünlü Fransız gazeteci Ursula Gauthier, Çin uzmanı ve İnsan hakları aktivisti Marie Holzman başta bir çok tanınmış insan hakları ve hukuk aktiviistleri de birer konuşma yaparak Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan’daki hak.hukuk ve insan hakları ihlallerini gündeme taşıdıkları bildirildi.

Etiketler: » » » » » » » » »

Share
1432 Kez Görüntülendi.