logo

trugen jacn
03 Temmuz 2016

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI TOPÇU : ÇİN,UYGUR TÜRKLERİNİN HAKLARINI VERMELİDİR

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sayın Yalçın Topçu yaptığı bir açıklama’da “ Çin yönetimi uluslar arası yasalar ve teamüllere göre devlet olarak bizzat imzaladığı anlaşmalar ve taahhütler gereği Uygur Türkü Kardeşlerimizin hak ve hukuklarını tanımalı ve uygulamalıdır. Bu kurallara aykırı bütün uygulamalar Çin gibi  bir devlete asla yakışmaz ve olmamalıdır.” dedi.

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sayın Yalçın Topçu geçtiğimiz ay, İstanbul’dan gelerek kendisini ziyaret eden Doğu Türkistanlı Uygur Çocuk gurubunu kabulü sırasında Doğu Türkistan’daki mevcur durum ve bu ülke’de yaşayan Müslüman Türkler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Özgür Asya radyosu Ankara Temsilcisi Erkin Tarım’a konuşan Sayın Topçu şunları ifade etti ;
Uygur Türkü Çocuklarımızı görmekten çok Mutlu Oldum : Doğu Türkistanlı Çocuklarımız bizi ziyaret ederek Uygur Türklerinin milli ve yerel Milli başlığı olan doppa ,Gökbayrak vee çeşitli kitaplar hediye ettiler.Ben de kendileri ile  Cumhurbaşkanlığı Külliyesini ve Millet Camisini birlikte gezdik.Bu çocuklarımızı görünce çok mutlu oldum.Çoğu 05 Temmuz 2009 Urumçi olaylarından sonra ülkelerini terk etmek zorunda kalan ailelerin çocukları olduğunu öğrendim.Bu çocuklarımız kendi ana yurtları Doğu Türkistan’da temel insani hakları ile demokratik haklarından  doğan vatandaşlık haklarını kazanamayan ailelerin çocuklarıdır.Burada kendi öğretmenlerinden ve Türkiye’deki öğretmenlerde ve okullarda okuyuorlar. Uygurların ve Doğu Türkistan’ın Tarihini, Türk tarihini çok iyi öğreniyorlar. Büyüyünce ne olacaklarını sordum çok akıllıca cevaplar verdiler.Bunlara da ayrıca, çok sevindim.
Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan deyince Her Müslüman Türk Duygulanır : Bugün her hangi bir Müslüman Türk  veya bir insan,Uygur Türkleri ve Doğu Türkistan kelimelerini ve Uygurların içinde bulundukları  dert,elem ve zulümleri duyunca duygulanır ve ağlar. Doğu Türkistan’daki baskı ve zulüm uygulamalarını  duyunca gözyaşlarını tutumaz Kalbı yanar. Ben de aynı duyguları taşıyorum. Bugün 35 milyon civarında olduğu tahmin edilen Uygurlar,Milletimizin en bahadır evlatlarıdır.
Çin Halk Cumhuriyeti Yönetimi Uygur Türklerinin temel hak ve hukukunu  Vermelidir : Çin yönetimi Uygur Özerk Bölgesi yönetimini kurmuştur.Özerk bölgeler uluslar arası yasalar ve teamüllere göre bir çok özel hak ve hukuka sahiptır. Devlet olarak bizzat imzaladığı anlaşmalar ve taahhütler gereği Uygur Türkü Kardeşlerimizin hak ve hukuklarını uygulamalarda tanımalı ve vermelidir. Çin Halk Cumhuriyeti gibi bir devletin kendisinin ve uluslar arası yasaların tanıdığı hak ve hukukları vermemesi ve bu haklara aykırı davranması ,hilafına icraatlar yapması, Uygurlara sürekli baskı yapması günümüzde hür dünya’ya yakışmaz.Ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti gibi bir büyük devlete de asla yakışmaz.
Xinjiang Özerk Cumhuriyeti yönetimi işletilmeli : Çin yönetimi Doğu Türkistan’da 01 Ekim 1955’te Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi yönetimini kurmuş ve ilan etmiştir.Bu özerk yönetim ile ilgili yasalar ve yönetmelikleri de açıklamış ve yürürlüğe koymuştur.Uluslara arası hukukta özerk yönetimlere verilen ve tanınan bazı haklar ve yükümlülükler vardır.Otonom bölgelerde yaşayan bir halkın bu uluslara arası yasalar ile  özel  hakları korunur.
Çin Baskı Politikalarına Son Vermelidir : Çin Halk Cumuhuriyeti Uygur Türkleri sorununu pozitif olarak düşündüğü takdirde, Uygur Türkleri Türk İslam dünyası ile kendileri arasında sağlam bir köprü olabilir.Ayrıca,bu köprü Çin için ekonomik olarak bir çok yararlar sağlayabilir. Ancak,maalesef edindiğimiz bilgilere göre Çin yönetimi Uygurların ve Çin vatandaşların hak ve hukukunu gabediyor. Tecavüz ediyor.Bundan dolayı çok üzüntülüyüz. Türk-İslam dünyası da bu durumdan çok endişelidir. Biz Çin halk Cumhuriyeti’nden uluslar arası yasalara göre belirlenen otonom hak ve hukuku Uygurlara iade etmesini talep ediyoruz.
Uygur Türklerinin Kültürel Değerlerinin Yaşatılması İçin Projeler Yapılabilir : Uygur Türklerinin Türkiye’mize beraberinde getirdikleri kültürel değerlerini devam ettirmeleri,koruyup gelecek kuşaklara aktarmaları çok önemlidir. Bunun için Uygur Türklerinin toplu ve kalabalık  olarak yaşadığı yerlerde yeni projeler geliştirilebilir.Kültür merkezleri kurulabilir.Ben Kültür bakanı olduğum’da bununla ilgili hususlar gündeme gelmiştir.İyi bir proje ve planlama ile bu değerlerin yaşatılması,korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlanabilir,diye düşünüyorum.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2104 Kez Görüntülendi.