logo

trugen jacn
20 Haziran 2016

TURAN ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ’NDEN “Dr.İLHAM TOHTI’YE ÖZGÜRLÜK” KAMPANYASI

tURAN-pEHLİVAN Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Pekin merkezi Milletler Üniversitesi Hukuk ve ekonomi bilim dalı Öğretim üyesi ve Uygur Hukuk ve Demokrasi hareketi Lideri ve Uygurların vicdanı olarak tanınan  insan hakları aktivisti Doç.Dr.İlham Tohtı’nın unutulmaması ve sürekli kamu oyunun gündeminde tutulması için Türkiye’de hukuk alanında bir ilk ve  yeni bir kampanya,İstanbul Merkezli Turan Araştırmaları Derneği’ncc  gerçekleştirildi.

Tohtı Sot

Turan Araştırmaları Derneği Başkanı ve Tv.programcı ve sunucusu Av.Sayın Hasan Basri Pehlivan,  Dr.Tohtı kampanyası ve  ileriye dönük yapacakları çalışmalar ile ilgili şöyle konuştu  ; “ Turan Araştırmaları Derneği olarak bir soydaşımız ve bir hukukçu olarak de bir meslekdaşımız olan Doç.Dr.İlham Tohtı’nin Türk ve dünya kamu oyunun sürekli olarak gündemde tutulması bizimi insani,Milli ve dini bir görevmiz olduğunu düşünüyoruz. Dr.Tohtı hey şeyden önce kendi milletini ve onların hak ve hukukunu yasalar çevçevesinde ve barıışçıl yollarla savunmaya çalışan bir Türk aydınıdır. Dr.Tohtı’nın  şu anda Urumçi 2 No.lu Ceza evinde haksız olarak tutulduğunu düşünüyoruz.Onun durumunun sürekli gündemde tutulması çok önemlidir. Dr.Tohtı hiçbir zaman şiddete ve yasadışı yollara baş vurmamış ve Soydaş ve dindaşlarının hak ve hukukunu savunurken, daima barışçıl ve yasal bir yol izlemiştir.Her zaman diyalog ve barışçıl yöntemlerden yana olmuştur.Uygur Türkleri sorununun çözümü noktasında Çin halk Cumhuriyeti anayasası  ile  Uygur Özerk bölgesi için Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin özel olarak çıkardığı Özerk bölge yasalarının pratikte ve Uygulanmasını barışçıl ve yasal yolları kullanarak açık ve şeffaf bir şekilde talep etmiş ve savunmuştur. Dr.Tohtı  Uygur Türklerinin dramatik durumunun  Çin kamu oyu ve Çinli demokratlar,aydınlar ve entelektüellere anlatılarak onların de destek ve katkısı ile çözüme kavuşturulacağına inanmıştır ve bu konuda yaptığı çalışmalarda  epey mesafe de kaydetmıştır.Buna rağmen tutuklanmaktan ve ömür boyu hapisle cezalandırılmaktan kurtulamamıştır.

Biz de Turan Araştırmaları derneği olarak ilk etapta ve Dr.Tohtı’yı gündeme taşıyan ve onun serbest bırakılması  talep edilen bir spot hazırlayarak   sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatmış bulunuyoruz.

Bir diğer çalışmamız  ise, 20 Haziran 2016 Pazartesi günü Dr.Tohtı’nın fikir,görüş ve önerilerinin yer aldığı “Yolum ve Gayem”  adlı kitabı yayına hazırlayan Araştırmacı-Yazar Hamit Göktürk ile Bengu Türk Tv.’nda  bir canalı program ile gündeme taşımak olacaktır.  Bu  çalışmamızla Türkiye’de ilk kez  özel olarak Dr.Tohtı için özel bir  programı yapmış ve  kamu oyunun bilgisine sunmuş  olacağız.

Turan_der Logo

Dr.Tohtı’nın  düşünce, fikir ve önerileri ile Uygur Türkleri sorunu için 21.yüzyılda çözümler ortaya koyan modern bir fikir ve eylem adamıdır. Onun, Fikir ve önerilerini Uygur Türklerinin güncel sorunlarının ilk etapta çözüme kavuşturulması noktasında çok önemsiyoruz. Dr.Tohtı modern zamanların en zeki, rist alabilen,akılıcı  ve feraset sahibi bir fikir adamı, ve öncü olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda  onu, diyalog’dan yana barıçıl yolları takip eden ve  yapıcı olan ve  günümüz şartlarını çok iyi analiz ederek çözüm önerileri ortaya koyabilen bir Türk aydını olarak görüyoruz. O,Pekin’de öğretim üyesi ve bir Uygur aydını olarak diğerleri gibi çok iyi şartlarda hayatını sürdürebilirdi. Ama,o bu kolay yolu seçmedi. Mensubu olduğu Uygur Toplumu ve soydaşları için büyük  risk almış  ve zor olan yolu  seçmiş ve yola da tek başına büyük bir cesaret ve kahramanlık örneği gösterek yürümüştür. Dr.Tohtı ülkemizde pek bilinmemesine rağmen,batı’da ve dünyada  çok iyi tanınan ve itibar gören  dünyaca ünlü bir Uygur Türkü  enetellektüel ve aydın’dır.  Bütün bunların bilincinde olarak çalışmalarımız bundan sonra da  devam ettireceğiz.

Dileğimiz,  başlattığımız  Dr.Tohtı’ya Özgürlük kampanayasının bütün vatandaşlarımız tarafından benimsenemesi ve desteklenmesidir. Hazırladığımız tanıtım spotlarını sosyal medya’da paylaşarak,gündeme taşıyarak Uygur Türklerinin vicdanı Dr.Tohtı’nun bir an önce serbest bırakılması için katkı sağlayabilirler.Turan  Derneği olarak ; tüm vatandaş ve gönüldaşlarımıza katkı ve deztekleri için şimdiden teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Turan Araştırmaları Derneği’nin hazırladığı tanıtım spotu şöyle ; 

 ”  Çin Mahkemeleri tarafından haksız olarak ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen, Pekin Uluslararası Üniversitesi Öğretim Üyesi Uygur Bilim Adamı ve İnsan Hakları savunucusu, Doç. Dr. İlham Tohti’ye özgürlüğü derhal iade edilmelidir.‪ ” #‎ilhamtohtiyeözgürlük‬ ‪#‎freedomforilhamtohti‬

(+ 100 görüntüleme)

Etiketler: » » » » » » »
Share
1272 Kez Görüntülendi.