logo

trugen jacn
03 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’DA RAMAZAN GELMEDEN YASAKLARI BAŞLATTI

Dilşat ReşitUygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Doğu Türkistan’daki  Faşist-Komünist  karışımı, Çin işgal yönetimi ramazan ayı gelmeden yasak ve engelleme icraatlarına şimdiden başladığı  bildiriliyor.
İşgal Çin geçen hafta  Uygurların dini özgürlükleri ile ilgili  “ Dini İtikad Özgürlüğü “ adı verilen yeni bir Beyaz kitap yayınlamasından hemen sonra önümüzdeki hafta başlayacak mübarek ramazan ayı’nda yapılacak ibadetler ve özellikle oruç  ve  Lokanta ve restoran gibi  mekanların açık tutulması ile  ilgili yazaklamaların geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl de sürdürüreceğinin   sinyallarını şimdiden verdiği  açıklandı.


Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Sözde Özerk Bölge ÇKP.’ne bağlı Din işleri İdaresi Başkanı Turgun Pida Urumçi’de düzenlediği basın toplantısında Ramazan ayı içerisinde Restoran ve Lokanataların açık tutulacağını,belirterek şunları söyledi , “ Bu ramazan ayı içerisinde de geçmiş yıllarda olduğu gibi bölge çapındaki bütün Lokanta,restoran ve Aşevleri normal olarak  sürekli açık olacaktır.Bu işletmeler Ramazan ayı içerisinde vatandaşların yemek yeme ihtıyacını karşılamayı sürdüreceklerdir.Yemek ve gıda ürünlerinin Helal-Haram  ayırımı ve sorunu İşletme sahiplerinin insiyatıfıne bırakılmıştır.Bu konuda her hangi bir engel,kısıtlama veya müdahale söz konusu değildir.”şeklinde konuştu.

DÜNYA UYGUR KURULTAYI : ÇİN BU YASAKLAMALAR İLE MÜSLÜMANLARIN DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİNE SALDIRMIŞ VE GASBETMİŞTİR.
İşgalcı Çin’in ÇKP.lı sözde Din işleri İdaresi başkanının bu son açıklamalarını değerlendiren  Dünya Uygur Kurultayı  Çin’in bu açıklamaları ile Müslümanların Ramazan ibadetlerine ve dini özgürlüklerine saldırdığını ve bu temel ve yasal haklarını gasbettiğini açıklayarak tepki gösterdi.
DUK. Sözcüsü Dilşat Reşit,İsviçre’de yaptığı açıklamda ÇKP.emrindeki sözde Din işleri Başkanının sözlerini eleştirdi ve tepkisini şu sözleri ile ifade etti. “ Restoran ve Lokanataların Ramazan ayı içerisinde de normal zamanlardakı gibi açık tutulacağının  ifade edilmesi  ÇKP.iktidarının birkaç önce açıkladığı ve Uygurların dini özgürlüklerinin serbest olduğu iddialarınan tam tersi bir bir söylem olmuşutur. İşgalcı Çin’in her icraatında olduğu gibi Dini özgürlükler adı altında yayınladığı Beyaz Kitap’ta yer alan sözde özgürlükler iddialarının  ne kadar asılsız, sinsi aldatmaca,göz boyama,sahte ve yalanlar menzümesinden ibaret olduğu açık ve enete olarak görülmektedir. ÇKK.lı sözde Din başkanı Turgun bu ifadeleri ile Lokanta ve Restorantların ramazan ayında açılacağını talimatdırarak Uygur Müslümanlarının temel hak ve inanç özgürlüklerini gasbetmiştir. Sözde Komünist din başkanını Haram Helal meselesini işletme sahipleri kendileri çözüme kavuşturur ifadesi de şüpheli bir açıklamadır. ÇKP.nin güdümündeki sözde Din işleri İdaresi bu vaaatlarını uygulamalarda icra ederek ve  taahhütlerine  riayet ederek kanıtlamalıdır.”şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » »
Share
1453 Kez Görüntülendi.