logo

trugen jacn
22 Mayıs 2016

ÇİN, ” DOSTLUK VE STRATEJİK ORTAKLIĞINI” TÜRK OCAKLI ‘LARI URUMÇİ’DEN KOVARAK BOZDU

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin yönetimi, çeşitli vesilelerle ile Türkiye Cumhuriyeti devleti ile “Tarihi dost ve stratejik ortak” olduğunu iddia eder ve bu söylemelerini de çeşitli platformlarda dillendirerek Türk halkını inandırmaya çalışırlar. Ayrıca, esareti altındaki Doğu Türkistan Türklerini öksüz ve yetim bırakmak için sinsi yalan ve desiseler kullanmaktan da çekinmez. Doğu Türkistan Türklerinin dünya’daki tek dostu,kardeşi ve ümit ilham kaynağı olan Türkiye Türklerinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ilgisi,sevgisi güveni ve himayesinden ebediyen mahrum bırakmaya çalışır.
Ülkemizin en köklü STK.kuruluşlarından Türk dünyasına yönelik ilmi ve fikri çalışmaları ile öne çıkan ve Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kuruluş ve gelişmesi aşamasında da önemli roller üstlenen Türk Ocakları genel merkezi geçtiğimiz aylarda “Doğu Türkistan’a Yolculuk” adı ile bu ülke’ye bir turistik gezi düzenlediğini ilan etti.Daha sonra ise,bu seyahat işini İstanbul merkezli bir Turizm Firmasının üstlendiğine dair haberleri sosyal medya’daki haber ve ilanları okuyarak vakıf olduk.
Haber merkezimizin edindiği bilgilere göre ;Yaklaşık 6 ay önce ilan edilen Doğu Türkistan gezi programına toplam 15 yeşil Pasaport hamili ve 8 kişi de normal posaprt sahibi toplam 23 kişi başvurduğu,turist vizesi alması gereken normal pasaport sahibi 8 kişi’ye Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu’nca vize verilmediği için,  giriş vizesinden muaf  yeşil pasaport sahibi 15 kişilik kafile 20 Mayıs 2016 Cuma akşam saatlerinde İstanbul’dan Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye doğru yola çıkıyor.

Urumçi’den geri yollanan Türk Kafilesi Urumçi Hava Alanında  21 Mayıs 2016

Türk Turist Kafilesi Urumçi Hava Alanınıdan Çıkmasına izin verilmiyor.
Çoğu yüksek  düzeyde mavazzaf ve emekli  devlet memuru olan kafile Urumçi Hava alanına pasaport kontrolüne geldiğinde, çıkışlarına izin verilmiyor.Kendilerine Türk Ocakkları üyesi olup olmadıkları soruluyor.Elbette biz Türk Ocakları Derneği’nin üyesiyiz.cevabını alınca sizlerin çıkmalarınız yasak,Sizi geri göndereceğiz.cevabı ile karşılaşıyorlar.
Çin polisi Kafile’yı yolcu salonunda suçlu gibi kuşatma altında tutuyorlar ve adeta esir muamelesi yapıyor. Kafile üyelerinin bir birlerinden ayrılmalarına dahi müsaade etmiyorlar. İhtiyaç gidermek için gidenler Çin Polisinin refaketinde birlikte götürülüyor. Çin palisleri ihtıyaçları bitene kadar Tuvale kapısının önünde nöbet tutuyor. Çin yönetimi Türk Turist kafilesi’ne esir muamelesi uyguluyor. Polisler kapıda kendilerini bir mahkum gibi bekliyorlar.

Urumçi hava alanında Türk Kafilesini kuşatan Çin polislerinin tamamının Kazak Türklerinden oluştuğu dikkatı çekiyor.Han Çinlisi Polisler  ortada hiç yoktu.İçlerinde 1-2 Uygur Türkü Polisin olduğu tahmin ediliyordu.Kazak Polislerin tavırları çok hırçın ve kaba idi.Çinli Polisler ise,kafilenin olduğunu yere hiç yanaştırılmadı ve onla kafileyi  uzaktan   seyretmekle yetindiler.Resmi işlemleri yapan Uygur Polisler  kafileye yapılanlardan dolayı üzüntülerini  yüz ifadeleri ve hareketlerinden belli  ediyorlardı.Konuşma ve davranışları yumuşak ve dostça idi.Adeta yalvarırcasına ; ” Biz çaresiziz.Size yapılanlara biz de çok üzülüyoruz.” demek istiyorlardı.Kafileyi kuşatmakla görevli Kazak Türkü Polislerin bazıları de belli etemeden bize dostca davranıyorlar ve üzüntülerini belli ediyorlardı. Türk ve Kardeşlik şartlar ne olursa olsun her yerde kendisini belli ediyor ve gösteriyordu.

T.C.Pekin Büyükelçiliği Devreye Giriyor.
Türk Turist Kafilesi Türkiye’nin Hekin Büyükelçiliği’ne durumu bildirerek yardım talep ediyor.Ancak,Büyükelçiliğin bütün girişimleri kafilenin içeri alınması için yetemiyor.
Kafilenin derhal Doğu Türkistan’ı Terketmesi İsteniyor.
Çinli yetkililer Türkiye Büyükelçiliği’nin müdahelesinden sonra sertleşiyor ve kaba ve hoş olmayan davranışlar sergilemeye başlıyorlar.Türk Kafilesinden en yakın zaman’da Bişkek’e giden Uçağa binmelerini ve ülkeyi terketmelerini  talep ediyorlar.Ancak kafile bu talebi kabul etmiyor ve Kazakistan’in Alma-Ata şehrine giden Uçağa binerek  Alma-Ata’ya geliyorlar. Bu arada Kafile 10 saat süre ile perişan bir vaziyette ve suçlu muamelesine tabi tutularak hava alanında tutuluyor.
Çin yönetimi’nin bir türlü dilinden düşürmediği Türkiye ile Kadim Dost- Stratejik Ortak- Çin Rüyası ve İpek yolu Projesi ortağı” vebenzeri yaldızlı sözlerin ne kadan yalan ve göz boyama olduğu Urumçi hava alınında açık ve net şekilde görülüyor.

Bu olaydan sonra İnsan’ın Aklına şu soru  geliyor ; ” UYGUR TÜRKLERİNİ TOPTAN YOK ETME NİYETİNİDE OLAN ÇİN; ONLARIN KARDEŞLERİ OLAN TÜRKİYE TÜRKLERİNİ DOST  OLARAK GÖRÜR MÜ  ? “

Etiketler: » » » » » »
Share
3569 Kez Görüntülendi.