logo

trugen jacn
28 Nisan 2016

ÇİN ZİNDANLARINDAKİ UYGUR LİDER Dr.TOHTI MARTİN ENNALS ÖDÜLÜNE ADAY GÖSTERİLDİ.

ball-443852_960_720 (2)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin yönetimi tarafından Ocak 2014 ‘da Pekin’de tutuklanan ve ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen ve halen  Urumçi’de Çin zindanlarında çile çeken  Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi  öğretim üyesi Uygur bilim adamı,Uygur Demokrası ve Hukuk Hareketi Lideri ve UYGURLARIN VİCDANI Doç.Dr.İlham Tohtı’nın  Uluslararası Martin Annal İnsan Hakları ödülüne aday gösterildiği açıklandı.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre ,Martin Annal İnsan Hakları ödülüne aday gösterilenlerin Listesi 27 Nisan 2016 Çarşamba günü İsviçre’nin Cenevre kenti’nde ilan edilmiş olup,2016 yılında bu ödülü aday gösterilen 3 kişinin başında Dr.İlham Tohti gösterilmiştir.Diğer adaylar ise halen kendisinden haber alınamayan ve kayıp olan Suriye’li rejim muhalifi Rezzan Zeytune ile Etopyalı ZOON-9 İnsan Hakları bloğu  üye ve  yöneticileridir.
Martin Annual Ödül Komitesi tarafından yapılan açıklama’da Uygurların Vicdanı olarak anılan Uygur İnsan hakları ve hukuk aktivisti Doç.Dr.İlham Tohtı Çin sınırları içerisinde kalarak Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı uyguladığı ayırımcı politikaları cesurca dile getirerek eleştirdiği,bu nedenle Dr.Tohti’nin bu konuda gösterdiği CESARET İLE HAK VE HUKUUKTAN YANA BİR TUTUM ortaya koyduğu için bu Ödüle aday gösterildiği de belirtildi.
Martin Annual İnsan Hakları Ödülü’ne  aday gösterilen diğer adaylardan,Suriyeli Esed rejimi muhalifi Rezzan Zeytune rejim karşıtı barışçıl muhaletefi nedeniyle ile rejim tarafından kaçırılmış ve halen kendisinden haber alınamadığı, Etopyalı ZOON-9 adlı insan Hakları bloğu ise, Etoypa yönetiminin yasa dışı tutuklamalarını yönettikleri bloğunda ifşa ettikleri için Teröristlikle suçlanarak hapsedilidikileri için aday gösterildikleri bilgisine de yer verildi.


MARTİN ENNALS İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ
Martin Ennuls,İngiltere merkezli Uluslar arası Af Örgütü(Amnesty İnternational)’nun ilk genel sekreteri olarak uzun süre bu görevini sürdürmüştür. 1993 yılında Martin Ennals adına bu İnsan Hakları ödülü ihdas edilmiş olup, uluslar arası düzeyde tanınmış insan hakları aktivistleri  ve kendi toplununun hak ve hukukunu barışçıl yollarla dile getirerek  savunmaya çalışırken,ülke rejimleri tarafından takibe uğrayan Aktivistlere veriliyor. Ödüle aday gösterilen kişiler Uluslara arası İnsan Hakları İzleme örgütü(Human Rights Watch) başta olmak üzere dünyanın önde gelen 9 insan hakları ve hukuk Teşkilatları tarafından ortaklaşa tesbit ediliyor. Martin Annal İnsan Hakları ödülü, İnsan hakları ve hukuk alanında faaliyet gösteren aktivistlere verilen en prestij ödüllerinden biri olarak kabul  görüyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
2267 Kez Görüntülendi.