logo

trugen jacn
04 Mart 2016

İŞGALÇI ÇİN, BU KEZ Dr.TOHTI’NIN ÇİNLİ AVUKATI LE FANGPİNG’İ DE TUTUKLADI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Uygur Türkleriniin ihsanı ve temel haklarının uygulama’da da verilmesi ve sözde “Uygur Özerk Bölgesi” yasalarının uygulamda de verilmesini talep ettiği için Ocak 2014’de tutuklanan Pekin Merkezi Milleteler Üniversitesi öğretim üyesi ve Uygurlarıın vicdani Doç.Dr.İlham Tohtı’nin Çinli avukaatı Le Fangpin’ in yaşadığı Pekin’de göz altına alınarak tutuklandığı açıklandı.
Özgür Asya radyosunun Çin’in Senbu internet haber sitesini kaynak göstererk verdiği habere göre ,Avukat Le’nin  01 Mart 2016 günü Pekin’in Hengdiyen bölgesinde oturduğu Cung Şing yerleşiminde gözaltına alınarak götürüldüğü belirtildi.
Uygur Aktivist Dr.Tohtı’nın avukatlığını gönüllü olarak kabul eden ve onu yargılama safhasında  savunan Le’in diğer avukat arkadaş gurubu ilebirlikte,uzunsüreden  insan hak ve hukukunu savunmaya yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunduğu ve  yaklaşık 10 yıldır sürekli gözetlendiği ve takip edildiği biliniyordu.
Geçen yılın Eylul ayında İnsan hakları gurubuna mensup avukatların toplu tutuklanması kampanyasında göz altına alınan Le, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.
Avukat Le Fangping 26 Şubat 2016’de Pekin’de bir Adliye binası’nın  duruşma salonunda vurularak öldürülen Çinli kadın Yargıç Ma Seyyun’ın katil zanlısını ile ilgili bir yoruma kendi görüşünü belirten cevabı bir yorumu Çin sosyal medyasında paylaşmıştı. O, yorumunda bu kadın yargıç cinayetinin bir an önce açığa çıkarılması ve katil zanlısının yargılanarak cezalandırılmasını talep eden bir yazı’yı yine sosyal medya’da paylaşmıştı. Avukat Le Fang Ping’in paylaştığı bu yazı ve yorumlarının kendisinin tutuklanmasına sebep olduğu ifade ediliyor.
Çin’de Emniyet güçlerinin ve yönetim ile ilgili diğer uygulamaların Çin Vatandaşları tarafından yorumlanması veya tenkit edilmesi suç kabul

Etiketler: » » » » » »
Share
1472 Kez Görüntülendi.