logo

trugen jacn
02 Mart 2016

DOĞU TÜRKİSTAN’DA DAĞA’DA ÇOK AZ RASTLANAN ÇOK ZENGİN 2 MADEN REZERVİ BULUNDU

Madenler

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan’in Aksu vilayeti’nin Bay ilçesinde tabiatte az ve nadir rastlanan ve kıymetli elementler olarak tanımlanan çok zengin 2 maden rezervi keşfedildiği açıklandı.
Çin’in resmi Yeni Çin Haber Ajansı’ndan servis edilen ve Çin medyasında yer alan haberlere göre Aksu’nun Bay ilçesinin 47 km.kuzeyinde yer alan Bozgur dağlık bölgesinde tabiatta az rastlanan ve ender bulunan Neobin ve Tantal madeni keşfedildiği ,Tantal elementinin rezerv miktarının 10 bin  ve Neobin madeni rezervinin ise 100 bin ton olarak tahmin edildiği bildirildi.
Çin Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na bağlı Maden Araştırımaları Enstitüsü  Başkanı Su Heycing’in açıklamalamalarına göre Çin’de şimdiye kadar saptanan Neobden rezervi miktarının 80 bin ton olduğunu,Aksu’da bulunan 100 bin ton rezervin ise Çin genelinde bulunan Neobden madeni rezervinin toplamından daha fazla  olduğunu bildirdi.Bulunan bu 2 nadir maden rezervinın toplam değerinin 130 milyon Yuen (yaklaşık 25 milyar ABD.doları) olduğunu  de belirtti.

Uzmanlar Doğu Türkistan’da yeni keşfedilen bu madenlerin işletmesinin daha öncekiler gibi etnik Çinlilerin denetimindeki maden şirketlerine verileceğini ve  bulunan bu madenlerin esas sahibi olan Uygur Türklerinin bu madenlerin işletilmesi hakkından dışlanacağını belirtiyorlar.

Doğu Türkistan’daki son aylarda artan Çin karşıtı şiddet olayalarının esas sebebinin  en önemli sebeplerinin birinin de  bu topraklarda bulunan doğal zenginliklerin işletme hakkının etnik Çinlilere ayırımcılık yapılarak verilmesi olduğunu ifade ediyorlar. Bölgeden elde edilen bu zenginliklerden Müslüman Uygurlara pay verilmemesi ve ülkenin yol,su,eğitim ve öğretim başta alt yapı sistemlerinin yapılması ınoktasında pay ayrılmaması ve  gizlice çalınarak Çin’e kaçırılmasının Uygurların galeyana gelmesine ve geçen yılın 18 Eylül’ünde Bay/Sogan Kömür işletmelerine yapılan şiddete içerikli eylemlere sabep olduğu biliniyor.

Tantal ve Nebdin elementi nedir  ?
Fizikte Tantalyum olarak adlandırılan bir  elementler birleşkesidir.Tabiatte çok nadir rastlanır.Bu element yüksek ısı , aşınma ve darbelere  karşı dayanıklıdır.Uzay çalışmalarında kullanılan yüksek teknoljiler ile cep telefonlarının imalinde kullanılır. Ayrıca Mikro işlemecilerin  hammaddesidir.Bu maden dünyanın en fakir ülkelirinden biri olan Afrika kıt’asındaki Kongo Cumhuriyetinde rastlanmış olup,bu madenler günümüzde Fransızlar tarafından işletilmektedir.

Etiketler: » » » » »
Share
1459 Kez Görüntülendi.