logo

trugen jacn
17 Şubat 2016

TAYLAND,UYGUR TÜRKÜ TUTUKLU SANIKLARI YARGILAMAYA BAŞLADI

Bilal-KoyzaUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
17 Ağustos 2015 tarihinde Tayland’ın başkenti Bangkok’taki bir Budist tapınağında meydana gelen bombalı saldırıların faili olduğu iddiası ile Tayland Polisi tanafından tutuklanan Bilal Muhammed(Adem Karadağ) ile Mirali Yusuf’un yargılanamasına dün Bangkok’taki bir askeri mahkeme’de başlandı.
Reuter Ajansı’nın bildirdiğine göre : tutuklu Uygur Türkü sanıklar Bilal Muhammed ile Mirali Yusuf ,mahkeme’de kendilerinin Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerinden olduklarını ve  başkent Urumçi’den geldiklerini  söylediler.Ayrıca Sanıklar, tapınak saldırılarını kendilerinin yapmadıkların ve bu saldırı olayı ile de hiç te ilgilerinin bulunmadıklarını ifade ettiler.Uygur Sanıklar ülkelerindeki Çin baskı,zulümünden kurtulmak ve ülkelerinde can güvenlikleri bulunmadığı için kaçak yollardan Tayland’a gelmek zorunda kaldıklarını de belirttiler.
Sanıklardan Bilal Muhammed mahkeme’de Polise verdiği ifadelerin baskı ve işkencelere dayanamadığı ve bundan kurtulmak için itiraf etmek zorunda kaldığını ve bu nedenle bu  ifadeleri mahkeme huzurunda kabul etmediğini de belirtti.Tayland’a yasa dışı yollardan Adam Karadağ adına düzenlenmiş Türk posaportu ile giriş yaptığını de ifade etti.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde BBC.Ajansı kaynak gösterilerek verilen haberde ,Uygur sanıklar ilk kez mahkemeye çıkıyor ve ifadeleri alınıyor. Mahkeme savcısı hazırladığı iddinamede bu Uygur sanıkları “Tapınak Saldırısı ve Terör” ile itham etmemesi dikkat çekiyor. İddianame’de ayrıca, 20 kişinin öldüğü ve 120 kişinin yaralandığı tapınak bombalı saldırısının insan kaçakçılarının Tayland’dan bir “İntikam Alma” eylemi olabileceğini tahmin edildiği de belirtiliyor.
Bazı bölge Uzmanlari ile siyası Analizcılar,tapınak saldırısının 09 Temmuz 2015 gecesi Tayland hükümetinin Tayland’ta tutuklu 109 Uygur Türkü sığınmacıyı Çin’in baskısı ile insani kaide ve teamüllere aykırı bir şekilde bu insanları düşmanları Komünist Çin’e teslim etmelerine karşı “İntikam Peşinde Olanların” bir öç alma hareketi olabileceğini de iddia ediyorlar.
Amerika’nın Sesi radyosunun 16 Şubat’taki bir haberinde ise, sanıklaradan Bilal Muhammed’in mahkeme’de konuştuğunu ancak.diğer sanık Mirali Yusuf’un ifade verip vermediğinin bilinmediğini,tapınak saldırılarında ölenlerder 7 kişinin Çinli turist olduğunu,yaralananların içinde de Çinli turistlerin bulunduğu açıkladı. Radyo ayrıca Tayland Askeri Savcının toplam 15 kişi hakkında tutuklama emri çıkardığını ancak.bu 2 sınaktan başka kimsenin henüz ele geçirlemediği de bildirdi. Askeri Savcının ididianamesinde sanıkların tapınak saldırısını gerçekleştirdiklerine  dair inandırıcı ve kesin kanıtılar bulunmadığını de belirtiyor.


Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Almanya merkezli Çin Demokrasi Federasyonu Başkanı Fiyi Liyangyong şöyle konuştu “ Tayland olayları Uygur sorununun uluslar arası bir mesele haline gelmesine büyük katkı sağlamıştır.ÇKP.iktidarının Çin’de ve işgalindeki Doğu Türkistan’da Etnik Assimilasyon ve ırkı soykırım uygulamaları uygurları şiddet içerikili ve radikal karşı koyma hareketelerine zorlamıştır. Müslüman Uygurlar dini inançları ile milli kimliklerine karşı yapılan komünist saldırılara karşı aynı şiddetle karşı koyuyorlar. Çin’de barışçıl yöntemler kullanılarak hak arama ve ifade etme özgürlüğü yoktur ve şiddetle bastırılmaktadır. Çin’de radikalleşen yalnız Uygurlar değil, etnik Çinliler de aşırılık ve şiddete yönelmiştir. Bunun son örneği Hong Kong devam eden ÇKP.karşıtı şiddet olaylarıdır.” şeklinde yorumlamıştır.

Etiketler: » » » » »
Share
1089 Kez Görüntülendi.