logo

trugen jacn
27 Ocak 2016

ÇİN POLİSİ’NDEN UYGUR TÜRKÜ PİLOT’A IRKÇI MUAMELE

E..Mehmet

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin, bu yılın başında kabul ederek yürürlüğe koyduğu ve sadece Uygur Türklerine yönelik olarak çıkardığı sözde”Yeni Terör Yasası” ile Müslüman Uygur Türklerini ve onların yaşadığı vatanları “ Doğu Türkistan’i “ Savaş Alanı “ olarak ilan etmesinin ardından bu kez merkezi Çin şehirlerine gelen Uygur Türklerine karşı Çin polislerinin Han faşizmi ürünü ırkçı muameleler yaptığı  ve etnik ayrımcılık ve aşağılayıcı davranışlar sergilediği  bildiriliyor.
Özgür Asya radyosunun internet sitesi ile  sosyal medya’da yer alan bilgi ve paylaşımlarda yer alan haberlere göre, Çin Hava yollarının(China Southern Airlines) Uygur Türkü olan pilotu, Ekber Mehmet, Çin’in Huangcu şehrine yaptığı uçuştan sonra dinlenme için kaldığı otelde sırf etnik Uygur Türkü olduğu için Polisler tarafından gözaltına alınarak karakol’a götürüldüğü ve burada aşağılama, kaba ve kötü muamelelere maruz kaldığı bildirildi.
Başarılı bir Sivil Uygur Türkü Pilot Ekber Mehmet Çin’in sosyal medya platformu Wechat(Ündidar=Sesli görüşme)’da paylaştığı mesajında şunları ifade etti, “23 yıldır Çin Hava yollarında başarılı bir uzun mesafe pilotu olarak çalışıyorum. Şimdiye kadar çok şükür her hangi ibir kaza veya olumsu durum ile karşılaşmadım. Mesleğimde başarılı,tecrübeli,yasalara ve tüzükata son derece bağlı olan bir Uygur Türkü,  Çin vatandaşıyım. Mesai arkadaşlarım tarafından çok sevilen ve amirlerinden çok takdir gören bir pilot’um.21 Ocak 2016 tarihinde Çin’in Hangcu şehrinde maruz kaldığım kaba ve kötü davranış ile ırkı aşağılama içerikili muamele benim geleceğe yönelik bütün hayallarımı yıktı ve bu sebeple de çok büyük üzüntü içindeyim. Karşılaştığım olay şöyle, 21 Ocak’ta Uçuşu tamamlayıp dinlenmek üzere otele geldim ve odama çıktım.10 dakika sonra 3 polis memuru odama gelerek beni,eşyalarımı ve bütün odamı aradı.Daha sonra beni gözaltına alarak Polis Merkezi’ne götürdüler.Buradar aynen filimlerdeki gibi kaba ve aşağlayıcı davranışlara maruz kaldım.Ellerimi yukarı kaldırtarak duvarı dayamamı ve ayaklarımı açmamı söylediler.Daha sonra üzerimi tekrar didik didik aradılar.Resmimi çektiler.Parmak izimi aldılar ve DNA testi dahil bir sürü daha testlere ve aşağılayıcı muameleye de tabi tuttular.Bu olaydan sonra kendimi sırf Müslüman Uygur olduğum için aşağılanmış ve horlanmış olarak hissettim.Daha sonra bu olayı Hava yolu şirketi ile Polis amirlerine şikayet ettim.Onlar benden özür dilediler.Ancak bana yapılan bu haksız ve suçlulara  yapılan muamele bende büyük bir şok etkisi yarattı.Merkezi Çin şehirlerine gelecek Uygur Kardeşlerime  söylüyorum; bana yapılanlar  sizlere  da tekrar edilebilir.Hazırlıklı olmanız  için bunları yazarak  sizleri  haberdar ve ikaz etmek istedim.” dedi.


Çin’de Uygur Türklerine yönelik bu ve benzeri ırkı ve etnik ayrımcılık içeren kötü muameleler yıllardan beri devam etmektedir.Uygurlara  Otellerde yer verilmemesi,toplu ulaşım araçlarında aramalara tabi tutulmaları olağan bir  davranıştır..Uygur Pilot Ekber Mehmet’in maruz kaldığı muamele ise bunun en son örneği.Çin’de bazı eyaletler  “Uygurların görüldüğü yerde polise ihbar edilmesi”ni talep eden özel genelgeler yayınladıkları yıllardan beri bilinen gerçek.
Çin işgal yönetiminin Uygurlara karşı icra etmekte olduğu bu muamele Uygur Türklerinin sert tepkisi ile karşılaşmakta  ve şiddet içerikli tepkilerine sebep olmaktadır. Çin vatanşı olan etnik Çinli göçmenler Doğu Türkistan’a yerleştirilmekte veya ekonomik,sosyal ve siyasi  teşviklerle bölgeye yerleşmeleri sağlanmakta.Etnik Çinliler Doğu Türkistan’da hiç bir ayrımcılık ile karşılaşmadan ve hatta Uygurlardan daha iyi şartlarda yaşarlarken,merkezi Çin’e ticaret, çalışma,öğrenim veya ziyaret amacı ile giden Uygur Türklerinin etnik ayırımcı ve aşağlayıcı farklı muamelelere tabi tutulmaları ancak,Nazi Almanyası’nda Yahudilere yapılanların aynısı olarak kabul edilebilir. Uluslar arası insan hakları ve Hukuk organları da Çin’in de taraf olduğu insan hakları evrensel sözleşmesine tamamen aykırı bu ırkçı ve ayırımcı tutumu sürekli protesto etmekte ve tepki göstermektedirler. Bazı insani ve adalet duygusuna sahip Çinli aydınlar da bu duruma tepki vermekte ve  çeşitli yollarla protesto etmektedirler. Geçenlerde bir Çinli Avukat Çin yönetiminin Uygurlara karşı yürütülen baskı ve şiddet ile ırkçı muameleleri ifade ettiği ve gündeme getirdiği için yargılanmış ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Etiketler: » » » »
Share
2293 Kez Görüntülendi.