logo

trugen jacn
22 Ocak 2016
Genel

ÇİN LİDERİ Şİ : DOĞU KUDÜS BAŞKENTLI BİR BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin lideri Şi, ‘İpek Yolu’ için çıktığı Ortadoğu turunun Mısır ayağında ilk kez Arap Birliği’nde konuştu. Başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devleti kurulması gerektiğini söyleyen Şi, bölgenin bir an önce çatışmalardan arındırılması çağrısı yaptı. Ekonomi temaslarını da sürdüren Şi, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile birçok anlaşma imzaladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, ilk Ortadoğu turunun ikinci ayağı olan Mısır’daki temasları sürüyor. ‘İpek Yolu’ projesi için harekete geçen ve Suudi Arabistan’ın ardından Mısır’a giden Şi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ile 21 anlaşma imzaladı. İlk kez Arap Birliği’ne hitap eden Şi, ‘marjinalleştirilmemesini’ istediği İsrail- Filistin meselesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

‘DİYALOG YOLU UZUN OLABİLİR AMA FAYDASI ÇOKTUR

Şi ‘1967 sınırları çerçevesinde tam bağımsız ve başkentinin Doğu Kudüs olacağı bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini’ söyledi. Uluslararası toplumu Filistin halkına yardıma çağıran Şi şöyle konuştu: “Ortadoğu’da çatışmaların sona ermesi gerekir. Sorunlar diyalog yolu ile çözülmelidir. Diyalog yolu uzun olabilir ama olumsuz sonuçları az olduğu gibi faydası da fazla olur. Siyasi çözümlere ulaşabilmek için çareler aranmalıdır. Arap Birliği’nin Filistin-İsrail diyaloğunun tekrar başlaması konusundaki çabalarına destek veriyoruz.”

‘TERÖRÜ BELLİ BİR DİNLE BAĞDAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL’

Suriye konusunda da derhal ateşkes sağlanması gerektiğine vurgu yapan Şi “Suriye’deki çatışma ortamının daha fazla sürmesi mümkün değildir” uyarısı yaptı. Terör konusunda uluslararası topluma büyük görev düştüğüne ve terörle mücadele için işbirliğinin gerekli olduğuna vurgu yapan Şi, terörün herhangi bir din veya ırk ile bağdaştırılmasının doğru olmadığının altını çizdi.

Kaynak : Ajanslar

Etiketler:
Share
725 Kez Görüntülendi.