logo

trugen jacn
19 Ocak 2016

400 BİLİM ADAMI ÇİN LİDERİ Xİ’DEN Dr. İLHAM TOHTI’NIN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ.

Dr.Tohtı MahkemeUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve kendi sahasında temayüz eden ve  önde gelen 400 bilim adamı Çin devlet Başakanı Şi Cing Ping’e ortak imzaları ile bir mektup göndererek ,ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’deki 1 No.lu Hapishane’de tutulan Uygur demokrasi ve hukuk hareketi Lideri,Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi ve Uygurların vicdanı olarak anılan Doç.Dr.İlham Tohtı’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.
Açık mektup,Dr.Tohtı’nın tutuklanmasının 2. Yıl dönümü olan 15 Ocak 2016 tarihinde  merkezi Londra’da bulunan Uluslar Arası Af Örgütü öncülüğünde hazırlanarak Çin devlet başkanına iletildiği açıklandı.

Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yayınlanan konu ile ilgili haberde, mektubun içeriği kısaca şöyle ;

                                                 Sayın Xi Cing Ping
                                              Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı
                                              Pekin – Çin Halk Cumuhuriyeti

Bizler dünya’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve aşağıda isim ve imzaları olan bilim adamları  olarak, aynı görüş, fikir  ve amaç  birliği etrafında birleştik ve bu ortak imzalı mektubu size iletmeye karar vermiş bulunmaktayız.
Yönetiminiz  altındaki Uygur Özerk bölgesi’nde haksız ve yasalara aykırı bir şekilde  baskıcı  uygulama ve  muamelelere  tabi tutulan bir halkın ; Müslüman Uygurların yasal taleplerini ve onların hak ve hukuka olan  özlemlerinin  sedasını Çin yönetimine barışçıl ve yasal yollarla iletmeye çalışan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve aynı zamanda bizlerin de meslektaşımız olan Doç.Dr.İlham Tohtı’nın bir an önce serbest bırakılması yolundaki arzu ve taleplerimizi bilgi ve tensiplerinize sunuyoruz.
Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve kendi bilim dallarındaki çalışmaları ile temayüz etmiş olan biz bilim adamalarının bu taleplerimize kulak vereceğinizi ve müracaatımızın bir an önce yerine getirileceğini inancımızı ifade eder,selam ve saygılarımızı sunuyoruz.

İlham Tohtı T.kapak

Çeşitli  ülke ve Milletlere mensup 400 bilim insanının ortak imzaları ile hazırılanan bu mektup Uluslar arası Af Örgütü Doğu Asya Bölümü Direktörü Nicolas Born tarafından Çin devlet başkanlığı Ofisine teslim edildiği bildirildi.
Ortak mektup hazırılanmasına öncülük eden adı geçen örgüt’ Doğu Asya Bölümü Direktörü Nicolas Born, ortak imzalı mektup ile ilgili şunları ifade etti,“ Çin yönetiminin Doğu Türkistan bölgesinde uyguladığı Milliyetler Politikasına karşı barışçıl yöntemler ile tepki gösteren ve çözüm yolları üreterek yönetime sunan ve aynı zamanda bir hukuk ve ekonomi bilim insanı olan Dr.İlham Tohtı 2 yıl önce tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.Dr.Tohtı doğruları ve ve Uygurların haklı taleplerini dile getirdiği ve çözüm yolları sunduğu için bölücükle suçlanmıştır. Doç.Dr.İlham Tohtı, Çin yönetimi tarafından  barışçıl ve yasal yollarla hak ve hukuk talep eden ve doğruları dile getirdiği için acımasızca cezalandırılan bir vicdan mahkumudur.Çin devlet başkanı Xi’nin bu 400 imzalı mektubu dikkate alacağını ve kendisini bir an önce serbest bırakmasını umut idiyor ve bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1565 Kez Görüntülendi.