logo

trugen jacn
17 Ocak 2016

TAYVAN’İN YENİ BAŞKANI TSAİ : HEDEFİMİZ TAM BAĞIMSIZ VE ÖZGÜR BİR TAYVAN DEVLETİ

 

Tayvan’daki son genel seçimleri % 60 gibi  ezici bir çoğunluk elde ederek   büyük bir  zafer kazanan Demokratik İlereleme Partisi Lideri ve yeni Cumhurbaşakanı   Tsai Ing-wen ilk mesajını Çin’e verdi. Çin’in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’ın bağımsız ve özgür bir devlet olarak tanınması için çalışacaklarını  söyleyen  Tayvan tarihinin seçimle iş başına gelen ilk kadın Cumhurbaşkanı  bu sözleri ile dikkatleri üzerine çekti.

tAY-bAŞKAN

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Son  yapılan genel seçimlerde aldığı  % 60  oy oranı ile Cumhurbaşkanlığına seçilen Tsai Ing-wen, Çin’in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’ın bağımsız ve özgür bir devlet olarak tanınması için çalışacaklarını  söyledi. Tayvan tarihinin seçimle iş başına gelen ilk kadın Cumhurbaşkanı  bu sözleri ile  ilk mesajini Çin’e vermiş ve şimşekleri üzerine çekmiş oldu.

59 yaşındaki eski öğretim görevlisi, zaferini ilan etmesinin ardından yaptığı konuşmada demokrasi ve özgürlük mesajı verdi: “Seçim sonuçları dünyaya Tayvan halkının özgür olduğunu, Tayvanlıların demokrasiye sahip olduğunu kanıtladı. Ben başkanlık görevinde kaldıkça halkımdan tek bir kişinin bile kimliğinden dolayı özür dilemek zorunda kalmaması için elimden gelenin en iyisini yapacağım.” dedi. 

Pekin ise gelişmeleri teyakkuzda takip ediyor. Çin Devlet Televizyonu’ndan (CCTV) yapılan açıklamada Tayvan’ın bağımsızlık için atacağı adımların ‘kendini zehirleyip öldürmesi ve intihar etmesi ’ anlamına geleceği ifade edildi.

Çin halkında de yeni seçilen Cumhurbaşkanı Tsai gibi   benzer düşünceyi paylaşanlar da var: “Ona göre iki Çin var. Tayvan, Çin ana karasında mevcut  iktidardaki  yönetimin düşünceleriyle uyumlu değil. Çok  farklı anlayış ve çok farklı bir kulvardalar. Bunun iyiye işaret olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ben hepimizin bir ülkeye ait olduğunu düşünüyorum. Bunu hatırlamalıyız.”

Seçimlerden zaferle çıkan Demokratik İlerleme Partisi’nin lideri Tsai’nin başkanlığı resmen 20 Mayıs’ta başlayacak.

23 milyon nüfuslu Tayvan günümüzde 23 ülke tarafından tanınıyor.

orkeş Devleti

Uygur Türkü Eski Çin öğrenci Lideri Örkeş Devleti de Milletvekili Seçildi.

Geçen hafta yapılan  Parlamento seçimlerine bağımsız aday olarak katılan 1989 yılındaki Özgürlük ve Demokrasi yanlısı Çin  Öğrenci hareketinin tek Müslüman ve Türk Lideri olan Örkeş Devleti’nin seçimlerde başarılı olduğu ve bağımsız Milletvekili olarak Tayvan Parlamentosuna   girmeyi başardığı  açıkılandı.

Map of Tayvan

Uzmanlar, ABD.’nin bölge’deki en yakın müttefiki ve Çin’e karşı Partneri olan Tayvan’ın yeni Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinin çok önemli olduğunu ifade ediyorlar.Ayrıca,ABD.’nın Çin’i doğu ve güneydan kuşatma stratejisi için bu seçimin bu yönde atılmış müsbet ve büyük bir  atılım olduğu noktasında birleşiyorlar Ayrıca,seçimi kazanan Tayvan Demokratik İlerleme Partisi’nin Doğu Türkistan,Tibet ve diğer Komünist Çin işgalindeki bölgelerin  kendi kaderini kendilerinin belerleme hakkı ile bağımsızlık taleplerinin tanınacağını vadetmiş olduğunu,bu parti’nin seçimi kazandıktan sonraki bu vaadına ne sadık sadık kalacağının takınacağı tavır  ve uygulamaları  ila   ileride görüleceğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » »
Share
1065 Kez Görüntülendi.