logo

trugen jacn
13 Ocak 2016

KAYSERİ RADYO YEŞİL KARADENİZ ‘DEN, UYGURLARIN VİCDANI DR TOHTİ ADINA ÖZEL PROGRM

Rad,Y_Kd.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Kayseri merkezli  yayın yapan ve Doğu Türkistan,Kerkük,Bayır-Bucak başta mazlum Türk-İslam Coğrafyaları ile ilgili yayınları ile öne çıkan Radyo Yeşil Karadeniz bu akşama Doğu Türkistan ve Uygurların Vicdanı olarak bilinen Dr.Tohti’yi özel bir canlı programla gündeme getiriyor.
Pekin’de Çin merkezi Milletler Üniversitesi’nde ekonomi öğretim üyesiolan ve aynı zamanda insan hakları aktivisti ve Uygurların vicdanı olarak bilinen Doç.Dr.İlham Tohtı’nin düşünceleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi bekleniyor.
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi sorumlusu ve Uyghurnet.or Haber Sitesi yayın yönetmeni Hamit Göktürk, de Radyo Yeşil Karadeniz’in Bu programdaki canlı yayın konuğu olarak katılıyor.
Radyo Yeşil Karadeniz’den Fatma Cengiz’in yönetim ve moderatörlyüğünde 13 Ocak 2916 Çarşamba günü saat 19,oo’da başlayacak programın yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.

ilham-tohti
Doç.Dr.İlham Tohtı Kimdir ?
1969 Doğu Türkistan doğuumlu olan İlham Tohtı Lise öğrenimini kendi memleketi Kaşgar’da tamamladı.Kkatıldığı Üniversite sınavlarında yüksek başarı göstererek Pekin merkezi Millitler Ün.Ekonomi Fakültesine kayıt oldu.Üniversite öğreniminden sonra okuduğu Fakülte’de öğretim üyesi oldu.Bir yandan öğretim üyesi olarak çalışırken diğer yandan,Doğu Türkistan’daki Kardeşlerinini temel ve insanı haklarının de Pekin’de yaşayan Çinliler gibi olması için neler yapılması gerektiği hakkında fikirler üretmeye başladı. BU üniversite’de öğrenim gören Uygur ve diğer öğrencileri kültürel ve sportif konularda organize etti.Spor müsabakaları ve özel kutmalar gerçekleştirdi. Daha sonra Uygurbiz. Adında bir internet sitesi kurdu.Düşüncelerini ve Çinli aydınların görüşlerini bu site’de yayınlamaya başladı.Bir kaç kez kapatıldı.Ama kendisi bu engellerden yılmadı.Çalışmalarını sürdürdü. Doç.Dr.İlham Tohtı yaşadığı Çin’in başkenti Pekin’de Çin yönetimi ve Çin aydınları ve entellektüelleri nezdinde Uygurların ile Çin anayasası ve Özerk bölge yasalarında kağıt üzerinde verildiği iddia edilen temel insanı ve Vatandaşlık haklarının uygulamada de verilmesini barışçı yollarla yazarak ve sözle ifade ederek dile getirmişti. Tamamen yasal zemin üzerinde yapılan bu çalışmalarından kendisini çeşitli yollarla tehdit ve şantajlarla vaz geçirimeye çalışmıştır.Çin yönetimi bu yollarla kendisinin çalışmalarını durdurmayı başaramayınca Ocak/2014(te tutuklamıştı. Urumçi’de hukuksuz ve gizli yapılan mahkeme sonucunda 23 Eylul 2014’te “Devletin Bütünlüğüne Yönelik Bölücü Faaliyetlerde ” bulunduğunu iddiası ile ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.Doç.Dr.İlham Tohti halen Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de 2.No.lu Hapishane’de çile dolduruyor.

İlham Tohtı T.kapak

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1071 Kez Görüntülendi.