logo

trugen jacn
11 Ocak 2016

UYGUR TÜRKLERİ ÇİN’İN SINIR DIŞI ETTİĞİ FRANSIZ GAZETECİ’Yİ ZİYARET ETTİ.


Ur-Asg.Dol

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Muhacerette yaşayan Uygur Türklerinden oluşan bir heyet,Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin dramatik durumunu yansıtan ve muhabiri olduğu “L”OBS = GÖZLEM “ gazetesi’nde yayınladığı için Çin yönetimi tarafından 31 Aralık 2015 tarihinde Pekin’den sınır dışı edilen Fransız kadın Gazeteci Ursula Gauthier’i Paris’te  ziyaret etti.
Sosyal medya’da yer alan bilgilere göre 10 Ocak 2016 Pazar günü Fransa Uygur Derneği Başkanı Erkin Abdulhamit,Dünya Uygur Kurultayı İcra Kurulu Başkanı Dolkun İsa ve DUK.Başkan Yardımcısı Asgar Can ile Paris’te yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinden oluşan bir heyet Fransız kadın gazeteci Ursula Gauthier’ı Paris’teki evinde ziyaret ederek Uygur Türkleri adına teşekkürlerini sundu.
Ziyaret’te DUK İcra Kurulu Başkanı  Dolkun İsa şöyle konuştu, “ Çin’in işgal ve baskısı altında yaşayan mazlum Uygur Türklerinin gerçek durumunu büyük bir cesaret ile kaleme alarak yayınladınız ve dünya’nın gündemine taşıdınız. Diaspora’da yaşayan Uygur Türkleri olarak size minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.  Çin’in  baskı ve dayatma ve tehditlerine ve  zulme boyun eğmediniz. Çin’in gerçekleri inkar etme ve özür dileme taleplerini kahramanca reddederek büyük bir cesaret ile onur savaşı verdiniz ve kazandınız. Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri olarak sizinle gurur duyuyor ve size çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.


Gazeteci Ursula Gauthider ise cevabı konuşmasında şunları ifade etti, “Ben Pekin’de öğrenim gördüm.Öğrencilik yıllarıımdan itibaren Uygur Türklerine karşı bir ilgim vardır.Pekin’de yaşadığım yıllarda da Uygurlar ile temaslarım oldu.Bölge’ye de gittim.Görünürde her hangi bir baskı ve zulüm görmek mümkün değil.Ama,ülke’de gizli bir baskı ve zulüm olduğu kolayca hissediliyor. Ben Paris saldırılarından sonra Çinli Liderlerin bu saldırıları bahane ederek Uygurları daha çok bastırmalarından endişe ederek ve Paris saldırıları ile Uygur sorununun aynı olmadığını örnekleri ile dile getirmeye çalıştım. Makalem yayınlandıktan sonra Çin yönetimi benden bu ifadelerimi geri almamı ve özür dilememi istedi.Ben de her onurlu insan gibi gerçekleri inkar etme ve özür dileme taleplerini reddettim. Gerçekleri dile getirmek ve doğruları söylemek insanlar ve özellikle biz gazeteciler için bir asli görevdir.  Ben diğer bütün mazlumlara yaptığım gibi Uygurlara da kalemim ile de olsa destek olmaya ve onları savunmaya çalıştım.Adalet ve özgürlükleri savunmak bizim geleneklerimizde vardır.Ben de sizlere teşekkür ederim. ” Dedi.
Uygur Heyeti  Ursula  Gauthier ‘ı Paris’teki bir Türk Restoran’a davet ettiler ve  birlikte Türk yemekleri yediler.Dünya Uygur Kurultayı Heyeti  yemek bitiminde  sonra bu ziyaretin anısına Fransız Kadın gazeteci Ursula Gauthier’e Uygur Doppası ile Atlas  Şarpa(İpekten mamul şal) hediye etti.

Etiketler: » » » » » »
Share
920 Kez Görüntülendi.