logo

trugen jacn
03 Ocak 2016

ÇİN, ÖZGÜR ASYA RADYOSU ÇALIŞANI HOŞOR’UN TUTUKLU 2 KARDEŞİNİ SERBEST BIRAKTI.

Şöhret Hoşur

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
ABD.merkezli Hür Asya Radyosu(Free Asia Radio = RFA.) radyosu Uygurca bölümünün başarılı gazetecilerinden Şöhret Hoşur’un yaklaşık 2 yıl önce tutuklanan 3 kardeşinden 2’sının serbest bırakıldığı,ağabeyinin ise, daha tutuklu bulunduğu bildirildi.

Yarkent Fed.Tutuklu
Özgür Asya Radyosu initernet sitesi ile sosyal medya’da yer alan bilgilere göre ; Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde yaşayan Şöhret Hoşur’un ağabeyi Haziran/ 2014’de “Devlet Güvenliğine  Yönelik zararlı  Eylemlerde Bulunmak “ suçlaması ile tutuklanmış ve daha sonra yargılanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer 2 kardeşi ise,  tutuklanan ağabeyinin tutuklanma ve yargılanma safhasını ABD.’de yaşayan ve Özgür Asya Radyosunda çalışan Ağabeyi Şöhret Hoşur’a haber vermesini “ Devletin gizli kalması gereken sırlarını açıklamak ve yaymak” suçlaması ile 17 Ağustos 2014’te gözaltına almıştı. Kamu güvenliği Bakanlığı Hapishanesinde tutulan söz konusu 2 kardeş 30 Aralık 2015 sabah saatlerinde serbest bırakıldığı belirtildi.
Çin işgal yönetimi kardeşlerin serbest bırakılması ile ilgili ailesine her hangi bir açıklama yamadığı veya bilgi vermediği  ifade ediliyor.
ABD.Dış işleri Bakanlığı RFA.Uygurca bölümü çalışanı Şöhret Hoşur’un Kardeşlerinin tutuklanması ile ilgili olarak 2 kez açıklama yapmış ve Çin’in bu tutumunu kınamış vee kardeşlerin serbest bırakılmasını istemişti.
ABD.medyası de tutuklanhma olayını gündeme taşımış ve Çin’in tutuklanan Kardeşlere zarar vermemesini istemişti. Ayrıca tutuklanma olayını “ Büyük Devlet iddiasındaki Çin’in kişisel olarak bir Gazete çalışanından Öç Alma Hareketi “ olarak nitelemişti.

Etiketler: » » » » »
Share
1020 Kez Görüntülendi.