logo

trugen jacn
27 Aralık 2015

AVRUPA TÜRK İSLAM BİRLİĞİ(ATİB)’DEN ÇİN’E TEPKİ : DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ÇİN DEVLET TERÖRÜNE SON VER

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

AB.ülkelerinde yaşayan Türklerin en büyük ve etkili sivil toplum Kuruluşlarıından olan Avrupa Türk İslam Birliği Teşkilatı(ATİB)  İşgalcı Çin’in Aksu Vilayetinin Bay İlçesinde Bebek,çocuk ve kadınların da bulunduğu 28 Müslüman  Uygur Türkü’nün vahşice katledilmesini kınayan bir basın bildirisi ile katliamı kınadı ve İşgalçı Çin’in  Doğu Türkistan’da Müslüman Türk halkına karşı uyguladığı etnik assimilasyon ve soykırım uygulamaları ile Çin Devlet terörüne son vermesini istedi. Basın  bildirisinde ayrıca, Uygur Türklerinin yasal hak ve hukuki ile Çin anayasası ve sözde Özerk bölge yasalarında tanına  temel insani haklarının  de uygulamada de verilmesini  barışçıl ve yasal yollar ile talep ettiği için  ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların Vicdanı bilim insanı Doç.Dr.İlham Tohtı’nın bir an önce serbest bırakılmasını de telep etti.

Avrupa Türk İslam Birliği(ATİB)’ın  Genel Başkanı Sayın  İhsan Öner imzası ile yayınlanan bildiri  aynen şöyle ;

                                                   BASIN AÇIKLAMASI

Doğu Türkistan’da uygulanan devlet terörü ve asimilasyon son bulmalı
Batı Avrupa’da yaşayan Müslümanlar ve Türkler olarak Doğu Türkistan’da Çin Devletinin uyguladığı devlet terörü ve asimilasyon siyasetinden gittikçe kaygılanmaktayız.

     1949 yılından beri Çin Devleti Doğu Türkistan’ı işgal altında tutmakta ve bu tarihten beri de, Doğu Türkistan’a şiddet, korku, zulüm ve asimilasyon reva görülmektedir. Çin güvenlik güçlerinin keyfi yaptırımlarına maruz kalmaktan kaynaklanan kavga ve tartışmalar, en son 27 kişinin hayatına mal olmuştur.
Çin Hükümetini derhal bu soykırımdan vazgeçmeye davet ediyoruz! Geçmişte birçok ırkçı nedenlerden dolayı Uygurlara yönelik etnik cinayetler işlenmiştir. Bu katliamlar neticesinde binlerce Uygur hayatını kaybetmiştir.
Yerel siyasilerin Han-Milletine mensup olmayan insanlara yönelik tutumları bizleri endişelendirmektedir. Han Milletine mensup olmayan insanlar yerel siyasilerin sert, adaletsiz ve şiddet içeren tutumlarını hissetmektedirler. Şimdilik bu yerel tutumun bütün topluma sıçramasından endişe duymaktayız.
Bu bölgede yaşayan insanların sıkıntılarına derhal çözüm bulunmalı ve kalıcı bir barış inşa edilmelidir. Bununla birlikte bölgede din hürriyetinin ve sosyo-ekonomik hayatın olumsuz etkilendiğini de belirtmek isteriz.

 Uygurların Vicdanı ve Savunucusu Dr.İlham Tohtı Serbest Bırakılmalıdır.

Kısa süre önce Çin’de 45 yaşındaki Uygur Türkü  iktisat profesörü ve insan hakları sovunucusu  Prof. İlham Tohti sözde ‘bölücülük’ suçundan ömür boyu hapse mahkûm edilmiştir. O daima yaşanan adaletsizliği ve zulmü dile getirmekten çekinmeyen Uygur Türklerinin vicdanı  olmuştur. Bu  hukuksuz mahkumiyet kararı Çin’de fikir hürriyetinin, insan haklarının hiçbir değerinin olmadığının, hukuk ve adaletin ‘rejim eleştirmenlerini’ bir tehdit olarak gördüğünün ve bu kişileri hayatlarının sonlarına kadar hapsettiklerinin bir kanıtıdır. Oysa Prof. Tohti her zaman Han-Milleti ile Uygurlar arasında diyaloğun oluşması  için gayret etmiş ve yönde çalışmalar yapmıştır. Çin devleti bu tutumu ile yine  bir kez daha diyaloğa önem vermediğini ispatlamıştır.

Uygur Türkleri  ve  Tüm  Bölge İnsanı Bir An Önce Huzura Kavuşturulmalı
Hiçbir devletin kendi çıkarları doğrultusunda Çin’in bu insanlık dışı ve adaletsiz rejimine karşı seslerini çıkarmamaları, ATİB, Avrupa Türk-İslam Birliği, olarak bizleri kaygılandırmaktadır. Bu nedenlerle  biz Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan  Müslümanlar ve Türkler  ve ATİB. olarak Çin Halk Cumhuriyeti Devletini Doğu Türkistan Halkı’na haklarını vermelerini ve garanti etmelerini talep ediyoruz. Ayrıca, bölge insanının içinde bulunduğu şu anki mevcut korku,tedirginlik ve belirsizliğe karşı acilen  tedbirler alanmısı ve çözüm yollarının bulunmasını  acilen bekliyoruz.

   İhsan Öner
ATİB Genel Başkanı

TEŞEKKÜR : Avrupa  Birliği Ülkelerinde yaşayan Müslüman Türk Kardeşlerimizin en büyük STK.larından  biri  konumundaki  ATİB.Teşkilatı’mızın  her zaman olduğu gibi, bu kez de  gündeme getirdiği Doğu Türkistan ve Dr.İlham Tohtı hassasiyetini minnet ve şükran ile karşılıyoruz, Genel Başakanımız  Sayın  İhsan Öner Bey başta olmak üzere Yönetim Kurulu’nun değerli üyelerine ve tüm Avrupa ülkelerinde yaşayan  Kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.  Allah Sizlerden Razı Olsun.  Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Dünya,İslam alemi  ve Özellikle Doğu Türkistan’daki Çin Vahşet ve  Soykırımını Görün ve  Lütfen Sırtınızı Dönmeyin  !

Kaynak :  ATİB Kurumsal Web.Sayfası

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1326 Kez Görüntülendi.