logo

trugen jacn
15 Kasım 2015

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ’NDEN ÇİN’E İLHAM TOHTI’YI SERBEST BIRAKMA ÇAĞRISI

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü Uygur Türklerinin durumu ile ömürboyu hapse mahkum İnsan hakları aktivisti Doç.Dr.İlham Tohtı için Çin yönetimine Çağrıda bulundu. Uluslararası Af Örgütü Uygur bilim adamlarından Doç.Dr.İlham Tohtı’nin Çin hükümeti tarafından serb.est bırakılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nün Uygur Türkleri Çağrısı

Uygur bilim adamı ve insan hakaları savunucusu Uygur  Türkü Doç.Dr.İlham Tohtı geçen yıl Pekin’deki evinde  şiddet uygulanarak tutuklanmıştı. Uygurların vicdanı, Uygur insan hakları ve hukuk savunucusu olarak bilinen Doç.Dr.İlham Tohtı, 15 Ocak 2014’de Pekin’deki evinden şiddet uygulanarak tutuklanmıştı. Tutuklanmasının ardından Urumçi’ye getirilmiş ve burada yapılan sözde Çin işgal mahkemesi tarafından “Bölücülük” suçlaması ile hukuksuz bir şekilde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

      Uygur Türklerinin etkin yayın organı Uyghurnet’in haberine göre, İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü, Doç.Dr.İlham Tohtı’nın 46.yaş günü dolayısıyla bir bildiri yayınlayarak Tohtı’nin serbest bırakılmasını talep etti. Uluslararası Af Örgütü açıklamasında “ Aynı zamanda bir bilim adamı olan Doç.Dr.İlham Tohtı mensubu olduğu Müslüman Uygurların yasal hak ve hukuklarını Çin yasalarına bağlı kalarak savunmuş ve Çin anayasası ve Özerk bölge yasalarında taahhüt edilen bu hakların uygulamada da verilmesini talep etmiştir. Dr. Tohtı sadece düşüncelerini kaleme alarak ve yazılarını kullanarak bu hakları talep etmiş ve savunmuştur. O, vicdanının sesine kulak vermiş ve mensubu olduğu halkının hak ve hukukunu savunma girişiminde bulunmuş bu nedenle müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Çin yönetiminin bu cezalandırması ise, kabul edilemez bir sonuçtur. Bu cezalandırmaya karşı suskun kalınmamalıdır. Aynı zamanda bir Vicdan mahkumu olan Doc.Dr.Tohtı hiçbir zaman unutmayacağız ve onun serbest bırakılması için girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. ” denildi.

Kaynak : www.haberanaliz.com/turk-dunyasi/uluslararasi-af-orgutunun-uygur-turkleri-cagrisi-h2869.html

Etiketler: » » » » » »
Share
1044 Kez Görüntülendi.