logo

trugen jacn
08 Ekim 2015

ÇİN ZİNDANINDAKİ Dr.TOHTI’NIN AİLESİNE, İKİNCİ KEZ ZİYARET İZNİ .

Dr.Tohtı Mahkeme

Uygur Haber ve Araştırma Mrkeezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve halen Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi’deki bir hapishanede çile dolduran Uygurların Vicdanı Dr.İlham Tohtı’nın ailesine ziyaret için 2. Kez izin çıktığı bildirildi.
Dr.Tohtı’ın Çin’in başkenti Pekin’de yaşayan eşi Güzelnur Hanım’ın, iki küçük yavrusu ile birlikte 06 Ekim 2015’te Urumçi’ye geldiği açıklandı.
Özgür Asya radyosuna eşinin ziyareti ile ilgili konuşan Güzelnur Hanım,İlham Tohtı’nın Kaşgar’ın Artış şehrinde yaşayan Annesi 73 yaşındaki Nasiphan Hanım diğer 2 oğlu ile birlikte Urumçi’ye geldiklerini belirtti. Urumçi’de buluşan aile,12 Ekim 2015 Pazartesi günü yapacakları ziyaret için yetkililere yazılı olarak başvurarak  ziyaret izni aldıkları  bildirildi.
Çin ceza ve  infaz yasalarına göre hükümlü bir mahkumun her 3 ayda bir ailesi ile görüşülebileceği belirtilmiş ise de uygulamada diğer yasalarda olduğu gibi BUNA DA riayet edilmiyor ve  bu yasal hak, hukusuz ve  keyfi olarak uygulanıyor.Dr.Tohti’nin ailesine de bu yasal ziyaret haklarının verilmemesi uluslararası ve Uygur Hukuk ve insan hakları örgütleri tarafından  sürekli eleştiriliyor.
Güzelnur Hanım geçen temmuz ayında 2 küçük çocuğu ile birlikte Urumçi’ye gelerek eşini ziyaret etmiş ve sadece bir saat yanında kalmalarına izin verilmişti.
Uygurların vicdanı ve sözcüsü olarak bilinen Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi önderi Do.,Dr.İlham Tohtı, Çin anayasası ve sözde özerk bölge Uygur Türklerine verildiği  irria edilen temel ve insani hakların uygulamada da verilmesini,ülkenin zengin yer altı kayanaklarından Uygur Türklerinin de yaralandırılması ve pay verilmesi, Doğu Türkistan’a getirilmekte olan  etnik Çinli göçmen uygulamasına son verilmesi vebenzeri  gibi ülkenin tarihi sakinleri olan Uygur Türklerinin de eşit şekilde istifade edebilmelerini Çin yasalarına göre barışçıl ve ifade özgürlüğü bağlamında savunmuş ve talep etmişti. Çin yönetimi bu yasal,  barışçıl ve insanı hak taleplerini “Bölücülük ve Devleti Paraçalamak” suçmalaması ile 15 Ocaku 2014 tarihinde Pekin’deki evinide göz altına alarak Urumçi’ye getirmiştir 23 Eylul 2014’de yapılan gizli icelsede yargılanmış ve ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

Etiketler: » » » » » »
Share
1337 Kez Görüntülendi.