logo

trugen jacn
28 Eylül 2015

SARAYBOSNA ÜN. REKTÖRÜ Prof.OĞURLU : DOĞU TÜRKİSTAN’I DE SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİM.

Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yücel Oğurlu Uyghurnet.org haber Sitemize ilettiği mesajında “ Vaktım,sağlığım ve kalemim nisbetinde,son derece hayatı ve insanı bir mesele olan Doğu Türkistan’ın haklı davasını haklı ve doğru zeminde diğer insanı meselerle birlikite savunmayı sürdüreceğim.” Dedi.

Yücel-Bakır

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Hatırlanacağı üzere . geçen Ramazan ayında Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yönetiminin orucu zorla bozdurması, yasaklaması ve ramazan ayına  özgü ibadetlere kısıtlamalar,engeller ve yasaklamalar getirmesi ve bunu geçen yılların eksine,bir yönetim sorunu olarak ele alması beklenemedik  karşılıklara  sebep olmuştu. Medya’ya yansıyan bu engel ve yasaklamalara ait görünteler,resimler ülkemizde büyük tepkilere neden olmuştu.Sosyal medya’da örgütlenen duyarlı Vatandaşlarımız ve kardeşlerimiz çeşitli platformlarda yürüyüşler,toplantılar ve mitingler yaparak Çin’in bu insanlık dışı ve akıl almaz uygulamalarını protesto etmişlerdi. Bu eylemlerden en dikkat çekici olanı ise,Ankara ve İstanbul’daki Çin temsilcilikileri önünde toplanılarak oruç bozdurma ve yasaklama uygulamalarını protesto etmek için toplu iftar açma eylemleri idi.
Ayrıca, uluslar arası ve Türk medyası de bu yasaklamalar nedeniyle bir çok haber ve yorumlar yayınladı.Köşe yazarlarımız ve duyarlı kalemler Doğu Türkistan’ı gündeme taşıdılar.Bazı Siyasi Partilerimiz,Bakanlar ,Başbakan ve hatta  sayın Cumhurbaşkanımız  katında dahi konu gündeme geldi. Yetkililerimiz bu insanı soruna bu kez açık ve net şekilde  bigane kalmadılar ve tepkilerini dile getirdiler.Bunlardan en önemlilerinden biri de Diyanet İşleri Başkanımız Prof.Dr.Mehmet Görmez’den geldi.Çin Büyükelçiliğini ziyaret eden ve ardından Çin Büyükelçisini makamına davet eden Sayın Görömez Hocamız’ın Büyükelçiye’ye  söylediği şu tarihi sözler çok önemli idi ” Bu çağda  Müslümanların Oruçlarının bozdurulması ve insanların inançlarına karışılması akıl almaz bir durumdur.”
Ben bu arada her zaman başvurduğum gibi sitemize koymak üzere haberler,yorumlar ve makaleler ararken, fikir adamı, hukukçu ve saygın bir bilim adamımız olan Uluslar arası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Yücel Oğurlu Hocamızın bir haber sitesinde yayınlanan ” Türkiye-Çin ilişkilerinde Uygur Meselesi”    konulu bir yazısına rastladım.Değerli Hocamızn yazısı diğer yorumlar ve yazılardan çok çok farklı idi.Büyük bir merakla ve ilgi ile tekrar tekrar okudum.Sayın Prof.Oğurlu Doğu Türkistan konusuna çok iyi bir şekilde vakıf idi. Makalesinde bu durum çok bariz bir şekilde görülüyordu.Ayrıca,diaspora’da ve özellikle Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri konusunda da çok şeyler bildiği açıktı ve Uygur diasporasının çok iyi tahlil etmişti.Doğu Türkistan davası için de bizlerin ufkumuzu açan,yol gösterici yol ve yöntemler ve öneriler sunuyordu.En önemlisi de yer yüzünden tamamen silinip yok edilmeye çalışılan Müslüman Uygur Türklerini tarihteki rolleri ve Türk-İslam dünyasına yaptığı katkılarını öne çıkararak takdir ediyor ve övünçle söz ediyordu. Onların küçük hesaplara kurban edilemeyecek kadar asil bir Müslüman Türk toplulğu olduğunu  övücü söz ve kelimelerle ifade ediyordu. Bu yazısının  içindeki bir ifadesinde de Doğu Türkistan ve onun davasının yürütülmesi konusunda izlenecek yol ve yöntemeler ve yollar hakkında yazdığı iki yazısı daha olduğunu ifade ediyordu. Bu yazısını hemen ve diğer 2 bölümlük yazısını ise, 2-3 gün ara ile peş peşe kaynak göstererek yayınladık. Mütevazı  bir şekilde  yayınını sürdüren Sitemizde  bu yazılar büyük ilgi gördü ve okuyucu sayısı de binlere ulaştı.
Sayın Prof.Dr.Yücel Oğurlu’ya  bu yazılarından dolayı teşekkür etmek için kendisine ulaşmaya çalıştım.İlk anda bu konuda pek başarılı olamadım. Bir akşam aklıma geldi ve sosyal medya ‘yı kullanarak messenger’den şu teşekkürnameyi kendilerine ilettim.  ” Saraybosna Uluslar arası Üniversitesi Rektörü ,değerli fikir, bilim ve hukuk adamı ve Doğu Türkistan dostu sayın Prof.Dr.Yücel Oğurlu Hocamız Doğu Türkistanlı Kardeşlerinin durumunu tefekkür etmiş ve onların üzerindeki baskı ve zulmün nasıl azaltılıp yok edileceği hakkında etraflı düşünmüştür. Bu düşüncelerini gayet güzel,etraflı ve bir düşün ve bilim adamı sıfatı ile,mazlum Uygur Türkü Kardeşlerine olan sevgi ve güvenini özellikle ifade ederek,onları yüceltip takdir ederek kaleme almış ve bizlerin yaralı kalplerimize merhem ve mahzun yürekelerimize su serpmış ve bizleri sonsuz memnun etmiştir.Allah kendisinden razı olsun.
Günümüzde çok zor ve bir o kadar da çok çetrefli olan ancak,bunun yanında bir o kadar şerefli bir dava olan Doğu Türkistan sorunu ve ounun yürütülmesi için fikirler, teklifle ve çözüm yol ve yönetmleri üretilmesi bizi Uygur Türkleri ve Uygur diasporası için son derece değerli ve önemlidir .Fikri hazırlığı olmayan bir sorunun çözümü ve buna ait yapılacak hareketin başarıya ulaşması çok zordur. Yakın tarihimiz buna ait bir çok ibretlik olaylarla doludur. Dua edelim Prof.Dr.Yücel Oğurlu gibi Doğu Türkistan davasına kalplerini açan ve Halisenlivichillah(Allah rızası için) bu soruna eğilen bilim ve fikir adamlarımızın sayıları artsın. Değerli görüşler ve fikirler ortaya koysunlar. Değerli Hocamızın Doğu Türkistan sorunu hakkında kaleme aldığı ve sosyal medya ortamında ulaşabildiğimiz bir birinden değerli ve bizlere umut ve cesaret veren yol gösterici güzel yazılarını uyghurnet.org haber sitemizde bulabilirsiniz. Azizulmakam Rektörümümüze bir kez daha minnet ve şükranlarımızı arz ediyor, Doğu Türkistan davası için yol gösterici ve bir o kadar değerli yazılarını büyük bir özlemle beklediğimizi ifade ediyoruz.Dualarımız.,saygı ve muhabbetelerimiz daima kendileri iledir.”cümleleri ile bitirdim.
Aradan birkaç on dakika geçmişti ki,Değerle Hocamız fakire şu mesaji yolladı ;

Hamit Bey yazınızı bir cırpıda ve merakla okudum. Yazılarıma meseleyi bilen kisilerin ne tur bir tepki verecegini merak ediyordum. Iltifat ve tesvikleriniz icin tesekkür ederim. Insallah vaktim, sağlığım ve kalemim nisbetinde son derece hayati bir insani mesele olan Doğu Turkistan’ın haklı davasını dogru zeminde diğer insani meselelerle birlikte savunmaya calisacagim. Selam ve dualarımla.”

Sayın Prof.Dr.Yücel Oğurlu bir diğer mesajinda ise,şunları ifade ediyor ; “Hamit Bey cok tesekkur ediyorum. Makalelerimin bu manada sizinle karsilik bulmasi beni cesaretlendirdi. haksizliga karsi hukuk cercevesinde, elimizin erdigi, dilimizin dondugu, kalemimizin yazabildigi kadar dogrulari anlatmayi insani bir gorev biliyorum. Selam ve hurmetlerimle.”
Daha sonraki yazışmalarımızda kendisine kitap göndermek istediğimi, adreslerini
Lütfetmelerini rica ettim.Hemen yolladı.Gönderdikleri adrese Dr.İlham Tohtı’nın “Yolum ve Gayem” kitabı ile Sayın Mehmet Emin Hazret’in “Ejderha’nın Korkusu Türkiye” adlı kitabını hemen yolladım.Daha sonraz kendileri ile temas kurmabilmiş olmamdan dolayı çok mutlu olduğumu,bundan sonra da Doğu Türkistan konusundaki değerli fikir  ve düşünceleri ile  kıymetli yazılarını sabırsızlıkla beklediğimizi ifade ettim.
Şimdi düşünüyorum da, inanç,fikir ve duygu birliği ne kadar önemli bir olgu ! Bir Üniversitenin Rektörü olan değerli Hocamız kıymetli zamanlarını ayırarak Doğu Türkistanlı mazlum kardeşlerinin dert ve istiraplarını kalbinin derinliklerinde hessetmesi ve buna çareler ve çözüm yolları düşünmesi başka nasıl izah edilebilirki ?
Bizlere Muhterem Hocamız ve bernzer değerli insanlar ile  dindaş, Kardeş ve soydaş   olarak yaratan  Yüceler yücesi Mevla’mıza sonsuz hamd-u Senalar olsun.
Bu vesile ile Uluslar arası Saraybosna Üniversitesinin değerli Rektörü Prof.Dr.Yücel Oğurlu Hocamıza dualarımızı selam ve saygılarımızı biri keze daha yolluyoruz.Allah kendilerinden razı olsun.Amin.

Prof.Dr.Sayın Yücel Oğurlu’nun Doğu Türkistan  yazılarına aşağıdaki Linklerden ulaşılabilir ;

1.- Türkiye-Çin ilişkilerinde Uygur Meselesi (http://www.uyghurnet.org/23374/)

2.-Dış Politika’da  Galeyanla değil,Teenni ve diploması  ile sonuç alınır. 1.bölüm(http://www.uyghurnet.org/23838-2/)

3. Dış Politika’da  Galeyan değil, Teenni ve diploması   ile sonuç alınır.2.bölüm (http://www.uyghurnet.org/24008-2/)

Etiketler: » » » » » » »
Share
2069 Kez Görüntülendi.