logo

trugen jacn
20 Eylül 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN MÜSLÜMAN UYGUR TÜRKLERİNİN ÇOCUKLARINA AD VERME YASAĞI

Tohula-Genelgesi

 Karakaş İlçesi,Tohula Kenti  ÇKP.Yerel Teşkilatı ile Halk Hükümeti Genelgesi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi Müslüman Uygur Türklerine karşı icra etmekte oldukları baskı,zulum.dini ve etnik yasaklamalar ile soykırım uygulamarına bir yenisini  ekledi : yeni doğan çocuklarına dini söylem ve ritüelleri çağıraştıran ve İslam dünyasında öne çıkan kişilerin isimlerin  ad olarak vermelerini  yasakladığı bildiriliyor.
Hür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Hoten Vilayeti’nin Karakaş ilçesine bağlı Tohula kenti Halk hükümeti bir genelge yayınlayarak Uygur ailelerin yeni doğan çocuklarına sözde “aşırı dini içerikli söylem ve ritüeller çağırıştıran Arapça adlar ile isimleri öne çıkan Müslüman Lider ve şahsiyetelerin isimlerin” yasaklandığı belirtildi.
Söz konusu genelge facebook başta olmak üzere sosyal medya platformlarında yer almış bulunuyor.Söz konusu genelgede de verilmesi yasaklanan isimler arasında erkek çocukları için Bin Ladin,Arafat,Mücahit,Mücahitullah,Seyfullah,Zikrullah ve Nasrullah gibi adlar ile kız çocuklarına  ise, özellikle Peygamber Efendimkizin eşleri ve kızılarının isimleri olan Müslime,Mühlise, Ayşe ve Hatiçe isimlerinin verilmemesi isteniyor,
Bu genelgenin diğer bölgelerde de yayınlanıp yayınlanmadığı,uygulanıp uygulanmadığı hakkında açık ve net bilgi bulunmuyor.
Genelge,resmi olarak teyit edilmemiş olsa da,Çinli işgalcıların Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı,zulüm,dini ve etnik baskı ve tehdit uygulamalarının tavan yaptığı bir ortamda yayınlanması dikkat çekici bulunuyor.
ABD.merkezli Özgür Asya Dadyosu yerel emniyet birimlerine bu uygulama hakkında bilgi almak ve haberi teyit etmek için telefonla başvurduklarını ancak,Emniyet yetkililerinin bu konuda kendileri ile konuşmayı reddetlerini açıkladılar.
Karakaş İlçesi Tohula kenti ÇKP .yönetimi ile Kent Halk Hükümeti’nin ortaklaşa yayınladıkları isim genelgesi’nde konulması yasaklanan isimler şöyle ;

 A- Genelgeye göre Erkekler  Çocuklar için verilmemesi istenen isimler
1. Bin Ladin
2. Saddam
3. Hüseyin
4. Arafat
5. Mücahidullah
6. Abdulaziz
7. Esedullah
8. Seyfullah
9. Cundullah
10. Seyfettin
11. Zikrullah
12. Nasrullah
13. Şemsettin
14. Fahrettin
15. Esedullah

B- Kız Çocukları için

  1.  Asanet
  2. Müslime
  3. Muhlise
  4. Münise
  5. Ayşe
  6. Fatma
  7. Hatiçe
Etiketler: » » » » »
Share
1443 Kez Görüntülendi.