logo

trugen jacn
18 Eylül 2015

ABD.SENATOSU : ÇİN, Dr.İLHAM TOHTI VE DİĞER TUTUKLULAR DERHAL SERBEST BIRAKMALI

İlham Tohtı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
ABD Parlamentosu’nun üst kanadı ABD. Senatosu Çin’e çağrıda bulunarak  ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen  Uygurların Vicdanı, insan hakları aktivisti ve Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı başta olmak üzere bütün vicdan mahpuslarının derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.
Bu açıklamalar, Çin Lideri Xi’nin önümüzde hafta başlayacak ABD.ziyareti öncesi “Çin’de tutuklu Kahramanların Özgürlüklerine Kavuşturulması Girişimi”  adı ile bir basın toplantısı düzenleyen ABD.Senatosu  Çin işleri komitesi başkanı Kris Cimiss ile yardımcısıMarco Rubio tarafından birlikte yapıldı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre, “Çin’de tutuklu Kahramanların Özgürlüklerine Kavuşturulması Girişimi” adına yapılan açıklama’da ayrıca 05 Temmuz 2009 Urumçi katliamın sonrasında tutuklanan Uygur internet sitesi yöneticisi Gülmire Emin ile Tibetli Sanatçı(Şarkıcı) Lu Lu ,Çinli Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Liyu Şavbu,Çinli  gazeteciler GavYupu ve Pu Ciciyang başta olmak üzere Çin’de çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 20 insan hakları aktivistinin isimleri yer alıyor ve Dr.Tohtı ile birlikte  anılan Tibet ve Çinli   aydınların da serbest bırakılması talep ediliyor.


ABD.Senatosu Çin işileri Komitesinin açıkılamasında “Çin’de tutuklu bulunan bu insan hakları aktivistleri “Kahraman” olarak tanımlanıyor.Çin devlet başkanı Xi Cing Ping’in ABD.ziyareti öncesinde bu tutuklu aydınların durumlarının ayrı ayrı ve tek tek olarak  ortaya konulması , onlara özgürlüklerinin tekrar  geri  verilmesi ve gasbedilen haklarına yeniden kavuşturulması talep ediliyor.Girişim adına yapılan açıklama’da ayrıca hapisteki  bu Vicdan mahkumu tutukluların ailelerine hitaben şunlar ifade ediliyor;“ABD.Bu kahramanları hiç bir zaman unutmayacaktır. Onların serbest bırkılmalarına kadar bu konudaki girişimlerimiz sürdürülecek ve bu Kahramanların  dramatik durumlarına hiçbir zaman sessiz kalınmayacaktır.

Etiketler: » » » » » »
Share
1542 Kez Görüntülendi.