logo

trugen jacn
11 Eylül 2015

PAKİSTANLI EKONOMİSTLER : ÇİN BİZE BALIK TUTMAYI DEĞİL,ÖLMÜŞ BALIĞI YEMEYE ZORLUYOR.

 Kayyum UYgur, Çin’in “Ekonomik Karidor” Sloganı ile İnşaa ettiği Karayolundaki bir tünelin önünde.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Pakistanlı ekonomistler Çin yönetiminin kendilerine balık avlama tekniğini  öğretmek yerine,Pakistan halkını ölü balık yemeye zorladığını  ve ülkelerini ekonomik olarak abluka alatına almaka istediğini bildirdiler.
Pakistan’in önde gelen medya organlarından “Pakistan Expres “ gazetesinde Pakistanlı ekonomistlerin 20 Nisan’da Çin ile imzalanan ve Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehri ile Pakistan’ın Arap denizi kıyısındaki Guwadra Limanı arasında yapılması planlanan “Ekonomok Koridor- İpek yolunun yeniden canalandırılması ” sloganı ile başlattığı ile Pakistan arasındaki iktisadi ilişkiler temelinde sıcak ve ilgi çekici tartışmalar sürdürüldüğü belirtiliyor.
Bu tartışmalarda Pakistanlı ekonomistler “Çin’in iddia ettiği gibi Pakistan’ın kalkınması için halka balık avlama yöntemlerini öğretmediklerini aksine, Pakistan halkına ölmüş balık yemeye zorladıkları “ sonucu üzerinde görüş birliği içinde olduklarını ifade ediyorlar.
Özgür Asya radyosu haber portalında yer alan bilgilere göre; Halen sürmekte olan bu tartışmalarda özellikle bu ekonomik koridor’un en önemli ayaklarından olan Karayolu yapımı  ve bu inşaat için Çin Bankalarının verdiği kredi konusu dikkatı çekiyor. Bu konuyu değerlendiren Pakistanlı ekonomistler Çin’in verdiği bu kredilerin ileride Pakistan hazinesine büyük zararlar verebileceğini ve bunun ise  ileride çok “ Tehlikeli Sonuçlara” sebep olabileceği uyarısında bulunuyorlar. Çin’in tamamını Pakistan’a borç vererek Pakistan topraklarında yapacağı bu koridorun Pakistan ekonomisine hiçbir ekonomik katkısının olmadığını,bu projenin tamamen Çin’in çıkaralarına hizmet edeceğini belirtiyorlar. Pakistan yönetiminin kara yolu inşaatını tamamen Çin şirketlerine verdiğini,Pakistan inşaat sektörünün ise, çalışamaz,işsiz ve tamamen felçli hale düşürüldüğünü ifade ediyorlar.
Özgür Asya radyosu’nun Tokyo muhabiri Hacı Kadir Kutluk’un bu konu ile ilgili sorularını cevaplanadıran,Pakistan’da yaşayan Uygur bağımsız aktivisit ve İnsan Hakları Savunucusu Kayyum Uygur şöyle konuştu ; “ Kaşgar’ı Pakistan’ın Arap denizi kıyısındaki Limana bağlayan Karyolunun uzunuluğu 2,2 bin Km.dır.Pakistan bu yolun inşaatı için ihale açtı. Daha çok Çin şerketleri bu ihaleye iştirak etttirildi. Pakistan’ın önde gelen Karakurum ve National adlı tanınan ve büyük inşaat şirketleri Çin’in itirazı üzerine ihaleye sokulmadı.Bunların gerekli şartları taşımadıkları iddia edilidi.Pakistan Şirketleri bu yolun inşaatı için 90 milyar rupi teklif vermelerine karşılık,ihaleyi alan Çinli şirketlere 214 milyar Rupi  bedelle ihale edildi.Bu isi,Pakistan’daki Navaz Şerif Hükümeti’nin Çin’e yaranmak için Çinli şirketleri açıktan kayırıp desteklemesi sonucunda olmuştur.Bu inşaata Pakistan, Çin’den aldığı kredi karşılığında borç vermektedir.Kredi’nin % 90’ı ABD.doları olarak ödenecektir.Çünkü Çin ile kredi anlaşması böyle yapılmıştır.Çin,kredi,yardım ve kalkındırma adı altında Pakistan’i ekonomik olarak kuşatıyor.Pakistan halkı bunun hala farkında değil.Halk geçim derdinde.Bütün Partiler Çin yanlısı.Çin’i destekliyor.Ancak son zamanlarda yolun yapılacağı güzergahta yaşayan halk uyanmış durumda.Çünkü,Pakistan halktan istimlak ettiği arazilerinin bedelini ödemiyor.Halk Çinli Şirketlerin faaliyetlerini ve davranışlarını görünce bazı şeylerin bilincine varmaktadır.Çin’in ekonomik gücünü kullanarak Pakistan ekonomisini monopol ettiğini görüyor.Bu çok tehlikeli bir durum.Çin “Ekonomik Koridor _ İpek yolunun canlandırılması” vebenezeri sloganlar altında komşularını özellikle Pakistan’ı ekonomik ablukaya almış durumda.Ben bu durumu ilerisi için çok tehlikeli buluyorum.”şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1412 Kez Görüntülendi.