logo

trugen jacn
10 Eylül 2015

ÇİN’İN ORTA ASYA YATIRIMLARININ ESAS AMACI UYGURLARI KONTROLE YÖNELİK

Çin’in Orta Asya’ya yatırım yapmadaki esas amacının hem diktaör rejimleri korumak ve onların de yardımı ile  hem de Doğu Türkistan’ı ve Uygurları kontrol altında tutmak olduğu  belirtiliyor.


Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Çin yatırımlarının Orta Asya’da artmasının sadece ekonomik değil, bazı siyasi ve etnik konuları da etkilediği belirtiliyor.
BBC Özbek servisinde yer alan haber yorumda bölgedeki diktatörlerinin dünyada ekonomik yönden devleşen Çin sermayesi sayesinde rejimlerini muhafaza etmeye çalışırken Çin’in ise buna karşılık kendisi için büyük tehlike olarak gördüğü bölgedeki Uygur lobisinin faaliyetlerini kontrol etmeye çalıştığı ifade ediliyor.
Pekin yönetimi, bölgenin üç ülkesi, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’da yaşayan yaklaşık 350 bin Uygurun kendi bağımsız devleti hakkında konuşmalarını kesinlikle istemiyor. Bu Uygurların çoğu geçen yarım yüzyılda Çin zulmünden kaçarak kardeş ülkelere yerleşti. Onlar bugüne kadar arkada bıraktıkları vatanları Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı hakkında konuşageldiler.
Ancak Sovyetlerin dağılması ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığından sonra durum değişmeye başladı. Bölgeye milyarlarca dolar YATIRIM yapan Çin’in burada yaşayan Uygurları da çeşitli yöntemlerle kendi kontrolü altına aldığı bildiriliyor.
Özbek, Kazak ve Kırgız halkları ile ortak dil, din ve kültüre sahip olan Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan, Çin ve Orta Asya arasında önemli bir köprü görevi görüyor. Ancak sınırın her iki tarafında yaşayan Uygurların kendi aralarında kültürel bağlar yanında siyasi yönden de işbirliği içinde olmasını Çin kesinlikle istemiyor.
Son yıllarda Özbekistan,KMazakistan,Kirgizistan  ve Tacikistan gibi Doğu Türkistan’a yakıın komşu Orta Asya ülkeleri onlarca Uyguru yakalayarak Çin’e teslim etti. Bunlar Çin’de ya öldürüldü ya da uzun süreli hapis cezaları aldı.

Kaynak : dünyabülteni.net

Etiketler: » » » » » »
Share
1045 Kez Görüntülendi.