logo

trugen jacn
04 Eylül 2015

YARKENT’TE İŞGAL KARŞITI EYLEM : ÖLÜ VE YARALILAR VAR

 

Osmanlı Devletine bağlı Kaşgariye Devleti zamanında Yarkent Kalesi – 1870

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist Çin işgalindeki Doğu Türkistan’in önemli merkezlerinden Yarkent’in Yengiösteng(Yeni kanal ) kenti’nde Fedai’lerin işgalcılara karşı yeni bir eylem gerçekleştirdikleri  bildiriliyor.
Çin’in  DoWi  ve  Japonca  Mainichi Shimbon  sosyal medya platformlarında yer alan bilgilere göre Çin’in katılmadığı ve savaşmadığı  2.dünya savaşının 70,yılını askeri resmi geçitler yaparak dünya’ya gözdağı vermek  amacı ile düzenleyecekleri kutlama törenleri arafesinde meydana gelmiş olması ise dikkat çekici bulunuyor. Haberlerde yer alan bilgilerde yalnız olay haber veriliyor ve d aha fazla ayrıntı ise verilmiyor.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre adı geçen radyo muhabirleri Yarkent ve  civardaki  Polis merkezlerine telefonla ulaşarak haberi doğrulamak ve ayrıntılar hakkında bilgi almak istediklerini, kendilerine konuşan Polislerin Yarkent merkez’de patlamalar ve silah sesleri duyduklarını ifade ettiklerini belirttiler.Bazıları olaydan haberleri olmadığını belirtirken,bazıları ise,bölge’re sıkıyönetim(Harbihalet) ilan edildiğini olay hakkında sansür uygulandığı ifade ettiklerini bildirdi ve telefona çıkan polis memurlarının de konuşurlarken çok ciddi ve şaşkın olduklarını hissettiklerini  açıkladılar.

قەشقەردە خىتايغا قارشى قوراللىق توقۇنۇش يۈز بەردى
Olayın meydana geldiği Yengiösteng Kenti Polis Merkezi nöbetçi Polis Memuru ise, olayın kente 17 km.uzaklıktakı bir yerleşim bölgesinde meydana geldiğini ve İlçe Emniyet Müdürlüğü Binasının saldırıya uğradığını  bilidirdi. Ancak,Yeniösteng Kenti Yarkent şehir merkezine sadece 8 km uzaklıkta bulunuyor.
Telefon konuşmasını gerçekleştiren muhabirler kendileri ile görüşen Polislerin stresli ve ciddi şekilde ve kısa konuşmalarının olayın meydana gelme ihtimalını güçlendirdiğini ifade ediyorlar.

Diğer yandan İsveç merkezli Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi(uyhewer.com)sitesinde konu ile ilgili verilen haberde,Hoten,Aksu ve Turfan şehirleri başta olmak üzere merkezi bölgelerde  Çin işgal ordusuna ait askeri araçlara bindiirilmiş hazır kıta   işgalcı Çin askerlerinin tayakkuz halinde bekletildiği  ifade ediliyor.


Yarkent Doğu Türkistan’in Müslüman Uygur Türklerinin en kalabalık şekilde yaşadıkları kadim ve tarihi bir yerleşme merkezi olup,yaklaşık 200 yıl kadar devam eden ve Uygur Türklerinin en son ve önemli devletlerinden Saidiye devleti’ne başkentlik yapmıştır.Dini ve milli duyguların çok güçlü olarak yaşandığı bölgelerden Hoten ile Kaşgar arasında yer alan Yarkent’te sık sık işgal karşıtı eylemler gerçekleştiriliyor.En son 28 Temmuz 2014’te bu Şehre bağlı İlişku kenti’nde büyük bir halk ayaklanması meyedana gelmişti.Çin işgal ordusu kenti ağır silahlar ve savaş uçakları kullanarak bombardımana tabi tutmuş ve binilerece masum sivili katletmişti.

İlişku kenti&nde hala sıkıyönetimin sürdüğü,giriş çıkış yasağının devam ettiği gelen haber arasında.

Etiketler: » » » » » »
Share
1672 Kez Görüntülendi.