logo

trugen jacn
28 Ağustos 2015

İŞGALCI ÇİN,TAYLAND’DAN ZORBALIKLA GÖTÜRDÜĞÜ UYGUR TÜRKLERİNE CEZA YAĞDIRDI

İşgalcı Çin yönetimi,Tayland tarafından 09 Temmuz’da kendisine iade edilen 109 Doğu Türkistanlı Müslüman’dan 43 kişi’ye 4 – 15 yıl arasında dağişen oranda çeşitli hapis  ile 2 kişiyi ömür boyu hapis cezasına mahkum etti.

Teslim -6
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgalindeki ülkelerindeki baskı,zulum ve etnik soykırımdan kaçarak Tayland’a sığınan ve bu ülke Polisi tarafından sınır ihlalı suçlaması ile tutuklanan yaklaşık 700 civarındaki Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türklerinden geçtiğimiz 09 Temmuz’da zorla Çin’e iade edilen toplam 109 Uygur Türklerinden 45 kişi’den 43’ne  4-15 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezaları ve 2 kişi’nin  ise,ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldıkları açıklandı.

        İngiliz yayın kuruluşu BBC. internet Sitesinde  konu ile ilgili  habere göre,Doğu Türkistan’ın Gulca(İli) Karamay,Aksu,Kaşgar ve Hoten vilayetlerinden olduğu belirtilen toplam 45 kişi “Terör örgütü kurmak- üye olmak_Terör örgütüne finansal destek sağlamak- Çin Vatandaşlarının yurt dışına yasadışı yollardar kaçmalarını organize etmek vebenzeri suçlardan dolayı cezalandırıldıkları belirtildi.Sözde bu sanıkların “Aşırı dinci  ve Radikal örgütlere elebaşılık(Yılanbaşılık)yapmak,toplumu manipüle etmek ve sözde cihada katılmak ve katılmalarını organize ve Liderlik etmek ,yönetmek,suç işlemeye teşebbüs etmek  vediğer 10 çeşit suç işlediklerini  de ileri sürdü.

     Mahkeme kararında ayrıca, bu  sözde sanıkların radikal , aşırı dinici  ve şiddet içeren sesli ve görüntülü propaganda malzemelerini bulundurmak,bunları dağıtmak ve izlemek ,terör örgütlerinin propagandasına yönelik  eylemlerde bulunmak suçlarını işledikleri de ileri sürüldü.İçlerinden 5 sanığın sözde terör örgütü “Doğu Türkistan İslamı Hareketi” ile “Elkaide ve Taliban örgütlerine katılmak için Tacikistan,Afganistan  ve diğer Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine  kamyon şoförlüğü,tüccar,iş adamı vebenzeri kisveler altında gittikleri de iddia edildi.

ئۇيغۇر ئېلىدە 45 كىشى «جىھاد» ئۈچۈن چېگرادىن قانۇنسىز ئۆتۈش بىلەن ئەيىبلىنىپ سوتلاندى

Kaşgar Orta Sot(Yargı) Mahkemesinin  kararında sanıklara hüküm verilirken ” Sanıklar lehine İşledikleri Suçların niteliği sebebiyle indirim uygulanmadığı ve “Sıfır Tolerans” göstearildiği de ileri sürüldü. Sanıkların  Uygur Bölgesi’ne komşu  ülkeler ile kaçtıkları güneydoğu Asya ülkelerinden “Çin devletinin Büyüklüğünü  ve Nüfuzun Kullanarak   Çin’e  geri getirildikleri ” de  öne sürüldü.

Tayland’dan, Çin’e getirilen  109 kişinin 45’inin arananlar listesinde olduğu de raporda belirtildi. 109 kişider  toplam 43 kişiye 4 yıl ila 15 yıl arası hapis cezası verilirken, iki kişiye de müebbet hapis cezası verildiği de açıklanadı.
Çin’in resmi yayın organlarından Şincang Günlüğü(Xinjiang Daily) gazetesi ise yayınladığı bir haber-yorumda mahkum edilen müslüman Uygurların ‘terörist grupların eylemlerine katılmak, liderlik etmek, eylem düzenlemek, terör örgütlerini finanse etmek ve yasadışı yollarla sınır ötesine insan kaçırmak’ suçlarından ceza aldıklarını  belirterek,müslüman Uygur Türklerine tehditler savurdu.

      Almanya merkezli Dünya Uygur Kongresi ,  Tayland’in iade ettiği Uygur Türklerinin  cezalandırılmalarının “Hukuk dışı ve Haksız olduğunu” açıkladı ve işgalcı Çin’in bu adil ve hukuki olmayan kararını şiddetle protesto ettiklerini de açıkladı.

       Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Dilşat Reşit,uluslararası medya’ya yaptığı açıklama’da İşgalcı Çin’in bu hukuksuz kararının sözde Uygur Özerk Bölgesi’nin kuruluşunun 60.yılında UYgur Türklerine karşı sergilediği yeni bir şantaj ve tehdit ve gözdağı olduğunu  de belirtetti.

Yiwu Uygur

Kaynaklar : bbc.Çince _Dünyabülteni.net  ve  Çeşitli ajans ve medya organları

Etiketler: » » » » » »
Share
1581 Kez Görüntülendi.