logo

trugen jacn
08 Ağustos 2015

ÇİNLİ AYDINLAR : ÇİN’İN SON UYGUR GENELGESİ TAM BİR IRKÇILIK VE FAŞİSIT UYGULAMA

Yiwu UygurUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin  Şensi eyaletinin Cinbiyen İlçesi Huangda Otobüs şirketi tarafından 04 Ağustos tarihinde yayınlanan “Doğu Türkistanlı Uygurların İhbar Edilmesini” talep eden faşist temelli ırkçı genelgesi sosyal medya’da büyük bir tepki ve protesto ile karşılanıyor.
Hür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre ; bu Irkçı genelge için çeşitli sosyal medya plotformlarında görüşlerini ifade eden demokrasi  ve insanı değerler taşıyan yüzlerce Çinli ve diğer etnik kimliklere mensup kişiler İşgalcı Çin’in bu genelgesini şiddetle protesto eden görüşler paylaşmışlardır.İşgalcı Çin’in tamamen ırkçılık ve fasizim kokan ve hiçbir insanı değer ve kaygı taşımadan açık ve net olarak dillendirdiği “Toplumun istikrar ve güvenlik, birlik ve beraberliği ile binlerce Cunggou(Çin) ailesinin huzur ve selameti için hemde Cinbiyen İlçe Emniyet Müdürlüğünün 04 Ağustos’ta gerçekleştirdiği acil güvenlik toplantısında alınan kararlar doğrultusunda ,her türlü nakil araçlarına binen Şincanglıların(Doğu Türkistanlı Uygurların) çok titiz ve  dikkatlı olarak izlenmesi ve derhal Cinbiyen İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne  İhbar edilmesi”yolunda çok açık ve net şekilde “Faşisizm Kokan Irkı Aşağılama” nın yalın ve net örneğinin ortaya koyduğu dile getirmiştir.
Bu tepkilerden dikkate değer bulunan bazı paylaşımlar ise şöyle ;
Çinli Bayan Çang (06 Ağustos) : Günümüzde Çin’de Güvenlik birimlerinde Şincang’lıların(Doğu Türkistanlıların) görüldüğü yerde tutuklanması uygulaması olağan ve normal bir uygulama haline gelmiştir. Bu genelge’de açık şekilde “Doğu Türkistanlıları gördüğünüzde Derhal İhbar ediniz.” İfadesi yer almaktadır. Bu genelge bana 2.dünya savaşını anlatan filimlerdeki “Yahudilerin görüldüğü yerde ihbari ve tutuklanması” görüntülerini hatırlatıyor.”
Çinli Şiyav Sav(Taze ot) : Çin yönetiminin bu genelgesi tam bir faşizan ve ırkı aşağılamının tam kendisi.Yönetim Çin’de Şincanglı Uygurları “Terörist” olarak toptan suçlaması ve bunu genelleştirmesi sonucunda merkezi Çin’de Çinlilere benzemeyen “Uygurlara ve diğer başka Milletlere” rastlayanlarda bir korku ve endişe oluşmaya başladı. Ben eskiden Uygurların Lokantalarında yemek yemeyi ve sattıkları güvel ve lezzetli mevyalarını satın almayı çok severdim.Bu son 2 yılda durum aniden değişti. Yönetimin olumsuz propaganları sonucunda Uygurlardan korkar hale geldim.Hükümet’in “Tüm Uygurları Toptan Terörist ilan eden ve böyle görülmesini amaçlayan propagandaları sonucunda Çin toplumunda korku ve endişe duygusunun tavan yapmasına sebep oldu. Bu ortam böyle devam ederse,Uygurlar da elbette buna tepki verir ve bunu protesto etmek   zorunda kalırlar.Çin yönetiminin Uygurlara karşı uyguladığı bu Faşist temelli ırkı aşağlama ve ayrımcılık devam ederse daha vahim olayların meydana gelmesine sebep olacağından ciddi olarak endişe ediyorum. ”
Diaspora’da yaşayan Demokrasi yanlısı  Çinlilerin “Buxon” adlı internet sitesinde  bu genelge hakkında çok sayıda paylaşım ve görüş ortaya konulmakta olup,bunlardan Kun Cung adlı bir paylaşımcı görüşünü şu dikkat çekici cümlelerle şöyle ifade ediyor ; “ Çin’deki  Komünist iktidarın bu uygulamaları faşistlerin bir Milleti toptan imha etmek yönteminden başka bir şey değildir. “
İşgalcı Çin’in bu  son faşizim kokan  ırkçı genelgesi duasporada faaliyet gösteren Doğu Türkistan ve Uygur Teşkilatları tarafından de tepki ile karşılandı  ve protesto edildi.
Dünya Uygur Kurultayı’nın İsveç’te yaşayan Sözcüsü Dilşat Reşit medya’nın konu ile ilgili sorularını cevaplandırırken şunları ifade etti, “ Çinli İşgalcıların Uygurlara karşı günden güne sertleşen bastırma siyaseti ile “Uygur Türklerini toptan ve Millet olarak Teröristlikle suçlaması ve bunu var gücü ile propaganda etmesi, Çin yönetiminin çok arzu ettiğini  öne sürdüğü  “Barış ve Huzur”’u hiçbir zaman temin edemeyecektir. Bu kollektif suçlama ve bunun Çin toplumunda yaratmaya başladığı korku ve endişe sendromu onların Çin’e karşı hoşnutsuzluğunu daha arttıracaktır. Uygur Türklerinin de bu uygulamalara  karşı tepki vermelerine ve eleştirmelesine  ve protesto eylemi düzenlemelerine yol açacaktır. Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da iş ve aş kapılarından  dışlanan ve geçimini temin etmek için merkezi Çin ülkelerine iş  bulmak için gelmek zorunda kalan Uygur Türklerine karşı bu tür ırkı aşağılama ve ayrımcılık ve toptan suçlama ve tutuklama uygulamalarına son vermediği taktirde, Doğu Türkistan’daki karşı koyma ve tepki verme eylemlerini merkezi Çin’e taşıyabilecekleri ihtimal dahilindedir.Çin işgal yönetimi olanlardan  ve gelecekte olabileklerden tamamen ve bizzat kendileri sorumludur:Bunun en büyük nedeni ise,Müslüman Uygur Türklerine Doğu Türkistan’da ve geçim derdi ile geldiği merkezi Çin’de uyguladığı Faşist temelli bu Milli ve ırkı ayrımcılık ve aşağılama politikalarıdır.” Şeklinde konuştu.

       ÇİN EMNİYETİ’NDEN IRKÇI GENELGE : UYGUR GÖRÜRSEN DERHAL İHBAR ET

201508060034china1

Uygurların İhbar edileceği   Emniyet Müdürlüğü ile  Polis  Birimlerinin  telefon,mesaj ve weibo (weibo = Wechat =  Çince sesli mesaj uygulaması) iletişim adresleri   yayınlanan bu genelge’de belirtilmiş olup,   Uygurlara karşı kontrol ve gözetimin arttırılması  ve dikkatlı olunması  talep ve  emredilmektedir.

Yukarı’da resmi verilen Genelge’de Jingbian  İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Amirliğine ait  ihbar edilecek iletişim adresleri  ve  ayrıntılar şöyle belirtilmiştir:

1.Arabanın plaka numarası

2.Arabanın seyrir yönü , gitmekte olduğu yol  ve   güzergah

3.Aracın  hangi noktada  bulunduğu

4.Uygurlar  eğer toplu taşıma araçları’nda iseler  ( Otobüs ve trende ise)  Otobüs Plaka numarası ile koltuk numarası,Tren Vagon ve koltuk Numarası

Eğer ilçe sınırları içine giren Uygurları görüp, hemen ihbar etmeyenler hakkında terör  suçuna yardım,yataklık ve  ve iştirak suçundan yasal işlem yapılacak ve ayrıca.siyasi suçlu olarak da haklarında dava açılacaktır.

İhbar için iletişim  Adres ve Numaraları

Ma zhong jun (İlçi Emniyet müdürlüğü – Terörle mücadele amiri) Tel: 139 922 129 69

Zhao tao ( Polis-iç güvenlik sorumlusu) Tel: 151 297 241 42

Jia zhipo (polis memuru)                         Tel:  139 910 823 34

Vin jiaşian (polis memuru)                      Tel: 135 712 008 80

Tarih  : 04.08.2015

Kaynak :     陕西靖边县:凡有新疆人乘车入境须报告公安局

Etiketler: » » » » » » »
Share
2629 Kez Görüntülendi.