logo

trugen jacn
07 Ağustos 2015

CUMHURBAŞAKANI ERDOĞAN’İN PEKİN’DE UYGUR ADİL HACI İLE GÖRÜŞTÜĞÜ BİLDİRİLDİ.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-30 Temmuz 2015 tarihleri arasında Çin’e gerçekleştiği resmi gezi’de Çin Müslümanları Heyetini kabulü sırasında,ÇKP.’ne bağlı bu Cemiyet’in tek Uygur Türkü üyesi Adil Hacı Kerim ile görüştüğü açıklandı.
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin Müslümanları Heyeti’ni kabul ederken,Heyet’te yer alan tek Uygur Türkü Adil Hacı Kerimi’ye özel ilgi gösterdiği ve “Çin Müslümanları “ Dergisi’nde Uygurca bölümünün de Yayın Koordinatörü olan Adil Hacı’dan Cemiyet ve Dergi hakkında sorular sorduğu ve bilgiler aldığı  belirtildi.
Özgür Asya Radyosu Tokyo muhabiri Kutluk Hacı Adil Hacı Kerimi ile bizzat görüşmek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında bilgi almak için Pekin’deki Çin İsilam Cemiyeti ofisi ile Çin Müslümanları Dergisi’ne telefon ettiğini ancak, Çinli görevli’nin Adil Hacı Kerim’in bir görev dolayisiyle dışarıda olduğunu söylediğini ve bu konuda kendisi ile görüşüp  daha fazla bilgi elde edemediğini bildirdi.
Adi Hacı Kerimi 1965 doğumlu olup,Lise öğrenimi Urumçi’de tamamlamış ve Çin yönetimi’nce l982 yılında Mısır’daki ünlü Elezher Üniversitesi’ne tahsil için yollanmıştır.1991 yılında Ülkesine dönmüş ve İslam Dini Cemiyeti’nde görevli olarak çalışmaya başlamıştır. Sırası ile bu Cemiyet’in Dış ilişkiler bölümünde Tercüman ve daha sonra Müdür ve Eğitim bölümünde Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan iken, 2013 yılının Mart ayında yaptığı Çin resmi ziyaretini Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’den başlamış ve Urumçi’de Uygurların faaliyet gösterdiği Büyük Pazar’a gitmiş Müslüman Uygur Türkleri ile birebir görüşmüştü. Ziyaret Doğu Türkistan’da tarihi ve bu olay olmuş ve Uygur Türklerince minnet ve şükran gözyaşları ile karşılanmıştı. Bu ziyaret bir Türkiye Başbakanı’nın ay yıldız armalı uçağı ile Doğu Türkistan’dan başlayan ilk resmi ziyareti olarak tarihe geçmiştir.

Etiketler: » » » » »
Share
1466 Kez Görüntülendi.