logo

trugen jacn
23 Temmuz 2015

İŞGALCI ÇİN, DR.İLHAM TOHTI’Yİ İLK KEZ EŞİ VE ÇOCUKLARI İLE GÖRÜŞTÜRDÜ.

ilham-tohti

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Uygurların vicdanı,Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı tutuklandıktan 18 ay sonra ilk kez eşi ve çocukları ile görüştürüldüğü bildiriliyor.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Çin işgal yönetimi 07 Temmuz 2015’da Dr.Tohtı’nın eşi Güzelnur Hanım ile 2 küçük çocuğu ile Ağabeyisi olmak üzere 4 kişilik ailesine bir saat süre ile görüşmelerine izin verdi. Urumçi’de tutulduğu 1 No.lu Hapishane’de gerçekleşen açık görüşte görüşme odasının çevresinde en üst güvenlik tedbirlerinin alındığı ve bütün konuşma ve hareketlerinin Çinili polisler tarafından dikkatle izlendiği ifade edilidi. Görüşmede aile kendi durumları ile aile ile ilgili konuların konuşulmasını ,dava ile ilgili hususların gündeme getirilmemesini ihtar ettiği belirtildi.
Dr.Tohtı’nın eşi Güzelnur Hanım,Özgür Asya Radyosuna verdiği demeçte eşi Dr.Tohtı’nın fiziki olarak zayıfladığını ancak,moralının çok yüksek olduğunu ifade etmiştir.
Bilindiği gibi,Dr.Tohtı Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi olarak çalışmakta iken, 15 Ocak 2014’te Pekin’deki evinde yanına tedavi için gelen 70 yaşındaki Annesi Nasiphan Hanım ile birlikte tutuklanmış ve uzun süre nerede tutulduğu hakkında bilgi verilmemişti. Daha sonra Urumçi’de “Devletin Birliğini Parçalamak” suçu ile yargılanmıştı. Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de yapılan hukuksuz ve adil olmayan Çin mahkemesi’nce 23 Eylul 2014’te ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmişti.

Etiketler: » » » » »
Share
1655 Kez Görüntülendi.