logo

trugen jacn
22 Temmuz 2015

TAYLAND İNSAN HAKLARI KOMİTESİ SIĞINMACI UYGURLAR İÇİN ÖZEL TOPLANTI DÜZENLEDİ

tayland-kishilik-hoquq-comititi-yighin.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi( UYHAM)
Tayland İnsan Hakları Komitesi’nın  Tayland’ta bulunan Sığınmacı Uygur Türklerinin son durumları ile 09 Temmuz’a Çin’e teslim edilen 109 müslüman Uygur’un  durumunun ele alandığı özel bir toplantı düzenlediği bildiriliyor
Özgür Asya Radyosu internet sitesinde verilen bilgilere göre Toplantı,Ramazan Bayramının 1lk günü olan 17 Temmuz’da Bayram namazından hemen sonra Başkent Bangkok’ta gerçekleştirildi. Toplantı’ye, Tayland Dış işleri bakanlığı,Tayland Müslümanları  Konseyi ile Tayland’lı önde gelen  İslam  Alimleri, İnsan hakları aktivistleri ile toplantı’yı tertip eden Tayland İnsan Hakları Komitesi yetkilileri katıldı. Ayrıca,bu toplantı’ya Japonya’dan özel olarak çağırılan Dünya Uygur Kurultayı’nın eski Başkan Yardımcısı ve Uygur insan hakaları aktivisti İlham Mahmut de iştirak etti.
Toplantı’da Tayland’da kalan son 52 Müslüman Uygur’un durumu ile Çin’e teslim edilen ve hala durumları netleşmeyen ve çözüme kavuşturulmayan 109 Uygur’un durumları ele alındı.Tayland’in Çin’e zorla teslim ettiği 109 Uygur Türkü’nün dramatık  dururu de ele alınıdığı bunların durumundan büyük üzüntü duyulduğu ifade edildi.Toplantı’nın sonunda Tayland’da bulunan Sığınmacı Uygurlar için gelecekte yapılabileceklerin tesbiti ve bu hizmetelerin gerçekleştirilmesi için özel bir Hizmet Gurubu de teşkil edildiği ve bu Guruba İnsan hakları aktivisti İlham Mahmut’un de davet edildiği bildirildi.
Bu toplantı’ya davet üzerine Japonya’da gelerek katılan Uygur İnsan Haklar Aktivisti İlham Mahmut,Toplantı’ya katılan Taayland’lıların Çin’e teslim edilen Uygurların durumuna çok üzüldüklerini belerterek Müslüman Uygur Türklerinden özür(Keçurum soradıklarını) dilediklerini ifade etti. Bangkok’taki merkezi ve büyük Cami’de Bayram namazını kıldıran Taylandlı Müslümanların önde gelen dini Önderlerinden Hacı Ali Efendi’nın Bayram Namazı hutbesinde Çin’e teslim edilen 109 Uygur Müslüman’ın karşılaştığı insanlık dışı durum ile Tayland’da bulunan sığınmacı Uygurların acıklı vaziyeti hakkında camaatı bilgilendirdiğini,bu konuşmaları dinleyen Tayland’lı Müslümanların gözyaşlarını tutamadıkları ve ağladıklarını  bizzat gözlemlediğini bildirdi. Taylandlı Müslümanların Uygur Kardeşlerinin kurtuluşları için güçlü ve yüksek sesle  dua ettiklerini de  ifade etti.

Etiketler: » » » » »
Share
1144 Kez Görüntülendi.