logo

trugen jacn
03 Temmuz 2015

İŞGALCI ÇİN’DEN SİNSİ VE AŞAĞILIK BİR UYGULAMA : RAMAZAN MÜSLÜMAN HUİ’LARA TAMAMEN SERBEST – MÜSLÜMAN UYGURLARA İSE TÜMDEN YASAK

pichan-lukchun-saqchi-charlash.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Doğu Türkistan’ı işgalı altında bulunduran Çin komünist yönetimi esareti altındaki değişik etnik Müslüman topluluklara karşı geleneksel sinsi ve aşağılık fesat örneği  farklı politikalar uygulamakta ve böylece Müslümanlara arasındaki birlik beraberlik ve Kardeşlik duygularını yok ederek ,onları bir birlerine  hasım hale getirerek “Müslümanları önce parçalara ayırarak,daha sonra onları kullanıp birbirilerine hasım hale getirerek ve en sonunda ise, tümden teker teker yok etmek”  suretiyle Çin usulü sinsi işgal ve soykırımlarını kolayca devam ettirmeye çalışmaktadır.
Geçen Ramazan’da olduğu gibi bu yıl  da  Mübarek Ramazan ayında Müslüman Uygur Türklerine karşı orucu, namazı yasaklayarak teravih namazlarına da engel koyarken,aynı etnik kökenden olan ancak,İşgalcı Çin’in emperyalıst, sinisi ve aşağılık fesat politikaları gereği  ayrı Milletler olarak tanımladığı Kazak,Kırgiz,Özbek,Salur ve Müslüman Çinlilere(Hui = Tungan) hiçbir engel ve yasaklama getirmeyerek Müslüman kardeş toplumlar arasında ikilik ve fesat yaratmayı amaçlamaktadır.


Başkent Urumçi’ye yakalaşık 200 km.uzaklıktakı ve nüfusunun tamamını (Yaklaşık bir milyon) Tunganların(Hui=Çinli Müslümanların) oluşturduğu sözde Sancı Hui Özerk İli’nde oruç tutmaya hiçbir engel koymadığı ve teravih namazı başta Ramazan’a mahsus ibadetleri de tamamen serbest bıraktığı   bildirildi.


Özgür Asya Radyosu  internet sitesi’nde   yayınlanan  bir haber ve canlı yayında  Radyo’nun  Tokyo muhabiri Hacı Kutluk kadir’ın Sancı Tungan sözde Özerk İli’ndeki bir Cami mütevelli Heyeti(Cami İdare Heyeti) üyesi  yaptığı telefon sohbetinde şunları söyledi. “ Cami’miz bölge’nin  oldukça büyük ve önde gelen ibadet mekanlarından biridir.Cuma günleri Müslümanlarla dolup taşmaktadır. Kutsal ramazan ayında teravih namazlarına her gün en az 350-400 kişi civarında Müslüman iştirak etmekte ve ibadetlerini serbestçe ifa etmektedirler. Çin yönetimi biz Tunganların dini inançlarımıza saygı göstermektedir.Bizim için Ramazan ayına özel oruç tutuma,Teravih namazı kılma,toplu şekilde Kuran-i Kerim okuma ve dini sohbet gibi dini faaliyetlerimizde hiçbir engel yoktur.Ayrıca,örf adet,gelenek ve göreneklerimizi de serbestçe yerine getirebiliyoruz.Sancı bölgesinde yaşayan biz Tunganlar dini bakımdan çok rahat ve özgürüz..”şeklinde konuştu.

Ramazan-Su
Özgür Asya Radyosu Hacı Kutluk Kadir Kaşgar’ın Yopurga ve Maralbaşı İlçeleri’nde yaşayan Müslüman Uygurlarla de telefon sohbeti yaptı ve Ramazan ve  oruç yasakları la bilgi almaya çalıştı.Uygurların verdiği bilgiler aynen şöyle ;
Yopurga’da oturan ve Tarımla uğraşan bir Uygur Hanım : Mübarek ramazan hepimize kutlu olsun. Ramazan’da evde oturuyorum.Dadüy’de(Köy Yönetim Birimi Merkezi’nda) tertip edilen Ramazan toplantılarına işitirak ediyorum. Eşimin yaşı 60’tan fazla.(Oruç tutup tutmadığı,Namaza gidip gitmediği yolundaki soruları cevaplamaktan kaçınıyon) Gençler hemen hemen yok gibi. Benim çocuklarım de diğerleri gibi(! ?) pek ortalarda yoklar.(Korkudan daha fazla konuşamıyor ve telefonu kapatıyor.)
Maralbaşı İlçesinde bulunan Avukat Mehmet Emin Mahmut : Ben Sırıkbuya (Sarıbuya = Buya kokulu bir çeşit bitki adı)kenti’nde oturuyor ve Avukatlık yapıyorum.Buradaki Yakınlarımı ziyaret amacı ile geldim.Sizin Ramazan ayınız de mübarek olsun.İlçemizdeki Oruç ve Ramazan meselesi üzerinde konuşmak gerekirse ; öncelikle uluğ mübarek Ramazan’da yalan söylersek çok günaha gireriz,doğruyu söyler isek de ömrümüz kısalır. Devletin anayasa ve ilgili yasalarında Çin vatandaşlarının dine inanma veya inanmama konusunda hiçbir yasal engel yok.İsteyen inanır,istemeyen inanmaz ve gereklerini de yerine getirmez. Dini inanç ve özgürlükler noktasında vatandaşların serbest ve hür iradesine ve tutumuna saygı gösterilmesi kanunlarda yazılıdır yanı kağıt üzerinde öyledir. Ancak, Uygulamada hiç te yazıldığı gibi değildir. Maralbaşı Kaymakamlığı kağıt(bildiriler-Resmi genelge ) dağıttı. Ayrıca, toplantılar da düzenleniyor hemen hemen her gün. Bu kağıtlarda ve toplantı’larda Oruç tutulmaması ve teravih namazı kılınmaması için Vatandaşlar uyarılıyor.Başka ne diyeyim? Beni daha fazla konuşmaya zorlamayın Lütfen…”

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2192 Kez Görüntülendi.