logo

trugen jacn
22 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ RAMAZAN YASAKLARINA MISIR’DAN TEPKİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin işgal yönetiminin hak-hukuk ve insan haklarını aykırı olarak bu yıl de geçen yıl’da olduğu gibi Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurların Ramaza ibadetleri ile Orucu engelleme ve yasaklama uygulamalarına karşı uluslar arası toplum’dan tepkiler gelmeye devam ediyor.
Endonezya Ülemalar Birliği’nin Çin’in bu uygulamalarını bir bildiri ile kınayan ve tepki göstermesinden sonra,benzer  bir tepki ve kınama de Mısır’dan geldi.
İslam dünyasının en kadim dini yüksek eğitim kurumu olan   Kahire Merkezli El-Ezher Üniversitesi Şeyhi (Rektörü) Prof.Dr. Şeyh Ahmet Bir bildiri yayınlarak Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygurlara karşı uyguladığı Oruç yasağı ile Ramazan ayına mahsus ibadetleri engelelemesini sert şekilde kınadı ve tepki gösterdi.


Özgür Asya Radyosu internet Sitesinde yer alan bilgilere göre, El-Ezher Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet El Tayyip imzası ile yayınlalnan 19 Haziran 2015 Cuma günü yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi,” 1949’dan beri Çin Halk Cumhuriyeti’nin idaresinde bulunan ve Müslüman Uygur Türklerinin yaşadığı ülkenin Kuzey batısındaki Uygur bölgesinde Çin yönetiminin Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan’da devlet memurları,onların eş ve çocukları ile yakınları ile öğrencilere orucu tutmayı yasakladığı ve bunu yazılı ve sözlü olarak taahhüt altına alarak mecbur hale getirdiği haberleri basına yansımıştır.
Ayrıca,Ramazan ayına özel toplu İftar,Teravih namazı ile Kuran Hatmı,itikaf vebenzeri ibadetlerin kısıtlandığı ve engellendiği bilgisine ulaşılmıştır.
Ülke çapında Ramazan ayında Lokanta ve Restoranların açık tutulması ve kapatılmaması emredilmiştir.
Çin yönetiminin Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Müslüman Uygurlar karşı yürüttüğü bu engel ve yasaklamalar insana hakalrı ile evrensel hak ve hukuk kurallarına tamamen aykırıdır. Çin yönetiminin bu uygulamalarını şiddetle protesto ediyor ve kınıyoruz.
Bu uygulamaların bir an önce yürürlüğkten kaldırılmasını ve Müslümanların Oruç ve diğer ibadetlerini engelsiz ve serbest olarak yapabilmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz.” Denildi.
Endonezya Ülemalar Birliği le Kahire merkezli El-Ezher Üniversitesinin Çin’in Doğu Türkistan’da Ramazan Yasaklarına karşı tepki göstermesi sevindirici olarak karşılanmaştır.Ancak,Türkiye başta diğer islam ülkelerinden ve Sivil Toplum Kuruluşlarından her hangi bir tepki gelememesi ise,hayret ve üzüntü ile karşılanmaktadır.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1995 Kez Görüntülendi.