logo

trugen jacn
20 Haziran 2015

MERHUM 9.CUMHURBAŞKANI DEMİREL : DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİ, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNUDUR .

sulayman-demirel-2.jpg

CUMHURİYET RESEPSİYONU  29  EKİM  1991 – ANKARA

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
16 Haziran’da vefat eden 9.Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in”Doğu Türkistan Meselesinin Türkiye’nin en  önemli  sorunudur.”dediği  ortaya çıktı.
Türk siyasi hayatına damgasını vuran ve yaklaşık 50 yıl devletin çeşitli kademelerinde en son 9.Cumhurbaşkanı olan Demirel’in Türk dünyasının ve Doğu Türkistan konusunda yaptığı hizmetlerin büyük olduğu ifade edildi.
Özgür Asya Radyosu Ankara Temsilcisi Erkin Tarım’a konuşan merhum Demirel’in manevi oğlu Ekrem Deniz ,9.Cumhurbaşkanı ve manevi babası merhum Demirel’in aynı zamanda bir Türkistanlı olduğunu ve bu söylemi kendisinin de dafalarca dile getirdiğini ifade ederek şöyle dedi, “ Merhum Demirel bir Türkistanlı idi.Türkistan’ı ve Türkistanlıları de çok severdi. Evinde Doğu Türkistan’ın ay yıldızlı gökbayrağını sürekli bulundururdu.Şimdi de masasının üzerinde durmaktadır.Ayrıca,Doğu Türkistanlığların Lideri İsa Yusuf Alptekin’e de çok saygı duyar ve bu saygısını de sürekli telefon ederek,hal hatırını sorarak gösterirdi.”dedi.
Ekrem Deniz Özgür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan konuşmasında ,Demirel’in Cumhurbaşkanı iken,Çin’e yaptığı resmi bir ziyaret sırasında ,Çin’in o zamanki Devlet Başkanı Jang Zemin ile olan görüşmesindeki bir hatırasını kendileri ile özel olarak paylaştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü : “ Ben size merhum Demirel’in kimseye anlatmadığı bir olayı anlatacağım.Çin ziyaretinde Çin devlet başkanı Jiang ile yaptığı resmi görüşme öncesinde kendisinin merhum İsa Yusuf Alptekin ile birilikte çekildiği birkaç tane resmini masaya koyarak kendisine “Siz Cumuhurbaşkanı olarak İsa Yusuf Alptekin ile nasıl ve niçin görüşürsünüz ?” sözleri ile kendisinı sıkıştırmak istediğini belirttiğini anlattı. Resimler ve her şey ortada. Cevap olarak Çin devlet başkanı’na “ Siz 1,5 milyar nüfusa sahip büyük bir ülkesiniz.Neden 90 yaşındaki bu görme engelli bir yaşlı bir kişiden neden bu kadar endişe ediyor ve korkuyorsunuz?” dediğinde,Jiang Ze Min’in kendisine verecek cevap bulamamış olacak ki,masanın üszerindeki resimleri derhal topladı ve bir daha bu konuyu tekrar gündeme getirmedi. Merhum manevi Babam Demirel bu hatırasının bir gün evde birlikite yemek yerken bizlere anlatmıştı. ”şeklinde konuştu.

Demirel ve Doğu Türkistan Heyeti
Sayın Ekrem Deniz, merhum Demirel’in sürekli olarak Doğu Türkistan meselesi Türkiye’nin en önemli sorunlarından biridir.Elimizden geleni yapmamız gerekir” sözlerini tekrarladığını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı,” Doğu Türkistan meselesi Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir devlet sorunudur.derdi.Doğu Türkistanlılara olan ilgisi ve sevgisi çok derindi.Doğu Türkistanlı Heyetler geldiğinde onları hiç bekletmezdi ve derhal kabul ederdi.Doğu Türkistan Lideri İsa Yusuf Alptekin’i devamlı telefonla arar,hatırınısorardı.Kendisinin bir sıkınıtısı olup olmadığını sorardı.”şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » »
Share
2167 Kez Görüntülendi.